Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Στα mega data centers και την ΑΙ μπαίνει η ΔΕΗ με σύμμαχο από τα Εμιράτα


του Γιώργου Φιντικάκη  

Τα data centers συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων επενδυτικών επιλογών στην παγκόσμια αγορά, οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι τεχνολογικοί κολοσσοί ανακοινώνουν συνεχώς νέες επενδύσεις.

Σε αυτό τον στρατηγικό τομέα και την εξαιρετικά ανερχόμενη αγορά της τεχνητής νοημοσύνης, όπου επενδύονται δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, φιλοδοξεί να μπει η ΔΕΗ, έχοντας ήδη κλείσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Liberal, την πρώτη συμφωνία με την εταιρεία Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η αραβική εταιρεία, ένας παγκόσμιος πάροχος ψηφιακών υποδομών, αναζητά καιρό τώρα ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και αναμένεται να λειτουργήσει σε πρώτη φάση ως anchor tenant για τον όμιλο ΔΕΗ. Διασφαλίζοντας καταρχήν τις δικές του ανάγκες, αλλά και λειτουργώντας ως μαγνήτης για περαιτέρω συνεργασίες της ΔΕΗ τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με στόχο την ανάπτυξη mega data centers.

Το νέο big business της ΔΕΗ, η οποία με όπλο την τεχνητή νοημοσύνη, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της επέκταση και την αλματώδη ζήτηση για κέντρα δεδομένων, ανακοίνωσε χθες ο CEO Γιώργος Στάσσης, εξηγώντας ότι πρόκειται για δύο τομείς που δεν θα μπορούσαν να λείψουν από τη νέα φάση επέκτασης του ομίλου.

Η είδηση που επιφύλασσε ο επικεφαλής του ομίλου στους 80 αναλυτές κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του ομίλου δίνει συνέχεια στα επιχειρηματικά ανοίγματα της ΔΕΗ και απαντά στο ερώτημα ως προς το που θα κατευθυνθεί μέρος από τη δύναμη πυρός των 5 δισ. ευρώ, cash flow του ομίλου.

Και οι δύο τομείς, data centers και ΑΙ παρουσιάζουν εκθετική ανάπτυξη και θέτουν μια πρόκληση για τον όμιλο, τόσο για την εξυπηρέτηση των δικών του αναγκών, όσο και ως ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασίες με τρίτους. «Εδώ και δύο χρόνια διερευνούμε τις δυνατότητες για το πώς να ενσωματώσουμε αυτούς τους τομείς στο επιχειρηματικό μας μοντέλο. Έχουμε φτάσει πλέον στο επίπεδο ωριμότητας να προχωρήσουμε στις πρώτες συνεργασίες», φέρεται να είπε στους αναλυτές ο κ. Στάσσης.

Κεντρική θέση στο σχέδιο της ΔΕΗ για την ανάπτυξη μεγάλης έκτασης data center στην Ελλάδα, διαδραματίζει η πρόσβαση του ομίλου σε άδειες εκτάσεις και συγκεκριμένα τα πρώην λιγνιτικά πεδία, καθώς επίσης οι μεγάλοι όγκοι «πράσινοι» ενέργειας που είναι σε θέση να παράγει και απαιτούνται για τον κλιματισμό των servers τέτοιων εγκαταστάσεων

Η σύνδεση με το εκτεταμένο ηλεκτρικό της δίκτυο και με το δίκτυο οπτικών ινών του ομίλου Fiber-to-the-home που έχει ήδη φτάσει σε 185.000 σπίτια στην Αττική, με στόχο τα 500.000 στα τέλη του 2024, της παρέχουν επίσης την απαραίτητη υποδομή για μια τέτοια δραστηριότητα.

Στο κάδρο ωστόσο μπαίνει ακόμη μια επένδυση, το διεθνές έργο υποθαλάσσιας τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, γνωστό ως «East Med Corridor» (EMC). Ενα επίγειο και υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που μέσα από ένα πολυμετοχικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχει η ΔΕΗ με 25% συζητείται εδώ και χρόνια με τους Σαουάδαραβες και για το οποίο, όπως είπε ο κ. Στάσσης, υλοποιήθηκε πρόσφατα ένα σημαντικό milestone.

Η πρώτη φάση του EMC αποτελεί επένδυση ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ. Τη Μεγάλη Εβνδομάδα υπεγράφη η συμφωνία χρηματοδότησης (κοινοπρακτικό δάνειο τύπου Project Financing) μεταξύ των ενδιαφερόμενων με ελληνικές και ξένες τράπεζες και είναι συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Στον φορέα υλοποίησης του EMC συμμετέχουν με 72% η Saudi Telecom, δηλαδή ο σαουδαραβικός φορέας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ των βασικών παρόχων στη Μέση Ανατολή, με 25% η ΔΕΗ και με 3% η Telecommunication Telephony Satellite Applications - TTSA (τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία).

Δεσμευόμενος να ανακοινώσει περισσότερα στοιχεία προσεχώς, ο κ. Στασσης είπε στους αναλυτές ότι ο ομιλος εργάζεται από κοινού με διεθνείς cloud service providers για να προσφέρει δυνατότητες AI As a Service (AIaaS), διασφαλίζοντας την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης καταρχήν στον όμιλο ΔΕΗ, αλλά και συμβάλλοντας στο εθνικό όραμα AI της Ελλάδας.

Την αλματώδη ζήτηση για data centers αναδεικνύει έρευνα της Savilis σύμφωνα με την οποία η χωρητικότητα ισχύος στην Ευρώπη θα φτάσει συνολικά τα 9.000 MW έως το 2025.

Με βάση τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των data centers πρέπει να αυξηθεί σχεδόν κατά 2,5 φορές, φθάνοντας τα 3.000 πανευρωπαϊκά από 1.200 σήμερα, ενώ για να καλυφθεί η ζήτηση, η χωρητικότητα θα χρειαστεί να διαμορφωθεί στα 20.750 MW

Το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η παγκόσμια αγορά των κέντρων δεδομένων φαίνεται από το γεγονός ότι προβλέπεται να φτάσει τα 517,17 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, όταν το 2020 αποτιμώνταν στα 187,35 δισ δολάρια.

Η Amazon, η Microsoft και η Google αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των μεγαλύτερων κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο, με τις τρεις εταιρείες να ξοδεύουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες cloud.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις αναπτυσσόμενες αγορές, καθώς εκτιμάται ότι η γεωστρατηγική της δίνει τη δυνατότητα να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι την έχουν επιλέξει παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς όπως Google, Microsoft, Amazon και Digital Realty.

Το μέγεθος της ελληνικής αγοράς είχε αποτιμηθεί σε 735 εκατ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ερευνών Arizton, ενώ αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2028.

 από liberal.gr