του Χρήστου Κολώνα
Σε παγίδα… έχουν πέσει χιλιάδες οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι αν και ακούνε και βλέπουν τις τιμές του φυσικού αερίου και τη χονδρεμπορική ρεύματος να πέφτουν εντούτοις εκείνοι λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.
Οι διαμαρτυρίες καταναλωτών είναι πολλές και μάλιστα τον επόμενο μήνα αν και η γενική τάση στα τιμολόγια είναι σταθεροποιητική είναι πολύ πιθανό να έλθουν αντιμέτωποι ξανά με με ακόμη πιο καυτές κιλοβατώρες… Με αυξήσεις της τάξης του 57%.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η παγίδα
Σύμφωνα με έρευνα του ΟΤ αλλά και όπως έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), εταιρείες ενέργειας προχώρησαν στο τελευταίο χρονικό διάστημα σε μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων σε προγράμματα ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ την ίδια στιγμή διέθεσαν στην αγορά καινούργια με χαμηλές τιμές.
Χιλιάδες καταναλωτές δεν έχουν αντιληφθεί αυτήν την εμπορική τακτική της αγοράς. Δηλαδή να ανεβάζουν την τιμή της κιλοβατώρας σε υφιστάμενα προϊόντα και παράλληλα να προσφέρουν νέα με διαφορετική ονομασία με χαμηλότερης αξίας κιλοβατώρες. Ή κι ακόμα να μην αυξάνουν τις τιμές σε υφιστάμενα προγράμματα να προσφέρουν στην αγορά νέα φθηνότερα.
Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες πελάτες τους να παγιδεύονται…
Αλλά ακόμη κι αν κάποιοι το αντιλήφθηκαν στη διάρκεια του ενός έτους οπότε και ισχύει το καθεστώς της ανεμπόδιστης μετακίνησης των καταναλωτών από πρόγραμμα σε πρόγραμμα και από πάροχο σε πάροχο και άλλαξαν προϊόν για να απολαύσουν χαμηλότερη τιμή, εντούτοις μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών θα πρέπει να μετακομίσουν… και πάλι για να μην πληρώσουν χρυσάφι το ρεύμα.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα εταιρεία ρεύματος διέθεσε τον Φεβρουάριο στην αγορά νέο προϊόν με ονομαστική τιμή (χωρίς επιδότηση) στα 0,145 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τον μήνα εκείνο το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως πρωτοεμφανιζόμενο στην αγορά ήταν το φθηνότερο ανάμεσα στα άλλα προγράμματα της. Όσοι δεν το αντιλήφθηκαν κι έμειναν στο προϊόν που είχαν επιλέξει πριν τον Φεβρουάριο – στην ίδια εταιρεία – πλήρωσαν έως και 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα ακριβότερα ή 25% ακριβότερα.
Έστω, λοιπόν ότι οι συγκεκριμένοι πελάτες εντόπισαν τη διαφορά της τιμής και τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο άλλαξαν προϊόν. Επέλεξαν δηλαδή, το προαναφερόμενο φθηνότερο των 0,145 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Μέχρι τον Ιούνιο απολάμβαναν πράγματι από τις χαμηλές τιμές όχι μόνο σε σύγκριση με τα άλλα προϊόντα του χαρτοφυλακίου της ίδιας εταιρείας αλλά και της αγοράς. Τρεις μήνες μετά, ο ίδιος πάροχος αύξησε την τιμή της κιλοβατώρας του προγράμματος κατά 57% για τον Ιούλιο ανεβάζοντας την στα 0,179 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,11 ευρώ τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή ο συγκεκριμένος προμηθευτής ανακοίνωσε νέο προϊόν με χαμηλότερο τιμολόγιο: Στα 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τον Ιούλιο.
Θα πρέπει, λοιπόν, όλοι οι καταναλωτές να ελέγχουν μήνα, μήνα τα προγράμματα τόσο των προμηθευτών τους όσο και άλλων προκειμένου να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη παγίδα.
Τα προγράμματα «κράχτες»
Τα νεοεμφανιζόμενα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, έχουν χαρακτηριστεί από τη ΡΑΑΕΥ ως «προγράμματα – κράχτες».
Η Ρυθμιστική Αρχή εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές και αναφέρει συγκεκριμένα: «Πολλοί Προμηθευτές έχουν δημιουργήσει προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, τα οποία ωστόσο αφορούν μόνο σε νέους αλλά όχι σε υφιστάμενους πελάτες. Έχει παρατηρηθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών έχει συμβληθεί με αρκετά ακριβότερα προγράμματα», εξηγεί και αναφέρει τι έχει εντοπίσει.
Και στη συνέχεια η ΡΑΑΕΥ συνιστά: «Οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν στους προμηθευτές τους να τους περάσουν στο πρόγραμμα με την χαμηλή τιμή προμήθειας. Η Αρχή συνιστά στους καταναλωτές να διαλέξουν τα προϊόντα με τις χαμηλότερες τιμές και να προχωρήσουν σε αλλαγή προγράμματος εντός του προμηθευτή τους. Η αλλαγή αυτή θα γίνει άμεσα και χωρίς καμία χρέωση εφόσον το πρόγραμμα είναι κυμαινόμενο».
(Αναδημοσίευση από τον Οικονομικό ταχυδρόμο)