Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Πότε μπαίνει τέλος στο πλαφόν και τις επιδοτήσεις ρεύματος


του Χρήστου Κολώνα 

Έντονος είναι ο προβληματισμός στους κόλπους της Ε.Ε. ως προς την τύχη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από περίπου δέκα μέρες δημοσιοποίησε την πρόταση της, με την οποία ζητά να μην παραταθούν το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, τα ρυθμιστικά μέτρα στη λιανική αγορά (π.χ. επιδοτήσεις) και τα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι «24»

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλειάδα χωρών έχει αποφασίσει την παράταση των μέτρων που εφαρμόζει η κάθε μία για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας αλλά και για το ενδεχόμενο πρόληψης μίας πιθανής νέας όξυνσης των μέτρων. Για παράδειγμα η Ρουμανία διατηρεί τα έκτακτα μέτρα μέχρι το 2024, η Ελλάδα μέχρι και τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ.

Το Συμβούλιο υπουργών δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση.

Οι εταιρείες ενέργειας

Πηγές επίσης θέλουν τις εταιρείες ενέργειας στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, να επιδιώκουν την άμεση άρση των έκτακτων μέτρων.

Οι τιμές ενέργειας έχουν επανέλθει σε μία κανονικότητα, οπότε θέλουν τη λειτουργία ξανά των αγορών. Οι εταιρείες επίσης δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε χειρισμούς για την αντιστάθμιση κινδύνων και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα σε επενδυτικές επιλογές.

Οι αγορές

Πάντως, οι αγορές είναι ευαίσθητες. Όπως φάνηκε πρόσφατα και από την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να κλείσει το κοίτασμα φυσικού αερίου Χρόνιγκεν, που είχε σαν αποτέλεσμα να εκτοξεύσει τις τιμές του TTF.

Ωστόσο, η γενική τάση, σύμφωνα με εταιρείες του κλάδου δείχνει να κινείται προς την ομαλοποίηση των αγορών.

Το καλοκαίρι

Πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στα λόμπι των Βρυξελλών, σημειώνουν πως καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί εντός του καλοκαιριού.

Κάτι λίγο η εκτόνωση της κατάστασης, κάτι λίγο και οι θερινές διακοπές, οδηγεί τους Ευρωπαίους στη μετάθεση των όποιων αποφάσεων για αργότερα.

Η τελευταία προθεσμία…

Οι πληροφορίες θέλουν τα κράτη μέλη να αναμένουν τον Σεπτέμβριο για την επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων ως προς την τύχη των έκτακτων μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο.

Τότε θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς το μέγεθος των αποθεμάτων φυσικού αερίου αλλά και ως προς την πορεία των τιμών καθώς θα πλησιάζει ο χειμώνας.

Ωστόσο, μέχρι τον Μάρτιο του 2024 θα πρέπει να ληφθεί η όποια απόφαση. Όπως εξηγούν αρμόδΙες πηγές από τότε κι έπειτα όλο το σύστημα των Βρυξελλών θα παγώσει… Κι αυτό καθώς θα πλησιάζουν οι ευρωεκλογές.

Επίσης εντός του ερχόμενου φθινοπώρου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαβουλεύσεις και αποφάσεις για τον ανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και η κατάργηση των έκτακτων μέτρων κατά πάσα πιθανότητα, όπως σημειώνουν πηγές, θα έρθει μαζί με την τελική μορφή που θα λάβει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

(Αναδημοσίευση από τον Οικονομικό ταχυδρόμο)