Τρίτη 11 Απριλίου 2023

ΔΕΗ: Η κακή χρονική στιγμή και η έκπτωση στην αποτίμηση


ΔΕΗ: Η κακή χρονική στιγμή και η έκπτωση στην αποτίμηση

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η ΔΕΗ ανακοίνωσε ΑΜΚ ύψους 1,35 δισ. ευρώ, μια πολύ έξυπνη κίνηση από την πλευρά της διοίκησης. Η στήλη έβλεπε τη ΔΕΗ ως επενδυτική ευκαιρία, χωρίς ωστόσο να εστιάσει στην ανάγκη για κεφάλαια για την ταχεία μεταμόρφωσή της σε παραγωγό πράσινης ενέργειας. Η ιστορία έδειξε ότι το timing δεν ήταν το πιο σωστό, αφού η επενδυτική κοινότητα δεν αναγνώρισε την υποτιμημένη μετοχή της ΔΕΗ, αλλά οι ανάδοχοι φρόντισαν να "ομορφύνουν" τη νύφη πριν από τον γάμο (ΑΜΚ)!

Από τότε μέχρι και σήμερα η αποτίμηση της ΔΕΗ παραμένει σε έκπτωση, καθώς οι εν λόγω εταιρείες βρέθηκαν στο "μάτι του κυκλώνα" με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και αρκετές αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα (βλ. EDF).

Η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις, ξεπερνώντας τον "σκόπελο" των τιμών του φυσικού αερίου σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ προχωρώντας το επενδυτικό πλάνο κατέληξε στην εξαγορά της Enel Ρουμανίας. Η εξαγορά έφερε πιο κοντά την "πρασινοποίησή" της, ενώ αναμένεται να προσθέσει 300 εκατ. ευρώ στο EBITDA του ομίλου (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πιθανές συνέργειες). 

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς σε επίπεδο επαναλαμβανόμενου EBITDA, καθώς διαμορφώθηκαν στα 954 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα ήταν οριακά αρνητικά (-9 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, η διοίκηση από το πρώτο επιχειρηματικό σχέδιο φαίνεται να είναι συνεπής σε αυτά που έχει ανακοινώσει σε ό,τι αφορά τη λειτουργική κερδοφορία και τον δανεισμό, πράγματα κρίσιμα για την αποτίμηση της εταιρείας. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η διοίκηση είχε δώσει guidance για 1,1 δισ. ευρώ EBITDA το 2023, το οποίο επανέλαβε τον περασμένο μήνα. Από την άλλη πλευρά, αναμένουμε να δούμε την καθαρή κερδοφορία του 2023 που θα μας οδηγήσει στη διανομή μερίσματος, όχι αντίστοιχη μερισματική απόδοση ανταγωνιστικών εταιρειών κοινής ωφέλειας, αλλά τουλάχιστον ενδεικτικό.

Τον Νοέμβριο του 2021 (μετά την ΑΜΚ) η διοίκηση είχε αναφέρει ότι προσδοκά EBITDA 1,3 δισ. ευρώ για το 2024 (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Enel Ρουμανίας), διατηρώντας φυσικά τον δανεισμό σε επίπεδα χαμηλότερα των 3,5 φορών τα EBITDA. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας (γ’ τρίμηνο 2023), τα κέρδη EBITDA το 2023 μπορούν να αγγίξουν τα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 1,7 δισ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στην τρέχουσα χρονική στιγμή ξεπερνά οριακά τα 3 δισ. ευρώ, o καθαρός δανεισμός (δάνεια-ταμείο) ανέρχεται σε μόλις 1,4 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA άγγιξαν τα 954 εκατ. ευρώ. Έτσι, με βάση τον δείκτη EV/EBITDA, η ΔΕΗ διαπραγματεύεται 4,6 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2022 (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Enel Ρουμανίας), ενώ συμπεριλαμβανομένης της Enel Ρουμανίας ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώνεται στο 4,7. 

Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση, η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με έκπτωση (discount) τουλάχιστον 30% έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών, καθώς ο ευρωπαϊκός μ.ό. EV/EBITDA αγγίζει τις 7 φορές. Πιο συγκεκριμένα, η EDF (Γαλλία) μετά τις κολοσσιαίες ζημίες του 2022 και την κρατικοποίησή της (το γαλλικό Δημόσιο κατείχε ήδη το 84%) διαπραγματεύεται 7 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2023, η Enel (Ιταλία) 5,3 φορές, η EDP (Πορτογαλίας) 7,3 φορές, η EON (Γερμανία) 7,8 φορές και η Endesa (Ισπανία) 7 φορές.

Για τα έτη 2023-2024 ο καθαρός δανεισμός έχει υπολογισθεί με βάση τις 3 φορές τα λειτουργικά κέρδη EBITDA (όσο διαμορφώθηκε μετά την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας) και χαμηλότερα από τις 3,5 φορές όπου έχει δεσμευθεί η διοίκηση. Παράλληλα, τα κέρδη EBITDA είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο 2021 αλλά και τους pro forma υπολογισμούς για 300 εκατ. ευρώ προσθήκη στα κέρδη EBITDA του ομίλου ΔΕΗ από την εξαγορά της Enel Ρουμανίας (χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν συνέργειες). 

Καταλήγοντας, η ΔΕΗ ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει μια εταιρεία κοινής ωφέλειας, με τουλάχιστον δύο χαρακτηριστικά να απουσιάζουν: το μέρισμα και την περιορισμένη μεταβλητότητα (beta <=1). Τέλος, μια κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι η εταιρεία πρέπει να συνεχίσει να διοικείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς τις αγκυλώσεις του δημόσιου τομέα, για να προσδοκά ο μέτοχος και ο καταναλωτής μια υγιή και εύρωστη εταιρεία.

65

Τουλάχιστον 6 μήνες μπροστά βλέπουν οι αγορές και ωθούν τους δείκτες προς τα πάνω

Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τα κέρδη των εταιρειών που απαρτίζουν τον S&P 500 του α’ τριμήνου 2023 κάνουν λόγο για υποχώρηση 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι, αν τελικά είναι αυτός ο αριθμός, θα είναι το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με υποχώρηση κερδών, ενώ θα είναι το χειρότερο τρίμηνο από το β’ τρίμηνο του 2020, όπου τα κέρδη είχαν υποχωρήσει 22% (περιορισμοί λόγω COVID-19)!

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για μείωση των κερδών για το α’ εξάμηνο του 2023, αλλά αύξηση στο β’ εξάμηνο του 2023. Ειδικότερα, για το β’ τρίμηνο του 2023 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για -4,4%, ενώ για το γ’ και δ’ τρίμηνο οι εκτιμήσεις βελτιώνονται, καθώς αναμένεται αύξηση κερδών κατά 2,3% και 9,3% αντίστοιχα. Για ολόκληρο το 2023 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κέρδη +1,5%. Μια ερμηνεία της ανόδου του δείκτη S&P 500 είναι η εκτιμώμενη αύξηση των κερδών στο β’ εξάμηνο του έτους, με τις αγορές να βλέπουν μπροστά τουλάχιστον 6 μήνες! 

Από τις 253 εταιρείες που απαρτίζουν τον S&P 500 και έχουν δημοσιεύσει εκτιμήσεις για το 2023, οι 134 κάνουν λόγο για υποχώρηση των κερδών ανά μετοχή, ήτοι το 53% από αυτές που έχουν δημοσιεύσει εκτιμήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 119 εκτιμούν βελτιωμένα κέρδη ανά μετοχή. 

Ο λόγος P/E (επόμενων 12 μηνών) βρίσκεται στο 17,8, ο οποίος είναι κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών (18,5), αλλά πάνω από τον μέσο όρο 10 ετών (17,3). Υπενθυμίζεται ότι στις 31/12/2022 ο αντίστοιχος λόγος P/E ήταν στο 16,7, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για κέρδη έχουν συρρικνωθεί, με τον S&P 500 να έχει κινηθεί ανοδικά. 

