Το μοντέλο των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ, με τους οποίους η χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης θα αποτελεί κίνητρο για την εξοικονόμηση ηλεκτρικού χώρου, καθώς επίσης το τι θα ισχύει για τις μικρότερες μονάδες, για την αυτοπαραγωγή, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Το κάδρο συμπληρώνουν οι διατάξεις για τις περικοπές, για το σχήμα ειδικού σκοπού για τα υπεράκτια αιολικά που θα συσταθεί από την ΕΔΕΥΕΠ, τα πλωτά φωτοβολταικά, τις ρευματοκλοπές, τη καθολική υπηρεσία και φυσικά το πρόγραμμα «Απόλων».
Ο βασικός του κορμός δεν περιλαμβάνει ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με τα πολλά σχόλια που έγιναν στη διαβούλευση. Η συζήτηση στις Επιτροπές ξεκινά αύριο και στόχος του ΥΠΕΝ είναι να καταστεί δυνατή η ψήφισή του μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τη νέα αρχιτεκτονική του χώρου των ΑΠΕ, βασικός πυλώνας του σχεδίου είναι η πριμοδότηση έργων υπό ανάπτυξη, που διαθέτουν όρους σύνδεσης, ώστε οι κάτοχοί τους να αποδεχθούν ενισχυμένους περιορισμούς έγχυσης, ή να συνδυάσουν τον ενισχυμένο «κόφτη» με την προσθήκη μπαταρίας στα έργα τους.
Επίσης, τίθεται ο χρονικός ορίζοντας για την κατάρτιση του μόνιμου πλαισίου περικοπών από την Ομάδα Διοίκησης Έργου, με μεταβατικές διατάξεις για τους περιορισμούς παραγωγής ΑΠΕ που «αγγίζουν» κατά κύριο λόγο τα έργα στο δίκτυο διανομής. Οι ενισχυμένοι «κόφτες» θα καθοριστούν με την Υπουργική Απόφαση που θα προσδιορίσει και όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους του νέου διαγωνιστικού σχήματος.
Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται ακόμη οι αλλαγές στο καθεστώς αυτοπαραγωγής, καθορίζοντας σε ποιες πλέον περιπτώσεις θα εξακολουθήσει να ισχύει το net-metering, καθώς επίσης οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν αποζημίωση τα μικρότερα έργα ΑΠΕ – φωτοβολταϊκά έως 500 kW και αιολικά έως 6 MW.
Ταυτόχρονα θεσπίζεται το πρόγραμμα «Απόλλων» και περιγράφονται αναλυτικά τα στάδια υλοποίησής του, ενώ ενσωματώνονται οι παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει το ΥΠΕΝ για τη δραστικότερη αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, όπως και για την άρση των υφιστάμενων στρεβλώσεων στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας.
Ανοίγει επίσης ο δρόμος για τη σύσταση από την ΕΔΕΥΕΠ της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες, καθώς και να συλλέξει κάθε άλλο απαραίτητο δεδομένο στις περιοχές του πρώτου «κύματος» των υπεράκτιων αιολικών.
Τέλος σε ό,τι αφορά τα πιλοτικά πλωτά φωτοβολταϊκά προβλέπεται ότι παρατείνεται μέχρι το Δεκέμβριο η δυνατότητα κατάρτισης σύμβασης λειτουργικής διαφορικής προσαύξησης, καθώς αυτοί εξαιρούνται από την συμμετοχή σε ανταγωνιστικές διαδικασίες.