Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΥΚΩ: δημοσιονομική "νάρκη" από το έλλειμμα - το πλάνο για την διαχείριση του "βάρους" στους λογαριασμούς



ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ 
- www.energymag.gr

Θα πρέπει για την αντιμετώπιση του ζητήματος η ΔΕΗ να μπορεί να απλώσει σε 10 χρόνια τη διαδικασία απόσβεσης για να προχωρήσει στα αναγκαία βήματα ώστε να “κλειδώσει” την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειες στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, χωρίς να καταφύγει σε κοστοβόρες λύσεις.

“Φουσκωμένο” είναι το έλλειμμα του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το 2023, του λογαριασμού δηλαδή, που υποστηρίζει:

  • Παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές για ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι κλπ, που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). 

  • Παροχή ρεύματος σε πολύ χαμηλές τιμές στις πολύτεκνες οικογένειες. 

  • Παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο. 

Ο λογαριασμός αυτός, βέβαια, σηκώνεται από τους πολίτες μέσω των λογαριασμών και όσο πιο μεγάλος είναι τόσο πιο φουσκωμένος θα είναι και για τους πολίτες. Ως λύση. έτσι, προκρίνεται το μοίρασμά του στο χρόνο, ώστε να μη φανεί στους καταναλωτές ως "βουνό".

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας τις διατάξεις που αφορούν το ΥΠΕΝ και έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» που συζητείται στην Ολομέλεια, ανέφερε: «Το έλλειμμα των ΥΚΩ για το 2023 ανέρχεται στα 290 εκατ. ευρώ και η Eurostat το περνάει ήδη στα ελλείμματα του Κρατικού Προϋπολογισμού άρα η οποία δημοσιονομική επιβάρυνση εγγράφηκε στο προηγούμενο έτος και έκλεισε.

Για το 2024 η μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε προβλέψει και οι καταναλωτές θα απολαύσουν δραστικά χαμηλότερες τιμές και επομένως θα είναι μικρότερα τα έσοδα των ΥΚΩ» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι θα πρέπει για την αντιμετώπιση του ζητήματος η ΔΕΗ να μπορεί να απλώσει σε 10 χρόνια τη διαδικασία απόσβεσης για να προχωρήσει στα αναγκαία βήματα ώστε να “κλειδώσει” την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειες στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, χωρίς να καταφύγει σε κοστοβόρες λύσεις, όπως της ενοικίασης Η/Ζ.

«Υπάρχει ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις ενίσχυσης της ηλεκτρικής επάρκειας των νησιών και της Κρήτης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Με το άπλωμα σε 10 χρόνια των αποσβέσεων, όπως είπε, η επιβάρυνση στα ΥΚΩ καθώς όταν γίνει η διασύνδεση των νησιών αυτή η επιβάρυνση θα μειωθεί  πολύ σημαντικά. «Απλώνοντας στο χρόνο μιας δεκαετίας την απόσβεση της ΔΕΗ μειώνουμε πολύ την επιβάρυνση των ΥΚΩ που θα καλύψουν αυτά τα ποσά» είπε ο υπουργός χθες στη Βουλή. 

Ειδικότερα για τη ΔΕΗ ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι δε θα υπάρξει ειδική  και  «γαλαντόμος» μεταχείριση με αιχμή την Κρήτη και τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Αντίθετα, όπως είπε ο leader της αγοράς είναι ο μόνος που μπορεί να σηκώσει το βάρος, άμεσα, για την ενίσχυση της ενεργειακής θωράκισης των περιοχών αυτών της χώρας, έχοντας την δυνατότητα περιβαλλοντικών μελετών. Ειδικότερα, για τα Μη Διασυνδεδεμένα νησιά ο υπουργός ανέφερε ότι «λέμε στην ΔΕΗ-  γιατί τεχνικά και οικονομικά είναι αδύνατον να υπάρχει άλλος πάροχος έως τα τέλη του 2028  ο οποίος θα μπορέσει να εγκατασταθεί σε αυτά- Και μόνο οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις θα απέκλειαν μια τέτοια δυνατότητα.

Για την Κρήτη, θα γίνει κάτι παρεμφερές «μια επείγουσα παρέμβαση, όπου πάλι  ένα σημαντικό τμήμα της  επιβάρυνσης των ΥΚΩ  θα μοιραστεί στο 2026 και στο 2027 που θα έχει γίνει η διασύνδεση άρα θα υπάρχει μια μεγάλη μείωσή τους που είναι πολύ σημαντικό για την Κρήτη. Το κόστος, όπως είπε,  ανέρχεται περίπου  στα 60 εκατ. ευρώ για την Κρήτη και είναι θεμιτό να γίνει για να μην υπάρχει κίνδυνος διατάραξης του τουριστικού μας προϊόντος. Η παρέμβαση αυτή τόνισε, «είναι αναγκαία τώρα γιατί έχουμε αύξηση του τουρισμού από όταν προβλέπονταν καθώς και γιατί πράγματι γιατί έχουν υπάρξει τεχνικές καθυστερήσεις για τα υποθαλάσσια καλώδια της Κρήτης» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Επίσης ο υπουργός τόνισε ότι μπαίνει ως όρος ότι οι μονάδες που θα εγκατασταθούν στην Κρήτη δε θα μπορούν να μπουν στους διαγωνισμούς για την ψυχρή εφεδρεία ως καινούργιες μονάδες αλλά θα μπουν αποσβεσμένες  μετά τη διασύνδεσή.  Έτσι όπως είπε δεν θα έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα είχαν αν έμπαιναν ως νέες μονάδες σε αυτούς τους διαγωνισμούς. «Μετά τη διασύνδεση θα χρειαστούν και  τότε θα κάνουμε κανονικούς διαγωνισμούς και θα έχουμε το χρόνο να τους υλοποιήσουμε», τόνισε.