Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ – Θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά τα σχόλια της Κομισιόν


Στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα το καινούριο ΕΣΕΚ – Σε δημόσια διαβούλευση μετά τα σχόλια της Κομισιόν

Έτοιμο για αποστολή στις Βρυξέλλες είναι το επικαιροποιημένο Εθνικό για την Ενέργεια και το Κλίμα, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των διαβουλεύσεων με την Κομισιόν, ώστε οι παρατηρήσεις της να ενσωματωθούν στο κείμενο. 

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του ΥΠΕΝ είναι, αφότου ληφθούν υπόψη οι κοινοτικές παρατηρήσεις,  το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ να δοθεί πλέον σε δημόσια διαβούλευση, μέσω της οποίας θα δοθεί η ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να τοποθετηθεί. Έτσι, με βάση και τα σχόλια που θα κατατεθούν στη διαβούλευση, το κείμενο στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί, για να κοινοποιηθεί μετά κι επίσημα στις Βρυξέλλες.

 

Οι αρμόδιοι εγχώριοι φορείς έχουν πάρει μία «πρόγευση» όσων προβλέπονται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο, μέσω της άτυπης διαβούλευσης που έγινε στο τέλος του καλοκαιριού, επί της συνοπτικής πρότασης που είχε ετοιμάσει το υπουργείο. Σε σχέση με εκείνη την πρόταση, πλέον το ΕΣΕΚ έχει λάβει τη μορφή πλήρως αναπτυγμένου κειμένου, με αναλυτικά κεφάλαια για κάθε ενεργειακό τομέα που εμπλέκεται στην επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2030 και του 2050, τις σχεδιαζόμενες πολιτικές καθώς και το κόστος τους. 

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι στόχοι ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής και αποθήκευσης, στο κείμενο που είναι έτοιμο να «οδεύσει» στις Βρυξέλλες, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τη συνοπτική πρόταση του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται πως στο draft της «κλειστής» διαβούλευσης, η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας καθοριζόταν στο 44% και στην ηλεκτροπαραγωγή στο 79%. 

Την ίδια στιγμή, χαμήλωνε ελαφρώς ο «πήχυς» για τα φωτοβολταϊκά που θα βρίσκονται σε λειτουργία στο τέλος της 10ετίας, ο οποίος καθορίζεται πλέον στα 13,4 Γιγαβάτ (από τα 14,1 Γιγαβάτ). Αυξημένη αντίθετα ήταν η φιλοδοξία για τα χερσαία αιολικά, με την εγκατεστημένη ισχύ τους να καθορίζεται στα 7,6 Γιγαβάτ το 2020 (από 7 Γιγαβάτ). 

Ο στόχος για τα offshore αιολικά καθοριζόταν στα 1,9 Γιγαβάτ για το 2030, στον οποίο ευθυγραμμίστηκε και το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς υδροηλεκτρικών το 2030 τοποθετείτο στα 3,8 Γιγαβάτ. Όσον αφορά τις μπαταρίες, η εγκατεστημένη ισχύς για το 2030 προβλεπόταν στα 3,1 Γιγαβάτ, ενώ για τις μονάδες αντλησιοταμίευσης στα 2,2 Γιγαβάτ. 

Στα 7,7 Γιγαβάτ προβλεπόταν η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων αερίου στο τέλος της 10ετίας, με τις λιγνιτικές μονάδες να έχουν «σβήσει» στο σύνολό τους έως τότε. Όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, στη συνοπτική πρόταση επισημαινόταν ότι θα βαίνει διαρκώς μειούμενο στο μέλλον. Ενδεικτικά προβλεπόταν ότι η μέση τιμή καταναλωτή θα διαμορφωθεί στα 132,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 187,1 ευρώ ανά MWh το 2021. με περαιτέρω υποχώρηση τα επόμενα χρόνια. 

Από την άλλη πλευρά, η σημαντική οικονομική προϋπόθεση της «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης είναι η ευχερής και φθηνή χρηματοδότηση των επενδυτικών δαπανών σε όλους τους τομείς τελικής κατανάλωσης ενέργειας, περιλαμβανομένων των δαπανών για αγορά συσκευών, εξοπλισμού και οχημάτων προηγμένης τεχνολογίας, καθώς και για επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργεια.  Κι αυτό γιατί ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που θα πρέπει να «επιστρατευθούν» θα αφορούν καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών. 

energypress.gr