Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Ο ενεργειακός τουρισμός στο στόχαστρο, φέσια 500 εκατ. σε ένα χρόνο

  Ο ενεργειακός τουρισμός στο στόχαστρο, φέσια 500 εκατ. σε ένα χρόνο

Το ζήτημα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς δεν είναι καινούργιο και δεν προέκυψε τους τελευταίους μήνες, αλλά διογκώθηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους προμηθευτές. Μόνο για την προηγούμενη χρονιά τα «φέσια» ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται αλλαγές σε ό,τι αφορά το άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με στόχο να μπουν όρια στον ενεργειακό «τουρισμό».

Η σήμανση και οι τρεις ευκαιρίες

Με βάση τις προωθούμενες ρυθμίσεις οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν έως και τρεις παρόχους και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε τέταρτο, εφόσον δεν προχωρήσουν σε διακανονισμό των οφειλών τους στον προηγούμενο πάροχο.

Σε σχέση με τους επαγγελματικούς καταναλωτές θα δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης έως και σε δύο παρόχους και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε τρίτο, αν δεν προχωρήσουν σε διακανονισμό οφειλών στον προηγούμενο.

Στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η σήμανση των κακοπληρωτών, ώστε οι εταιρίες να γνωρίζουν αν ο υποψήφιος πελάτης τους είναι κακοπληρωτής. Η σήμανση (debt flagging) θα φαίνεται στην πλατφόρμα «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ, όμως οι πάροχοι δεν θα μπορούν να εκδίδουν εντολές για αποκοπές ρεύματος. Άρα, επί της ουσίας ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουν τις οφειλές είναι με νομικά μέτρα.

Επιφυλάξεις της αγοράς

Πάντως σοβαρές ενστάσεις εκφράζουν πηγές της αγοράς, ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων. «Φαίνεται πολύ δύσκολο να δουλέψει το σύστημα της σήμανσης (debt flagging). Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι λειτουργεί απλώς μεταφέρει το πρόβλημα στον επόμενο» αναφέρουν πηγές της αγοράς στο Euro2day.gr και επισημαίνουν πως «ενδεχομένως θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη η πρόβλεψη για τις αποκοπές για να αποφευχθεί η συστηματικότητα να αφήνει κάποιος απλήρωτους λογαριασμούς».

Καθολική Υπηρεσία

Τέλος, άγνωστο παραμένει ποια λύση θα δοθεί σε σχέση με την Καθολική Υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως θα περιοριστεί το χρονικό διάστημα παραμονής στο καθεστώς, στους 3-4 μήνες. Σήμερα μπορεί κάποιος να παραμείνει επ’ αόριστον. Θα υπάρχει, όμως, ειδική πρόβλεψη για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας, εντάσσονται οικιακοί πελάτες και μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι και 25 kVA σε όλη την ελληνική επικράτεια στους οποίους έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης, λόγω χρεών και παραμένουν εκεί μέχρι να βρουν νέο προμηθευτή.