Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Προμηθευτές ρεύματος: Αναδρομική «τρύπα» δεκάδων εκατ. από την τελευταία εκκαθάριση του ΔΕΔΔΗΕ

 

Προμηθευτές ρεύματος: Αναδρομική «τρύπα» δεκάδων εκατ. από την τελευταία εκκαθάριση του ΔΕΔΔΗΕ – Αγνοείται από το 2019 το οριστικό κόστος προμήθειας στα ΜΔΝ

Αντιμέτωποι με μία σημαντική επιβάρυνση από το παρελθόν είναι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, οι οποίοι έλαβαν πριν από λίγο καιρό την πρώτη οριστική εκκαθάριση του ΔΕΔΔΗΕ για το 1ο εξάμηνο του 2022. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την εκκαθάριση, καλούνται να καταβάλουν αναδρομικά σημαντικά ποσά, τα οποία για τις μεγαλύτερες εταιρείες ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. 

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι με βάση στον συντελεστή κανονικοποίησης που υπολόγισε ο ΔΕΔΔΗΕ, στα επίπεδα του 3,3, υπάρχει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας τις οποίες πλήρωσαν οι προμηθευτές όσο «έτρεχε» το 1ο εξάμηνο του 2022, και στις ποσότητες που προσδιορίζονται τώρα, με βάση την οριστική εκκαθάριση. 

Όπως είναι φυσικό, οι επιπλέον κιλοβατώρες θα χρεωθούν με τις τότε τρέχουσες χονδρεμπορικές τιμές. Οι τιμές αυτές κινούνται σε δυσθεώρητα επίπεδα, με δεδομένο ότι το 2022 βρισκόταν στο απόγειο η ενεργειακή κρίση. Ως συνέπεια, για κάποιες εταιρείες έβαλαν «φωτιά» στους προϋπολογισμούς τους. 

Σύμφωνα με στελέχη των προμηθευτών, κρίσιμο είναι επίσης πως οι οριστικές εκκαθαρίσεις γίνονται με καθυστερήσεις και όχι στην προβλεπόμενη προθεσμία του ενός έτους – για παράδειγμα, στην περίπτωση του 1ου εξαμήνου του 2022, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2023. 

Αυτό σημαίνει πως, εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει, τα ποσά αυτά δεν μπορούν να ανακτηθούν από τους καταναλωτές που πραγματικά «έκαψαν» την αντίστοιχη ενέργεια. Εξάλλου, αρκετοί καταναλωτές μπορεί στην πορεία να έχουν αλλάξει πάροχο.  

Υπενθυμίζεται ότι η οριστική εκκαθάριση συναρτάται τόσο από τις απώλειες (τεχνικές ή μη τεχνικές) του δικτύου διανομής, όπως αυτές προσδιορίστηκαν εκ των υστέρων. Επίσης, εξαρτάται από τη διαφορά καταλογιζόμενης και τελικής ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε προμηθευτή – δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στις ποσότητες που υπολογίζονται από τις τρέχουσες δηλώσεις εκπροσώπησης (και με τις οποίες γίνονται οι προσωρινές εκκαθαρίσεις) και τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτουν με βάση τις μετρήσεις των «ρολογιών» των πελατών του. 

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, όπως έχει γράψει το energypress.gr, στελέχη του κλάδου προμήθειας σημειώνουν που είναι ανάγκη να βελτιστοποιηθούν τα μοντέλα του ΔΕΔΔΗΕ, με τα οποία εκτιμώνται οι απώλειες, ώστε να περιοριστούν μεγάλες αποκλίσεις από τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν εκ των υστέρων. Σε σχέση με τη διαφορά ανάμεσα στην καταλογιζόμενη και τελική ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνουν πως η υφιστάμενη συχνότητα των καταμετρήσεων δεν δικαιολογεί την καθυστέρηση στην οριστική εκκαθάριση. 

Όπως συμπληρώνουν, η έναρξη των μηνιαίων καταμετρήσεων αναμένεται να μειώσει δραστικά τις αποκλίσεις ανάμεσα στις περιοδικές και τις οριστικές εκκαθαρίσεις. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το μέτρο θα καλύψει το σύνολο των παροχών από τον Ιούνιο, η βελτίωση θα γίνει «ορατή» το νωρίτερο από το επόμενο έτος. 

Οι κύκλοι των προμηθευτών επισημαίνουν πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα βρεθούν ενώπιον ακόμη πιο δυσάρεστων εκπλήξεων, στην περίπτωση των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Κι αυτό γιατί το σχήμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας έχει λήξει από τις αρχές του 2019, χωρίς στη συνέχεια (και έως και τώρα) να έχουν κινηθούν οι διαδικασίες από την ελληνική πολιτεία ώστε η DG Comp να εγκρίνει την επέκτασή του. 

Επομένως, για μία 5ετία οι χρεώσεις των εταιρειών γίνονται αποκλειστικά με βάση τις προσωρινές εκκαθαρίσεις, καθώς θα ήταν παράνομο να εγκριθούν οριστικές εκκαθαρίσεις. Κάτι που σημαίνει πως για αυτό το χρονικό διάστημα αγνοείται το τελικό κόστος προμήθειας των εταιρειών στα νησιά.