Το 2024 θα είναι η χρονιά της. Το βλέπει το χρηματιστήριο όπου η μετοχή της έχει κάνει κούρσα 65% τον τελευταίο χρόνο, το εισπράττει ο ανταγωνισμός, το περιμένουν οι αναλυτές που αναμένουν να ακούσουν κάτι «μεγάλο» την Τρίτη στο Λονδίνο από τον μάνατζερ Γιώργο Στάσση.
Όλων οι προσδοκίες έχουν ανέβει πολύ ψηλά. Οι συνθήκες άλλωστε είναι οι καλύτερες που θα μπορούσαν να υπάρξουν τεσσεράμισι χρόνια μετά την αλλαγή σελίδας του 2019. Η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει, μαζί της και η υποχρέωση της ΔΕΗ να δεσμεύει τεράστια κεφάλαια κίνησης για παν ενδεχόμενο, ενώ η παραγωγή από λιγνίτη μειώνεται συνεχώς, όπως και το συνολικό της κόστος παραγωγής.
Η επιχείρηση δηλαδή υποδέχεται την επόμενη μέρα με ένα ανθηρό ταμείο, απαλλαγμένο από βάρη και «αμαρτίες» του παρελθόντος, με πολλά χρήματα για μεγάλες επενδύσεις και ένα «πολυεθνικό» μετοχολόγιο στο οποίο προσβλέπουν να μπουν κι άλλα μεγάλα ονόματα.
Σε μια τέτοια εταιρεία θα αναφερθεί στο Λονδίνο ο CEO Γ.Στάσσης, μιλώντας για το νέο στρατηγικό σχέδιο της τετραετίας 2024-2027, στην διάρκεια του οποίου μπορεί να την δούμε να πετυχαίνει επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη της τάξης των 2 δισ ευρώ το χρόνο. Ενα πλάνο με στόχο μια «μεγάλη» επέκταση και στην Βουλγαρία, πέραν της Ρουμανίας, με ένα λίαν φιλόδοξο project στο ενεργειακό retail και τις τηλεποικινωνίες και άρα με ένα επενδυτικό κουμπαρά, ίσως και μεγαλύτερο του σημερινού. Τα σημερινά 9 δισ, θα μπορούσαν και να ξεπεράσουν τα 10 δισ ευρώ. Και ο πήχης του 2027 για τα EBITDA θα μπορούσε να τοποθετηθεί και στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ.
Στο Capital Markets Day του Λονδίνου έχουμε πολλά καινούργια πράγματα να ακούσουμε. Σίγουρα, αυτό που «τραβάει» πιο πολύ το ενδιαφέρον, είναι το πώς η ΔΕΗ ως διεθνοποιημένος πλέον όμιλος στη ΝΑ Ευρώπη, θα εκμεταλλευτεί τα νέα assets στη Ρουμανία που τον καθιστούν τον μεγαλύτερο παίκτη στην περιοχή με 9 εκατομμύρια πελάτες, 14 GW πράσινων έργων και 340.000 χλμ δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τι πλάνα ανάπτυξης έχει για τα Βαλκάνια, πώς θα κινηθεί στις γειτονικές αγορές, ποιός είναι ο επόμενος «στόχος». Και δεν έχουν περάσει απαρατήρητα τα πυκνά ταξίδια του μάνατζμεντ στην Βουλγαρία για τον εντοπισμό χαρτοφυλακίων ΑΠΕ, οι συχνές αναφορές στελεχών της στην γείτονα, το γεγονός ότι είναι στόχος για τον οποίο καιρό τώρα ακούγεται ότι μπορεί να έχουμε νέα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Είναι μόνο η Βουλγαρία ή και κάτι άλλο; Θα το μάθουμε στις 23 Ιανουαρίου.
