Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Η κίνηση - μάτ της ΔΕΗ με την εξαγορά της Enel Romania : Η μεταμόρφωση της σε έναν όμιλο με 9 εκατ. πελάτες, 10 GW «πράσινα» έργα και 1,5 δισ ευρώ λειτουργικά κέρδη

 energypress.gr

Η κίνηση - μάτ της ΔΕΗ με την εξαγορά της Enel Romania : Η μεταμόρφωση της σε έναν όμιλο με 9 εκατ. πελάτες, 10 GW «πράσινα» έργα και 1,5 δισ ευρώ λειτουργικά κέρδη - Τι είπε ο Στάσσης στους αναλυτές

Σε μια άλλη εταιρεία μετατρέπεται η ΔΕΗ μετά την εξαγορά της ρουμανικής Enel, αφού αυξάνει κατά 50% τα λειτουργικά της κέρδη, το πελατολόγιο και το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, ενώ αποκτά ένα capex κοντά στα 9 δισ ευρώ. Από 5,7 εκατ πελάτες, φτάνει πλέον τα 9 εκατομμύρια και από ένα χαρτοφυλάκιο «πράσινων» έργων 10 GW, αυτά θα ανέλθουν στα 15 GW.

Νούμερα, που εξηγούν πως από μια εταιρεία με EBITDA 900 εκατ ευρώ πέρυσι, τα ανεβάζει στα 1,2 δισ, με προοπτική φέτος να αυξηθούν στα 1,4 - 1,5 δισ ευρώ. Και κρίνοντας από τη θετική ανταπόκριση της αγοράς, καθώς και τα όσα είπε ο επικεφαλής της Γ. Στάσσης στους 170 και πλέον αναλυτές που έλαβαν μέρος στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, όπου καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχής, το συνολικό τίμημα είναι λογικό.

Στην τηλεδιάσκεψη, ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε ότι επελέγη η εξαγορά μιας καθετοποιημένης εταιρείας, καθώς δεν υπάρχουν πολλές παρόμοιες ευκαιρίες στην ΕΕ με προς πώληση δίκτυο. Επεσήμανε ότι το ρίσκο της Ρουμανίας είναι απολύτως διαχειρίσιμο, αφού πρόκειται για  χώρα της ΕΕ, με ρυθμιστικό πλαίσιο, παρόμοιο με εκείνο της Ελλάδας και εκτίμησε ότι η συναλλαγή θα έχει κλείσει μετά το καλοκαίρι του 2023. Κυρίως όμως εξήγησε ότι ήταν η μεγάλη μείωση του καθαρού δανεισμού της ΔΕΗ κατά 1,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2022, η οποία της επέτρεψε να βρει την απαραίτητη ρευστότητα και της έδωσε τα περιθώρια που χρειαζόταν, προκειμένου να προχωρήσει στο deal. Εν προκειμένω από 2,6 δισ ευρώ τον Σεπτέμβριο, ο δανεισμός του ομίλου μειώθηκε στα… 1,4 δισ το Δεκέμβριο του 2022.

Η μεγάλη μείωση του δανεισμού

Πως έγινε αυτό; Εξαιτίας της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και την απελευθέρωση ρευστότητας που είχε τοποθετήσει ο όμιλος ΔΕΗ ως collateral για να εξασφαλίσει συμβόλαια αντιστάθμισης, είναι η απάντηση. Οταν η τιμή του αερίου άρχισε να υποχωρεί, η ΔΕΗ δεν χρειαζόταν πια τόσα πολλά κεφάλαια ως ενέχυρο για τα συμβόλαια hedging, επομένως πήρε πίσω τη ρευστότητα που είχε δεσμεύσει.

Ετσι, η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί κατά 800 εκατ ευρώ με δανεισμό, αλλά κατά το υπόλοιπο με ίδια κεφάλαια της επιχείρησης. Η διοίκηση επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη μείωση του δανεισμού της κατά την επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2022, που θα γίνει στις 23 Μαρτίου.

Στην ουσία, η ΔΕΗ έχοντας ως βάση το χαμηλό δανεισμό του 2022, κατάφερε να κάνει μια σημαντική εξαγορά και να είναι πιστωτικά ουδέτερη, όπως σχολιάζουν και στις χθεσινές τους αναλύσεις οι οίκοι S&P και Fitch. H καθαρή επίδραση της συμφωνίας στο δανεισμό της ΔΕΗ, (νέα δάνεια +δάνεια της Enel Romania) ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ και  μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς όπως φαίνεται στη σχετική παρουσίαση, ο συνολικός δανεισμός της θα φτάσει στα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή 2,4 φορές τα EBITDA. Βάσει των όσων είχε ανακοινώσει η εταιρεία το 2021, η οροφή για το δανεισμό της είναι μέχρι 3,5 φορές τα EBITDA.

Η ελληνική εταιρεία φαίνεται να καταφέρνει να αυξήσει την επιχειρηματική της αξία, χωρίς να επιβαρύνει τον ισολογισμό της, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν και τα χαμηλά σχετικώς τιμήματα που επικρατούν στις αγορές των Βαλκανίων. 

Δίκαιο τίμημα - υπεραξίες

Για κάθε ένα πελάτη της Enel Romania, η ΔΕΗ δαπανά 65 ευρώ, όταν αντίστοιχες συναλλαγές στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ υψηλότερα. Τα ρυθμιζόμενα πάγια του πωλούμενου ρουμανικού δικτύου μήκους 130.000 χλμ αγοράζονται προς 0,88 φορές την αξία τους, δηλαδή 50% χαμηλότερα από την αντίστοιχη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie, όταν η τιμή είχε ανέλθει σε 1,50 φορές τα πάγια. Τέλος, η συμφωνία για κάθε ένα εγκατεστημένο ρουμάνικο MW είναι 1,1 εκατ ευρώ ή 5,5 φορές τα EBITDA. Ο λόγος για 534 MW εν λειτουργία από την περίοδο 2010-2013, 314 MW πρόσφατες προσθήκες, αλλά και ενός pipeline 5,1 GW.  

Με άλλα λόγια, τόσο από τη λιανική, όσο επίσης από τα δίκτυα, αλλά και τις ΑΠΕ, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότηα να αποκτήσει γρήγορα υπεραξίες. Συμπερασματικά, κάνοντας ένα μόνο, αλλά αποφασιστικό, βήμα, στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής, αποκτά δεσπόζουσα θέση σε μια ανεπτυγμένη αγορά, εξαγοράζοντας σε μια καλή τιμή μια καθετοποιημένη εταιρεία, χωρίς να επιβαρυνθεί το πιστωτικό της προφίλ, όπως δείχνει η άμεση και θετική αξιολόγηση από τους ξένους οίκους S&P και Fitch.