Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Πόσο κοντά βρίσκονται βιομηχανία και ΔΕΗ στην υπογραφή συμφωνίας για 10ετή PPAs


Πόσο κοντά βρίσκονται βιομηχανία και ΔΕΗ στα PPAs και ποια εναλλακτική προέκυψε πρόσφατα

Συνεχίζονται σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις μεταξύ των ενεργοβόρων βιομηχανιών (ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΤΙΤΑΝ κατά κύριο λόγο) και της ΔΕΗ με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας, δεκαετούς διάρκειας για τα περίφημα PPAs δηλαδή για τα «πράσινα» συμβόλαια ηλεκτροδότησης μεγάλων ενεργοβόρων καταναλωτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο βασικός κορμός αλλά και οι τεχνικές παράμετροι των συμβάσεων έχουν από κοινού συμφωνηθεί. Ωστόσο καθώς η χρονική διάρκεια των συμβολαίων είναι δεκαετής υπάρχουν ακόμη νομικές διατυπώσεις και όροι στους οποίους διαπιστώνεται απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί μεταξύ των δύο πλευρών. 

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, για τα πρώτα δύο χρόνια της συνολικής διάρκειας των PPAs η ΔΕΗ θα παράσχει τιμές με βάση το υφιστάμενο καλάθι ενέργειας που διαθέτει δηλαδή τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο, ενώ μετά τη διετία θα τιμολογεί με βάση το κόστος των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων που θα έχουν δημιουργηθεί εν τω μεταξύ προκειμένου να ηλεκτροδοτήσουν τη βιομηχανία. 

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της βιομηχανίας και της ΔΕΗ φαίνεται να έχουν μπει στην τελική ευθεία, με τον χρόνο να πιέζει καθώς όσο διάστημα παραμένει η εκκρεμότητα οι βιομηχανίες παραμένουν εκτεθειμένες στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς και κατά συνέπεια «γράφουν» ζημιές από το υψηλό ενεργειακό κόστος. 

Εναλλακτική

Την ίδια στιγμή πάντως φαίνεται ότι αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα και άλλες εναλλακτικές λύσεις για τη βιομηχανία, ιδίως μετά την πρόσφατη ρύθμιση που πέρασε στο τελευταίο ενεργειακό νομοσχέδιο, βάσει της οποίας δίνεται δυνατότητα σε έργα ΑΠΕ που εξασφάλισαν εγγυημένες τιμές, να εγκαταλείψουν για δύο χρόνια τις ταρίφες και να βγουν στην αγορά αναζητώντας καλύτερους όρους και τιμές αποπληρωμής, προφανώς μέσω διμερών συμβάσεων. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις μεταξύ βιομηχανιών και ιδιοκτητών έργων ΑΠΕ αυτής της κατηγορίας προκειμένου να συμφωνηθούν συγκεκριμένες τιμές συμφέρουσες και για τις δύο πλευρές που θα μπορούσαν αφενός να προσφέρουν χαμηλότερο κόστος ηλεκτροδότησης για τη βιομηχανία και αφετέρου υψηλότερα έσοδα από τις ταρίφες για τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι ταρίφες που είχαν κλειδώσει μέσω διαγωνισμών το προηγούμενο διάστημα, μετά τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των τιμών εξοπλισμού και κατασκευαστικού κόστους δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κόστη ανάπτυξης των σταθμών. Οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις η λύση των PPAs ή της απευθείας πώλησης της ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αποτελεί μονόδρομο. 


https://energypress.gr/news/poso-konta-briskontai-biomihania-kai-dei-sta-ppas-kai-poia-enallaktiki-proekypse-prosfata