Τη σημαντική προσπάθεια που πραγματοποιεί ο διαχειριστής για την υλοποίηση διασυνδέσεων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και επέκταση του δικτύου, ανέδειξε από το περιθώριο του Power & Gas Forum, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.
Ειδικότερα, σε δήλωσή του υπογράμμισε τα εξής:
«Το πρόγραμμα διασυνδέσεων των νησιών προχωράει κανονικά. Ήδη αυτή τη στιγμή υλοποιούμε τη διασύνδεση των Κυκλάδων, στην τέταρτη φάση, με τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο, ενώ ολοκληρώνουμε τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Εντός του χρόνου θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό για να προχωρήσει και η άλλη μεγάλη διασύνδεση, Κως - Κόρινθος.
Για να εξασφαλίσουμε το χρονοδιάγραμμα όλων των υποβρυχίων διασυνδέσεων στο Αιγαίο, μέχρι το 2032 που ολοκληρώνονται, προχωρήσαμε μια διαδικασία που θα εξασφαλίσει ότι με τις εταιρείες που φτιάχνουν τα καλώδια, ελληνικές και διεθνείς, θα κάνουμε ένα είδος δέσμευσης, ώστε να τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας να έχουμε διαθέσιμα και τα καλώδια και τα μέσα πόντισης, για να μην έχουμε καθυστερήσεις. Αυτή είναι διαδικασία που έχει αρχίσει να υλοποιείται και από άλλους διαχειριστές στην Ευρώπη, γιατί τα έργα διασυνδέσεων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ διεθνώς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια συμφόρηση στα εργοστάσια των καλωδίων και να μην υπάρχουν διαθέσιμοι κατασκευαστές όταν χρειάζονται. Με αυτή τη συμφωνία - πλαίσιο, είμαστε πολύ σίγουροι πλέον ότι εξασφαλίζουμε το χρονοδιάγραμμά μας. Από εκεί και πέρα το ρίσκο που παραμένει είναι οι αδειοδοτήσεις. Σε αυτό ευελπιστούμε να βρούμε την πολιτεία δίπλα μας.»Σε ότι αφορά τον στόχο του διαχειριστή, για ψηφιοποίηση του δικτύου, σημείωσε: «Το δίκτυο πρέπει να αλλάξει εντελώς, καθώς η είσοδος των ΑΠΕ αλλάζει άρδην τη φιλοσοφία, τη λογική και το σχεδιασμό του συστήματος. Όταν λέμε ψηφιοποίηση, εννοούμε ότι πρέπει να πάμε σε ένα πιο real time συστημα ελέγχου, monitoring και διαχείρισης των έργων που συνδέονται. Ακριβώς γιατί οι ΑΠΕ είναι πηγές ενέργειας, οι οποίες κυμαίνονται διαρκώς. Άρα δεν έχουμε τη σταθερότητα που πρόσφεραν οι συμβατικές μονάδες. Αυτό αφορά όλα τα στοιχεία του συστήματος, στη λειτουργία αλλά και στη συντήρηση. Θα προχωρήσουμε δηλαδή σε έναν πολύ μεγάλο εκσυγχρονισμό του τρόπου και των εργαλείων που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τη συντήρηση στο σύστημά μας, προκειμένου να βελτιώσουμε τόσο τους χρόνους, όσο και την ποιότητα.
Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων είναι ένα πολύ μεγάλο επίδικο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Γιατί ενώ αναπτύσσεις το σύστημα και και πρέπει να δώσεις όλη σου την έμφαση στο να φτιάξεις περισσότερο δίκτυο, ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι θα λειτουργείς το υφιστάμενο δίκτυο, με έναν τρόπο τελείως διαφορετικό.
Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν μια σειρά από νέα στοιχεία που προσπαθούμε να εντάξουμε στη λειτουργία μας, είτε αυτό έχει να κάνει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες, όπως drones για την επίβλεψη του συστήματος, είτε τρόπους για να προστατεύσουμε το σύστημα από φυσικά φαινόμενα. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που προχωράει παράλληλα με τη βασική μας αποστολή, που είναι η ανάπτυξη του συστήματος.
Υπάρχουν τεχνολογίες σήμερα, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έχουν δοκιμαστεί όλες και για χρόνια. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί στη δική μας περίπτωση οι επενδύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και πρέπει να εξασφαλίζεις ότι η τεχνολογία που εισάγεις θα σε συνοδεύει για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια. Έχουν όμως γίνει μεγάλα άλματα, από πάρα πολλές εταιρείες διεθνώς και έχουμε αρχίσει να εντάσσουμε σταδιακά τέτοιου είδους στοιχεία στο στόλο μας.»