ΣΥΛΒΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ - www.energymag.gr
Την παρέμβαση της ίδιας της υφυπουργού Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρας Σδούκου για να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» μέχρι 50kw, στο οποίο έχουν υποβληθεί 5.339 αιτήσεις, ζητούν αγρότες και στελέχη εταιρειών που ανέλαβαν τη διεκπεραίωση των αιτήσεων.
Η πρόεδρος της εταιρείας με τις περισσότερες αιτήσεις στη Θεσσαλία, «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Energy», Φωτεινή Κούρου απέστειλε χθες επιστολή στην κ. Σδούκου επισημαίνοντας ότι βάσει του oδηγού του προγράμματος «ο ΔΕΔΔΗΕ εντός 15 ημερών μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων (15 Μάϊου), έπρεπε να κατατάξει τις αιτήσεις με την προβλεπόμενη προτεραιότητα, μέχρι της συμπλήρωσης του διαθέσιμου προϋπολογισμού του προγράμματος (Ομάδα Α προτεραιότητας – ΦΒ έως και 10,8kW και Ομάδα Β προτεραιότητας – ΦΒ άνω των 10,8kW)».
«Συνεπώς, ο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι 30 Μαΐου 2024 θα έπρεπε να είχε πραγματοποιήσει την προαναφερθείσα κατάταξη», αναφέρει και θέτει στην υφυπουργό Ενέργειας τρία ερωτήματα:
- «Έγινε η κατάταξη από τον ΔΕΔΔΗΕ;
- Ο ΔΕΔΔΗΕ, αν και εφόσον πραγματοποίησε τη σχετική κατάταξη των αιτήσεων με την προβλεπόμενη προτεραιοποίηση, προέβη στην εισήγηση προς τη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας;
- Εάν προέβη, πότε αναμένεται από τη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να εκδώσει τους Προσωρινούς Πίνακες Επιλέξιμων/Επιλαχουσών/Απορριπτέων αιτήσεων;»
Κίνδυνος να μην μπορεί να ανταποκριθεί ο ΔΕΔΔΗΕ
Η κ. Κούρου ζητεί την προσωπική παρέμβαση της υφυπουργού Ενέργειας: «Θα σας παρακαλούσα όπως συνδράμετε προσωπικά μιας και έχετε βαθιά επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στον αγροτικό τομέα και την κρισιμότητα που διέρχονται οι συντελεστές της παραγωγής, ώστε να επισπευσθούν- όσο το δυνατόν- οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να μην χάσουν οι εγκριθέντες παραγωγοί, τα οφέλη του προγράμματος για την τρέχουσα περίοδο και να μπορέσουν να κατασκευάσουν άμεσα το φωτοβολταϊκό τους πάρκο».
Η πρόεδρος της εταιρείας ««ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Energy» εξηγεί ότι τυχόν καθυστέρηση κατασκευής και σύνδεσης του έργου με το ΔΕΔΔΗΕ θα επηρεάσει τους αιτούντες παραγωγούς ως εξής:
«Κάθε παραγωγός πρέπει να υλοποιήσει τον Φωτοβολταϊκό Σταθμό εντός ενός έτους από την λήψη της Σύμβασης Σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ ή το αργότερο έως 30 Ιουνίου 2025 σε περίπτωση που η σύμβαση σύνδεσης ληφθεί μετά τις 30 Ιουνίου 2024.
Τυχόν καθυστέρηση ανάρτησης των οριστικών πινάκων και έναρξης υποβολής αιτήσεων σύναψης σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ έπειτα της 30/6/2024, αυτομάτως μειώνει το χρονικό περιθώριο (ένα έτος) που έχουν οι παραγωγοί να υλοποιήσουν την επένδυση τους. Δηλαδή, όσο καθυστερεί η ανάρτηση, τόσο μειώνεται ο χρόνος υλοποίησης από 12 μήνες σε παραδείγματος χάριν 6 μήνες, αν αργήσει πολύ.
Επίσης, η καθυστέρηση της ανάρτησης των οριστικών πινάκων και έναρξης υποβολής αιτήσεων σύναψης σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι σταθμοί θα πρέπει να έχουν συνδεθεί έως τις 30/6/2025, ενέχει υπαρκτό κίνδυνο ο ΔΕΔΔΗΕ να κληθεί να συνδέσει ταυτόχρονα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένα πολύ μεγάλο αριθμό έργων, με αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισης του και την επιπλέον καθυστέρηση σύνδεσης και έναρξης λειτουργίας των κατασκευασμένων έργων».
Κρίσιμο να συλλέξει ο παραγωγός ενέργεια τους μη ποτιστικούς μήνες
Ταυτόχρονα, η κ. Φωτεινή Κούρου επισημαίνει ότι «οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα πρέπει να συνδεθούν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου οι παραγωγοί να μπορούν να καρπωθούν στο μέγιστο τα οφέλη της επένδυσης. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα χρονικά, αν κάποιος παραγωγός επιθυμεί, να μπορέσει υλοποιήσει και να συνδέσει τον φωτοβολταϊκό σταθμό του με το δίκτυο έως τον Σεπτέμβριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο παραγωγός, να μπορεί να συλλέξει όλη την ενέργεια των μη ποτιστικών μηνών και να την χρησιμοποιήσει στην επόμενη καλλιεργητική σεζόν, ώστε, είτε να είναι ενεργειακά ανεξάρτητος, είτε να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το δυσβάσταχτο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Με καθυστέρηση στην έκδοση των πινάκων και την έναρξη υποβολής αιτημάτων, ο παραγωγός όχι μόνο χάνει εξ ολοκλήρου την φετινή καλλιεργητική περίοδο, αλλά κινδυνεύει να χάσει σημαντικό μέρος της παραγωγής ενέργειας και για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο (2025), καθώς θα χάνεται η παραγωγή ενέργειας σε μήνες μη ποτιστικούς, με αποτέλεσμα αυτή την ενέργεια να μην μπορεί να την πιστώσει και να τη χρησιμοποιήσει σε μελλοντικό χρόνο».