Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Μυτιληναίος: Η Ευρώπη θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα με το κόστος της πράσινης μετάβασης εάν δεν συγχρονιστεί με τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας

 energypress.gr

Μυτιληναίος: Η Ευρώπη θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα με το κόστος της πράσινης μετάβασης εάν δεν συγχρονιστεί με τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας

Την άποψή του για το πως η χώρα μας έφτασε μέχρι τη μεγάλη οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και τι αντιμετώπισε η εγχώρια βιομηχανία, παρέθεσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σήμερα στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για τα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση.

Όπως τόνισε σχετικά, το σοκ της κατάρρευσης στην κρίση δεν σημειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά στη Γαλλία, όταν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ αποφάσισαν τα δημοσιονομικά να κρίνονται ξεχωριστά στην κάθε χώρα. Τα επιτόκια διαμορφώνονταν στο εξής αναλόγως των επιδόσεων της κάθε χώρας, "ενώ μέχρι τότε όλοι νομίζαμε ότι είμαστε Γερμανία". Αυτό προκάλεσε στην δεκαετία που ακολούθησε μεγάλη αύξηση στη δανειακή επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην οικονομική πολιτική μετά την μεταπολίτευση, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής διατήρησε μια συντηρητική πολιτική και "δεν μπήκαμε καλά στη μεταπολίτευση". Εν συνεχεία ήρθε το ΠΑΣΟΚ και άρχισε το "ξεχείλωμα" της οικονομίας. Ξεκίνησε ένα όργιο διαφθοράς και συμπτώματα που έφτασαν στη φημολογούμενη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου "είπαμε να πάρετε κάτι, αλλά όχι 500 εκατομμύρια". 

Η δεύτερη περίοδος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από πολιτική αστάθεια και φτάσαμε στο 89-90: "Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν μοναδική πολιτική φυσιογνωμία, πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του, για αυτό και απέτυχε", τόνισε σχετικά ο κ. Μυτιληναίος.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι "ήταν ευτύχημα για την Ελλάδα και χαίρομαι που αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έγινε παρόλο που πολλές μεταρρυθμίσεις δεν πέτυχαν".

Αργότερα, την εποχή του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου σταδιακά εκτραχύνθηκε η κατάσταση στα δημοσιονομικά. Η βιομηχανία στο μεταξύ πάλευε σε φουρτουνιασμένα νερά, αφού το περιβάλλον είχε αρχίσει να δυσκολεύει παρά τις παροχές και τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών. Λίγες επιχειρήσεις ήταν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Μέσα σε όλα αυτά, σημασία είχε και η αναδιανομή εισοδήματος μέσω του Χρηματιστηρίου.

"Μπήκαμε στην ΟΝΕ, είχαμε φθηνό και άφθονο χρήμα και βαδίζαμε προς την κρίση του 2008. Νομίζαμε ότι εμείς τη γλιτώσαμε, όπως έλεγε ο κ. Αλογοσκούφης".

Μεγάλη ευκαιρία σήμερα για τις τράπεζες

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουν μια μοναδική ευκαιρία συνδυασμού των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και των σχετικά χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων για να δημιουργήσουν κεφαλαιακό απόθεμα. "Έχουν σημαντική κερδοφορία και μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να ανταγωνιστούν τα ξένα ιδρύματα", σημείωσε.

Αρνητική η εικόνα στην Ευρώπη λόγω πράσινης μετάβασης και αμυντικών δαπανών

Τέλος, σε ότι αφορά την ελληνική βιομηχανία, τόνισε ότι οι βιομηχανίες που άντεξαν τη δεκαετία της κρίσης είναι σήμερα μπαρουτοκαπνισμένες και βρήκαν διεξόδους στο εξωτερικό εξ ανάγκης.

Σήμερα, πάντως, το ευρωπαϊκο περιβάλλον είναι αρνητικό με ότι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα. Αυτό ισχύει καθώς η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες δισ. ευρώ αμυντικών δαπανών που δεν υπήρχαν προ διετίας.

Επίσης, "θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα με το κόστος της πράσινης μετάβασης εάν οι πολιτικοί δεν βάλουν μυαλό και δεν συγχρονίσουν τη μετάβαση με τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας. Οι πόροι στρέφονται αφειδώς προς έργα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και χρονισμού και υστερούν σήμερα από το αντίστοιχο αμερικανικό IRA. Το ευρωπαϊκό σχέδιο για τις πρώτες ύλες και την αυτονομία δεν προβλέπει χρηματοδότηση, απλά σου λένε ότι θα παίρνεις την άδεια πιο γρήγορα", κατέληξε.