Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το νέο e-εργαλείο που θα ενισχύσει την «φαρέτρα» της Αρχής στη διαδικασία εποπτείας και ελέγχου της αγοράς προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου.
Πρόσφατα η ΡΑΕ προχώρησε στην έγκριση δαπάνης για την δημιουργία Βάσης Δεδομένων Τιμολόγησης Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Το νέο εργαλείο το οποίο θα είναι για ιδία χρήσης της Αρχής, αφορά σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με την οποία θα μπορεί να παρακολουθεί τις εμπορικές πρακτικές κάθε παρόχου, αλλά και όλης της λιανικής αγοράς συνολικά. Γι’ αυτό το σκοπό, κάθε εταιρεία θα καταχωρίζει στην πλατφόρμα μια μεγάλη γκάμα πληροφοριών – από τα οικονομικά της στοιχεία και τα διαθέσιμα τιμολόγιά της, μέχρι τις εντολές αποκοπής που έχει δώσει και τα παράπονα που έχουν υποβάλει για αυτήν πελάτες της.
Από τα στοιχεία αυτά, χάρις το e-εργαλείο θα παρακολουθείται με αυτοματοποιημένο τρόπο το «προφίλ» όλων των παρόχων. Έτσι, για παράδειγμα από το report μιας εταιρείας θα μπορούν να εντοπιστούν τυχόν περιπτώσεις αισχροκέρδειας, δηλαδή χρεώσεων που «μεταφράζονται» σε υπερβολικά υψηλό περιθώριο κέρδους. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα να «έρθουν στο φως» τυχόν κρούσματα χρεώσεων κάτω από το κόστος, από κάποια εταιρεία που ενδεχομένως θα θελήσει με αυτόν τον τρόπο να αυξήσει την πελατειακή της βάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πρωτοβουλία της ΡΑΕ αποτελεί μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία καθώς καμία άλλη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν έχει προχωρήσει σε κάτι συναφές. Ο Ρυθμιστής εκτιμά πως η πρωτοβουλία αυτή είναι απαραίτητη, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον κλάδο της λιανικής.
Επίσης, η βάση δεδομένων έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη δεδομένη συγκυρία, καθώς επιτρέπει στην Αρχή να διασταυρώνει κατά πόσο οι προμηθευτές εφαρμόζουν σωστά τις επιδοτήσεις που παρέχει η πολιτεία, για την ελάφρυνση των καταναλωτών.
Να συνυπολογίσουμε επίσης και τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων που πρόσφατα επεκτάθηκε και στις εταιρείες προμήθειας, γεγονός που αναβαθμίζει περαιτέρω την σημασία του e-εργαλείου της ΡΑΕ, καθώς με καλύτερους όρους μπορεί να αξιολογήσει και να προσδιορίσει το συγκεκριμένο μέγεθος.