Ενα μεγάλο πάντως μέρος των επενδύσεων του επιχειρησιακού σχεδίου, ίσως και άνω του 50%, θα αφορά τον πράσινο μετασχηματισμό του ομίλου, με κινήσεις και εξαγορές εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ ένα άλλο, εξίσου μεγάλο τμήμα, θα επενδυθεί στο κτίσιμο ενός πελατοκεντρικού ομίλου. Σε δεύτερο λοιπόν επίπεδο, οι αναλυτές θα ακούσουν από τον μάνατζερ της ΔΕΗ, να ξεδιπλώνει το όραμα του για το πως φαντάζεται το ενεργειακό retail μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος και το νέο κόσμο των συνδυασμένων πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών μέσα στο ίδιο κατάστημα, όπως όλα τα μεγάλα utilities διεθνώς.
Τα περιέγραψε όσο καλύτερα μπορούσε χθες ο ίδιος ο CEO της Κωτσόβολος - Dixons South East Europe, Γιάννης Βασιλάκος, μιλώντας για την εμπορία αλλά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αντλιών θερμότητας, αλλά και για το smart home, λέγοντας ότι είναι μία ανερχόμενη τάση παγκοσμίως, η οποία καθημερινά εξελίσσεται και μπαίνει στην καθημερινότητά μας.
Ειδήσεις ίσως βγουν και από τους νέους τομείς στους οποίους θα μπει το 2024 η ΔΕΗ, με πιο σημαντικό τα telecoms. Τις οπτικές ίνες για τις οποίες έχει ήδη συστήσει θυγατρική. Ένα πλάνο που σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς θα απαιτήσει επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ, τις οποίες η επιχείρηση, θα υλοποιεί σταδιακά, νοικιάζοντας αρχικά, μέρος της χωρητικότητας της οπτικής ίνας σε παρόχους των telecoms, οι οποίοι και θα μεταφέρουν την τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία στους τελικούς καταναλωτές.
Αραγε θα ακούσουμε και κάτι για συμμαχία με τηλεπικοινωνιακό πάροχο; Εξαρτάται, είναι η απάντηση. Αν επιλεγεί οι οπτικές ίνες να φιλοξενούν και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, τότε η απάντηση είναι «ναι», η επένδυση αυτή απαιτεί συμμαχία με κάποιον από τους μεγάλους του χώρου.
Εχει να μας πει πολλά το μάνατζμεντ της ΔΕΗ για τα νέα επενδυτικά της σχέδια τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, όταν μια επιχείρηση διοργανώνει Capital Markets Day, το κάνει μόνο όταν έχει να ανακοινώσει νέα πράγματα, όχι χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Ας θυμήσουμε εδώ ότι τέτοιο event έχει να κάνει η ΔΕΗ από το 2020, καθώς μεσολάβησαν η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και μετά η διετής ενεργειακή κρίση.
Εκτοτε, η ΔΕΗ έχει μετατραπεί από μια εταιρεία του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, με μετοχολόγιο στο οποίο συμμετέχουν με 52,178% οι θεσμικοί επενδυτές και το ευρύ επενδυτικό κοινό, 10% η Selath Holdings (CVC Capital) ως Cornerstone επενδυτής, με 34,123% το Δημόσιο μέσω του Υπερταμείου, ενώ 3,69% είναι ίδιες μετοχές.
Σε αυτή την νέα ΔΕΗ, η κάθε κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Είναι η ισορροπία που χρειαζόταν η επιχείρηση για να πάει μπροστά. Ζητήματα μάνατζμεντ, κρίσιμων πολιτικών, στρατηγικών επιλογών, προσλήψεων, πλέον περνούν από την «κρησάρα» των ξένων μετοχών στη γενική συνέλευση. Η ψήφος τους έχει πλέον άλλο βάρος, χωρίς να απομειώνουμε το ρόλο του Δημοσίου μέσω του 34%.
Ηρθε η ώρα της, με λίγα λόγια. Με τέτοια μετοχική σύνθεση μπορεί να τραβήξει με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους κεφάλαια από τις αγορές, ενώ τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια την βλέπουν πλέον με άλλο μάτι. Και μια από τις επιδιώξεις του μάνατζμεντ από τις επαφές στο Λονδίνο κινείται και σε αυτό το επίπεδο.