Την ανάγκη η Ευρώπη να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στα πρότυπα της ενεργειακής μετάβασης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο της Eurelectric.
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η παράμετρος των «νέων τεχνολογιών»
δύναται να κάνει την διαφορά στην «κούρσα» της ενεργειακής μετάβασης και
να επιτρέψει στην Ευρώπη να επωφεληθεί και με όρους ανταγωνιστικότητας,
στην επιλογή της να βαδίσει με αυξημένους ρυθμούς το «μονοπάτι» της
απανθρακοποίησης εν αντιθέσει με άλλες χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο.
Μέρος αυτής είναι αναμφισβήτητα η ψηφιοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος. Αν και προκύπτουν μια σειρά κίνδυνοι για την ασφάλεια του συστήματος (βλ κυβερνοασφάλεια), εντούτοις, όπως υπογράμμισε, η πλήρης ψηφιοποίηση σε συνάρτηση με την ευελιξία που προσφέρει, είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε τροχιά απολιγνιτοποίησης, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί, ως γνωστόν, το 2028 παράλληλα με τα σχέδια για το 2030. «Χρειάζεται να εργαστούμε μαζί για να φέρουμε αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε διασυνδέσεις καθώς θα μας επιτρέψουν και μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια», ανέφερε σχετικά.
Επιπρόσθετα, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποδομών αναδεικνύοντας την άμεση συνάρτηση που αυτές έχουν με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και οικονομίας συνολικότερα.
Τέλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι η μεταβλητότητα συνιστά πλέον ένα οργανικό στοιχείο του ενεργειακού συστήματος και από αυτή την άποψη θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο σχεδιασμό. Σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης ξεχώρισε την πρόθεση του Ομίλου να δραστηριοποιηθεί ενεργά στις AI υπηρεσίες και στο κομμάτι των data center.