Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Η κοσμογονία στην ενέργεια, το πάρτι των μετοχών και τα ρεκόρ της ΔΕΗ


www.energymag.gr
-
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ

Το 2024 λοιπόν έχει μπει με τις μετοχές της ενέργειας και των μετάλλων στο προσκήνιο, με τον όμιλο Viohalco να ηγείται, ενώ η ΔΕΗ κλέβει την παράσταση, την ώρα που επίκεινται μεγάλα road show στο εξωτερικό όπου το management θα παρουσιάσει εξελίξεις, επενδύσεις, στόχους και προτεραιότητες.

 έο, εντυπωσιακό «πάρτι» έκαναν χθες οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των μετάλλων στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τη ΔΕΗ να ηγείται με νέα υψηλά δέκα ετών και τον όμιλο Viohalco να έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα έτους των τελευταίων πολλών χρόνων.

Μπορεί να είμαστε κουραστικοί, αλλά ο τομέας της ενέργειας είναι αυτός που οδηγεί τις εξελίξεις και αυτός που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των αλλαγών σε κοινωνία, επιχειρήσεις, συγκοινωνίες, νοικοκυριά, περιβάλλον, αλλάζοντας μια για πάντα νόρμες και σταθερές που ίσχυαν δεκαετίες.

Το 2024 λοιπόν έχει μπει με τις μετοχές της ενέργειας και των μετάλλων στο προσκήνιο, με τον όμιλο Viohalco να ηγείται, ενώ η ΔΕΗ κλέβει την παράσταση, την ώρα που επίκεινται μεγάλα road show στο εξωτερικό όπου το management θα παρουσιάσει εξελίξεις, επενδύσεις, στόχους και προτεραιότητες.

Ο «υπερκύκλος» της οικονομίας και η απανθρακοποίηση

Δεν είναι τυχαίο ότι μιλώντας χθες στο CNBC ο Πίτερ Οπενχάιμερ, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας για την Ευρώπη του χρηματοπιστωτικού κολοσσού Goldman Sachs, τόνισε πως η παγκόσμια οικονομία κινείται προς έναν νέο «υπερκύκλο», με κινητήριους μοχλούς την τεχνητή νοημοσύνη και την απανθρακοποίηση. Δηλαδή ό,τι περιλαμβάνει η διαδικασία μετασχηματισμού επιχειρήσεων, βιομηχανιών και ολόκληρων κρατών, στην προσπάθεια βιώσιμης στροφής και απομάκρυνσης από τα ορυκτά και τον άνθρακα.

Οι υπερκύκλοι ορίζονται ως μεγάλες περίοδοι οικονομικής επέκτασης, οι οποίες συνοδεύονται συχνά από αύξηση του ΑΕΠ, ισχυρή ζήτηση για αγαθά που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές και υψηλά επίπεδα απασχόλησης.

Ο πιο πρόσφατος σημαντικός υπερκύκλος που βίωσε η παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τόνισε ο Οπενχάιμερ. Χαρακτηριστικό του κύκλου αυτού ήταν η αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού προτού ακολουθήσει μια περίοδος υποχώρησης του κεφαλαιακού κόστους, του πληθωρισμού και των επιτοκίων, σημείωσε το στέλεχος κορυφής της Goldman Sachs. Κατά τον προηγούμενο υπερκύκλο, εφαρμόστηκαν πολιτικές απορρύθμισης της αγοράς και ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τα γεωπολιτικά ρίσκα μειώθηκαν και η παγκοσμιοποίηση ενισχύθηκε, πρόσθεσε.

Κοσμογονία από αλλαγές, projects πάνω από 6 δισ. ευρώ

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου αναφέρθηκε εκτενώς στην επενδυτική κοσμογονία που συντελείται στον τομέα της ενέργειας και πως η τράπεζα κάνει εκτενείς χρηματοδοτήσεις. Ο κ. Βασιλείου υπογράμμισε ότι η Eurobank ηγείται στη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών έργων στον τομέα της ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

 

*   Στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα –το μεγαλύτερο στην Ευρώπη ισχύος 550 MW

*   Στα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW που υλοποιεί η γερμανική RWE μαζί με τη ΔΕΗ

*   Τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Anemos RES από τη Motor Oil

*    Τον σταθμό αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία που υλοποιεί η Τέρνα Ενεργειακή

*    Την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ

*    Την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στην Κομοτηνή

*    Την ανάπτυξη των δικτύων της ΔΕΠΑ Υποδομών

*    Τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΣΦΑ και της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ)

*    Ττους έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ κ.α.

