Περίπου 100 «συγκολλητές» καλωδίων οπτικών ινών από τη Μαλαισία σχεδιάζει να φέρει στην Ελλάδα η ΔΕΗ. Στόχος της επιχείρησης είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού ανάπτυξης των δικτύων οπτικών ινών (FFTH) στην Ελλάδα.
Η εταιρεία σχεδίαζε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανάπτυξης του δικτύου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ωστόσο αναμένεται να απαιτηθεί παράταση κατά περίπου έξι μήνες, δηλαδή μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Η φάση αυτή περιέλαβε την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που φτάνει σε περίπου 440.000 σπίτια (FFTH Home Passed) σε διάφορους δήμους της Αττικής και καθυστέρησε για τρεις λόγους:
- πρώτον, η εταιρεία που έχει αναλάβει τη λειτουργία του δικτύου πρακτικά τώρα στελεχώνεται,
- δεύτερον, οι δημοτικές εκλογές, οι οποίες ουσιαστικά καθυστέρησαν τη διαδικασία της αδειοδότησης της εταιρείας εκεί που ήταν απαραίτητη η έκδοση άδειας και
- τρίτον, οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, καθώς η ΔΕΗ αναπτύσσει κυρίως εναέριο δίκτυο οπτικών ινών (FTTH Home Passed), απαιτούνται ειδικοί στις οπτικές ίνες, οι οποίοι ταυτόχρονα θα είναι και εναερίτες. Πρόκειται για μια ειδικότητα σπάνια στη χώρα μας, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε η αναγκαιότητα μιας τέτοιας υπηρεσίας.
Επίσης, υφίσταται η απουσία κατάλληλου εξοπλισμού, π.χ. ειδικών αναβατορίων, που επιτρέπουν τη γρήγορη και ασφαλή διασύνδεση των σπιτιών με το δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για αναβατόρια τα οποία απαιτούν ειδικές προφυλάξεις, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τυχόν ηλεκτρικές εκκενώσεις κ.λπ.
Το πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού είναι δεδομένο, δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ, αλλά ολόκληρη την ελληνική αγορά. Ειδικά η ΔΕΗ προσβλέπει στην πρόσληψη περίπου 100 «συγκολλητών» (splicers) οπτικών ινών από τη Μαλαισία. Η εταιρεία, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους υπεργολάβους της, επιχειρούν να φέρουν το δυναμικό αυτό, προκειμένου να απελευθερωθεί η ανάπτυξη του δικτύου.
Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να φέρει τη β’ φάση ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών, η οποία αυτήν τη φορά θα περιλάβει 1 εκατ. νοικοκυριά (FTTH Home Passed), τόσο σε δήμους της Αττικής όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Κρήτη κ.λπ.). O σχετικός διαγωνισμός για την κατασκευή του δικτύου δεν αποκλείεται να προκηρυχθεί μέσα στον μήνα, έτσι ώστε οι ανάδοχοι του έργου να ανακοινωθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Σημειώνεται ότι σήμερα το έργο της ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών 440.000 FTTH Home Passed έχουν αναλάβει οι εταιρείες Ergomak, Egnatia, ΕΡΓΑΤΗΚΑΤ, Intrakat, Telcoserv και Φοίνιξ.