Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Τιμολόγια ρεύματος: Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες της Ευρώπης μειώσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών

energypress.gr

Τιμολόγια ρεύματος: Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες της Ευρώπης μειώσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών – Τι αναφέρει ο HEPI του Μαίου για τα μέτρα στήριξης των κρατών

Τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη σημείωσαν τα τιμολόγια ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά. 

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του HEPI Μαίου υποχώρησαν κατά 11% σε σχέση με τον Απρίλιο όταν συνολικά σε 33 πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα. Μάλιστα οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι πρόκειται για το τέλος της συνεχούς μείωσης των τιμών που καταγράφεται από τον περασμένο Οκτώβριο. 

Η μέση τιμή των οικιακών τιμολογίων (σταθερά και κυμαινόμενα) στην Αθήνα ήταν τον Μάιο στα 26,40 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται στην 14η θέση σε σύνολο 33 όσον αφορά το ύψος των τιμών, ενώ η μέση τιμή στην ΕΕ είναι στα 26,52 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα και στο σύνολο του δείγματος στα 25,10 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα.

Η ακριβότερη πόλη είναι το Δουβλίνο με 47,12 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα, ακολουθούν το Λονδίνο με 46,23 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα και η Ρώμη με 42,81 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα.

Οι επόμενες μετά την Αθήνα μεγαλύτερες μειώσεις στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος καταγράφηκαν σε Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη (-3%) και ακολούθησαν το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και η Πράγα (-2%).

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις οι μεγαλύτερες (16%) σημειώθηκαν τον Μάιο στη Ρίγα της Λετονίας. Στο Βελιγράδι τα τιμολόγια ανατιμήθηκαν κατά 7% και στο Ελσίνκι 4%. 

Ένας από τους λόγους των αυξομειώσεων, που καταγράφεται στον HEPI του περασμένου μήνα, είναι και η εφαρμογή των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών. Σε κάποιες χώρες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και σε κάποιες άλλες λήγουν. 

Στην Ελλάδα για παράδειγμα, οι μεγάλες μειώσεις αποδίδονται στη συνεχιζόμενη πολιτική επιδότησης των οικιακών λογαριασμών, ενώ στη Φιλανδία οι αυξήσεις προέρχονται από την επαναφορά του ΦΠΑ του ρεύματος στο 24%. Στη Λετονία, οι ανατιμήσεις πυροδοτήθηκαν, μετά το τέλος της στήριξης των οικιακών τιμολογίων ρεύματος.