του Φώτη Κόλλια
Να αποζημιώνονται οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που συνδέονται στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και υφίστανται περικοπές στη λειτουργία τους, όταν η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση, από τα έσοδα των μονάδων ΑΠΕ που συνδέονται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και θα έπρεπε να υποστούν περικοπές αν ο τελευταίος διέθετε τηλεδιαχείριση. Πρόκειται για μία από τις προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι στο πλαίσιο της συζήτησης για τις περικοπές στη λειτουργία των μονάδων ΑΠΕ, θέμα που θεωρεί κομβικής σημασίας η αγορά καθώς επηρεάζει τα επενδυτικά σχέδια σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Η πρόταση στηρίζεται στο γεγονός πως παρά την πρόβλεψη του νόμου για οριζόντιες περικοπές λειτουργίας των μονάδων ΑΠΕ, στις μονάδες που συνδέονται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δε μπορούν να γίνουν περικοπές αφού ο διαχειριστής δε διαθέτει τα σχετικά συστήματα τηλεδιαχείρισης (διακόπτες, κ.λπ.) και πρόκειται να τα εγκαταστήσει την προσεχή διετία. Μέχρι τότε, όμως, θα την πληρώνουν οι μεγάλες μονάδες ΑΠΕ (κυρίως αιολικά πάρκα) που συνδέονται στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ που διαθέτει τα σχετικά συστήματα για τις περικοπές. Έτσι, ορισμένοι εισηγούνται να γίνονται μεν περικοπές μόνο στις ΑΠΕ που συνδέονται στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, αλλά οι συγκεκριμένοι επενδυτές να αποζημιώνονται με τα έσοδα που θα έχουν την ίδια χρονική περίοδο (σ.σ. των περικοπών) οι μονάδες ΑΠΕ του ΔΕΔΔΗΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά που συνδέονται στη μέση τάση) οι οποίες θα έπρεπε να υποστούν περικοπή λειτουργίας αν υπήρχε η τηλεδιαχείριση. Προτείνεται αυτό το μεταβατικό καθεστώς να ισχύσει μέχρι να αποκτήσει και ο ΔΕΔΔΗΕ την τεχνική δυνατότητα περικοπών.
Σήμερα, η νομοθεσία προβλέπει πως από τις περικοπές εξαιρούνται οι μονάδες ΑΠΕ που λειτουργούσαν το 2019. Για τις υπόλοιπες μονάδες, που λειτούργησαν μετά το 2019, οι περικοπές είναι οριζόντιες για όλες τις ΑΠΕ με ισχύ άνω των 400 KW. Η συζήτηση στην αγορά έχει ανάψει καθώς, όπως προβλέπει και το (προς νέα αναθεώρηση…) Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προωθούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων για νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Συνεπώς οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν τις ακριβές θα ισχύει με τις περικοπές λειτουργίας των μονάδων ΑΠΕ σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και υψηλής προσφοράς.
Τα στελέχη της αγοράς ενέργειας ξεκαθαρίζουν πως οι περικοπές θα είναι αναπόφευκτες καθώς ακόμα και αν εγκατασταθούν τα συστήματα αποθήκευσης θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα η μεγάλη διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Με βάση τις σημερινές προβλέψεις, το 2026 δεν θα λειτουργούν μονάδες αποθήκευση άνω των 2,5 GW, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων ισχύς 1 GW που θα προκύψουν από τους φετινούς διαγωνισμούς και της μεγάλης μονάδας αντλησιοταμίευσης που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία (ισχύος 700 MW).
Η διαφορά βηματισμού μεταξύ της στροφής προς τον εξηλεκτρισμό (μεταφορές, θέρμανση / ψύξη, κ.λπ.) και των επενδύσεων σε νέες μονάδες ΑΠΕ προβληματίζει την αγορά αλλά και τα κρατικά στελέχη. Γι’ αυτό και ζητούν σαφές πλαίσιο για τις περικοπές ώστε να γνωρίζουν οι επενδυτές που αυτή την περίοδο καταρτίζουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια στην πράσινη ενέργεια. Όλοι συμφωνούν, πάντως, πως για να προχωρήσουν τα φιλόδοξα σχέδια στις ΑΠΕ και να μετατραπεί η Ελλάδα σε κόμβο πράσινης ενέργειας θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις σε διασυνδέσεις προς τα βόρεια σύνορά μας ώστε να εξάγεται το ηλεκτρικό ρεύμα στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι διοικήσεις των ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΗΑΠΕ, φορέων που εκπροσωπούν και μεγάλους επενδυτές σε αιολικά υποστήριξαν πως υπάρχει ζήτημα με τις οριζόντιες περικοπές για τα νέα αιολικά πάρκα που προβλέπει πρόσφατη υπουργική απόφαση και έχουν ήδη ζητήσει να υπάρξουν αλλαγές. Τόνισαν πως πρέπει να τηρηθούν οι κοινοτικοί κανονισμοί, να δημιουργηθεί σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο και μηχανισμοί διαφάνειας (πότε, ποιος και για πόσο χρονικό διάστημα μένει εκτός δικτύου) ώστε να υπάρχει καλύτερη ορατότητα και καλύτερη διαχείριση κινδύνων από τους επενδυτές σε ΑΠΕ.
(Αναδημοσίευση από το powergame.gr)