 

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα η τράπεζα θα ανακοινώσει την αποκλειστική χρηματοδότηση δύο νέων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 560 MW και 331 MW, προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το πρώτο κατασκευάζει ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους παγκοσμίως και το δεύτερο ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς εγχώριους ενεργειακούς ομίλους.

Το ράλι και τα υψηλά 10ετίας της ΔΕΗ και οι άλλοι

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε χθες πάνω από τα 12 ευρώ (με άνοδο 1,18%) για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό δέκα ετών. Παράλληλα, έκανε τον τρίτο μεγαλύτερο τζίρο της αγοράς με 10 εκατ. ευρώ πίσω από Εθνική και Πειραιώς, ενώ πλέον αποτιμάται στα 4,6 δισ. ευρώ που τη φέρνει στην 7η θέση όλου του Χ.Α. Υπάρχουν προσδοκίες ότι η διοίκηση θα ανακοινώσει πολύ ανεβασμένους στόχους για κέρδη EBITDA, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις.

Η μετοχή της ElvalHalcor έκλεισε σε νέα υψηλά πέντε μηνών και στα 2,2050 ευρώ κλείνοντας ξανά στην κορυφή των αποδόσεων στον FTSE 25 με άνοδο 4,50%, ενώ ανέβασε την επίδοση του 2024 στο +19,19%. Η μητρική Viohalco έκλεισε με άνοδο 4,14% στα 6,04%, έχοντας άνοδο 14,83% στο πρώτο πενθήμερο του 2024, ενώ πάνω από τα 6 ευρώ είχε να βρεθεί από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Εξαιρετική εικόνα έδειξε και η ΓΕΚ Τέρνα που ενισχύθηκε κατά 3,35% στα 13,58 ευρώ, με την «πράσινη» θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή να συνεχίζει τη βελτίωση της εικόνας της, κλείνοντας στα 16,30 ευρώ με άνοδο 2,52%. Πάνω από τα 16 ευρώ η συγκεκριμένη είχε να βρεθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου.

Σε νέα υψηλά τεσσάρων και πλέον μηνών βρίσκεται πλέον η Mytilineos, καθώς στα επίπεδα των 37,70 ευρώ που έκλεισε χθες (+2,50%) είχε να βρεθεί από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Πλέον, σε ποσοστό απέχει ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά της η μετοχή, τα οποία είναι στα 38,28 ευρώ από τις 29 Αυγούστου.

Η μετοχή της ενεργοβόρας βιομηχανίας Τιτάν έκλεισε με άνοδο 2,36% στα 21,70 ευρώ, απέχοντας μόλις 0,20 ευρώ από το ιστορικό υψηλό των 21,90 ευρώ από τις 22 Δεκεμβρίου.

Η μετοχή της Cenergy Holdings έκλεισε με άνοδο 1,28% στα 7,12 ευρώ, ενώ κατώτερη των περιστάσεων εικόνα είχαν οι Motor Oil, Helleniq Energy και Ελλάκτωρ.

Στο χώρο του Mid Cap η μετοχή της ενεργοβόρας βιομηχανίας Πλαστικά Θράκης έκλεισε με ράλι +4,52% στα 4,39 ευρώ, ενώ ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ έκλεισε με άνοδο 2,03% στα 2,26 ευρώ. Η μετοχή της Intrakat που δεν έχει πτωτική συνεδρίαση από τις 11 Δεκεμβρίου, έκλεισε σε νέο υψηλό 14 ετών φτάνοντας στα 4,9950 ευρώ με άνοδο 0,30%, με τζίρο σχεδόν δύο εκατ. ευρώ. Μετά το +213% του 2023, ο τίτλος κερδίζει 9,30% το νέο έτος.