Ο τραπεζικός κλάδος στο επίκεντρο των πωλήσεων τον Μάρτιο, Aegean κορυφαία του FTSE 25 στο α’ τρίμηνο

Με απώλειες 6,6% έκλεισε ο Μάρτιος, περιορίζοντας έτσι την απόδοση του α’ τριμήνου 2023 στο +13,4%, έναντι +21,5% το α’ δίμηνο. Οι κορυφαίες αποδόσεις του α’ τριμήνου 2023 για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ανήκουν σε Aegean Airlines (+43,7%), Τράπεζα Πειραιώς (+39%) και Μυτιληναίο (+29%), ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν ΟΤΕ (-7,5%), ΕΥΔΑΠ (-4,4%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-3,5%), καθώς οι επενδυτές ανέλαβαν υψηλότερο ρίσκο προσδοκώντας υψηλότερες αποδόσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις 5 μετοχές σημείωσαν απώλειες, ενώ οι υπόλοιπες κινήθηκαν ανοδικά. 

Για τον Μάρτιο ξεχώρισαν Coca-Cola (+4,5%), ΟΛΠ (+3,5%) και Jumbo (+3,4%), ενώ οι πιο αδύναμοι ήταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha, Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, με -24%, -16,8%, -16,2 και -15,7% αντίστοιχα. Σε επίπεδο δεικτών, όπως ήταν αναμενόμενο, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε τις υψηλότερες απώλειες με -18%, ενώ ακολούθησε η ακίνητη περιουσία με -10%. Αντίθετα, τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν ο κλάδος τροφίμων-ποτών (+4,4%), με κύριο πρωταγωνιστή την Coca-Cola, και τα προσωπικά και οικιακά προϊόντα, με την Jumbo να σηκώνει το βάρος.

Από τις μετοχές του Midcap το α’ τρίμηνο 2023 ξεχώρισαν οι Cenergy, ΕΧΑΕ και Ideal, με +29,5%, +26,6% και +21% αντίστοιχα. Αντίθετα, η Dimand συνέχισε την πτωτική της πορεία και τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να σημειώνει απώλειες 19% στο α’ τρίμηνο του έτους. Τον Μάρτιο την υψηλότερη απόδοση σημείωσε η Ideal με +11,6%, ενώ τις υψηλότερες απώλειες η Άβαξ με -16%.

Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 112 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη 18% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, ενώ συρρικνώθηκε 16% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2023. Ο μέσος όρος του 2023 βρίσκεται στα 112,5 εκατ. ευρώ, βελτιωμένος κατά 22% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022. 

Ατζέντα (11/4/2023 - 16/4/2023)

Εβδομάδα τριών εργάσιμων ημερών για το Χ.Α.

Σήμερα, Τρίτη, οι Motor Oil (μετά το κλείσιμο του Χ.Α.) και Entersoft δημοσιεύουν τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου 2022. Επίσης, σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου. Την Τετάρτη ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (μετά το κλείσιμο του Χ.Α.). Την Παρασκευή το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό λόγω του εορτασμού του Πάσχα.

Στο επίκεντρο η έναρξη των ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου και ο πληθωρισμός σε ΗΠΑ

Στο εξωτερικό, σήμερα Τρίτη, τα ξημερώματα, ανακοινώνεται ο πληθωρισμός και ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Μάρτιο στην Κίνα. Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται λίγο αργότερα η ανακοίνωση των πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης της Fed. Την ίδια ημέρα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου δημοσιεύει η Delta Air Lines. Την Πέμπτη δημοσιεύεται ο πληθωρισμός του Μαρτίου για τη Γερμανία, ενώ νωρίς το απόγευμα ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου δημοσιεύουν οι BlackRock, First Republic Bank και UnitedHealth Group (Dow Jones). Την Παρασκευή ανακοινώνονται οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, ενώ λίγο αργότερα το Πανεπιστήμιο του Michigan δημοσιεύει τις καταναλωτικές και πληθωριστικές προσδοκίες τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο για τις ΗΠΑ με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία του Απριλίου. Τέλος, η εβδομάδα κλείνει με τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023 των J.P. Morgan (Dow Jones), Citigroup και Wells Fargo.

(του Δημοσθένη Τρίγκα, capital.gr)