Τη στιγμή που οι καταναλωτές έχουν υποστεί το αρχικό σοκ από τα νέα χρωματιστά τιμολόγια και αξιολογούν τις επιλογές τους, η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου ενδέχεται να απλοποιήσει τα πράγματα στο εξής και να τους ηρεμήσει σε ένα βαθμό.
Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αερίου TTF έπεσε πλέον σε επίπεδα προ του πολέμου της Ουκρανίας, γεγονός που συνηγορεί υπέρ μιας χαμηλότερης τιμής χονδρικής.
Βεβαίως, καθώς η τιμή του αερίου περνάει στην ελληνική αγορά με καθυστέρηση ενός μήνα, το αποτέλεσμα θα φανεί από τον Ιανουάριο και μετά.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης, είχε διαβλέψει τη θετική αυτή εξέλιξη ήδη εδώ και δύο μήνες. Συγκεκριμένα, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και εν μέσω ανησυχίας για το φετινό χειμώνα, είχε απαντήσει επανειλημμένα ότι θεωρεί το καλό σενάριο εξίσου πιθανό με το αρνητικό. Με τον τρόπο αυτό κράτησε αποστάσεις από την κινδυνολογία και μέχρι στιγμής φαίνεται πως δικαιώνεται.
Καθώς, λοιπόν, τα κυμαινόμενα και το πράσινο τιμολόγιο εξαρτώνται άμεσα από την εξέλιξη της χονδρικής αγοράς, η όποια πτώση πρόκειται να μετακυλιστεί στη λιανική.
Αν οι τιμές στη χονδρική πέσουν κοντά στα 100 ευρώ/MWh, τότε αυτομάτως το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 13,3 λεπτά (εφόσον ισχύσει η ίδια έκπτωση 20%) από τα 15,7 που θα ίσχυαν με χονδρική στα 120 ευρώ.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια σημαντική διαφορά για το μέσο καταναλωτή και θα καθιστούσε τα νέα τιμολόγια σαφώς πιο "εύπεπτα".
Ο λιγνίτης ως "άγκυρα" στις τιμές
Το πρόβλημα είναι ότι το φυσικό αέριο δεν είναι πλέον η οριακή τεχνολογία που καθορίζει την τιμή στη χονδρική. Το ρόλο αυτό έχει ο λιγνίτης, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει όλες τις ώρες της κάθε ημέρας με εξαίρεση της Κυριακές παρόλο που το μερίδιό του έχει περιοριστεί κοντά στο 10%.
Μπορεί το κόστος της παραγωγής με λιγνίτη να είναι κάπως βελτιωμένο από το 2022, αφού οι τιμές των εκπομπών CO2 έχουν υποχωρήσει, όμως εξακολουθεί να επηρεάζει την αγορά με τρόπο αρνητικό για τους καταναλωτές.
Στην πράξη, δεδομένων των πολλών ωρών και του μεριδίου που έχει το αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή και στη χονδρική, είναι βέβαιο πως θα υπάρξει ένα όφελος στην τιμή της από την πτώση του TTF. Μάλλον, όμως, δεν θα είναι τόσο έντονο όσο αν απουσίαζε ο λιγνίτης από το μείγμα.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά χονδρικής δείχνει εδώ και καιρό "προσδεδεμένη" σε μια τιμή της τάξης των 100-120 ευρώ και δύσκολα θα πέσει παρακάτω στο κοντινό μέλλον.