Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Σδούκου: «Ψήφος εμπιστοσύνης η νέα επένδυση της EDPR στη χώρα μας»


energyin.gr

Στα οφέλη για τη χώρα μας από την ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ αναφέρθηκε η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τα χθεσινά εγκαίνια αιολικού πάρκου της EDPR στη Λοκρίδα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το δεύτερο αιολικό της EDPR στην Ελλάδα. Το αιολικό πάρκο Ερημιά θα παράγει πάνω από 70GWh ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο με εγκατεστημένη ισχύ 35MW.

Ο όμιλος από από την Ιβηρική χερσόνησο ήρθε στη χώρα μας το 2018, μέσα στη χρηματοοικονομική κρίση, και εγκαινίασε το πρώτο της έργο το 2021, ενώ συνεχίζει να επενδύει στην πράσινη μετάβαση.

Η κα Σδούκου τόνισε σχετικά ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της EDPR, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι του 2019 έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα με παράλληλη ανάπτυξη των καθαρών πηγών ενέργειας.

Η υφυπουργός δήλωσε παράλληλα τα εξής:

“Προχωρήσαμε σε ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις για  να υπερβούμε εμπόδια, να επιταχύνουμε τις αδειοδοτικές διαδικασίες (που ιδίως για τα αιολικά πάρκα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες ξεπερνώντας ακόμα και τη δεκαετία σε ορισμένες περιπτώσεις..) και να δώσουμε σημαντικά κίνητρα για να διευκολύνουμε τους επενδυτές, εντός και εκτός συνόρων.

Τα τελευταία πέντε χρόνια κατορθώσαμε να υπερδιπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ των πράσινων έργων που υπερβαίνει τα 12 GW. Κατά το 2023 καλύψαμε το 57% των ενεργειακών μας αναγκών από καθαρές πηγές ενέργειας.  Τον Απρίλιο το ποσοστό αυτό έφτασε το 64%.

Η Ελλάδα κατέχει πλέον ηγετική θέση παγκοσμίως, όσον αφορά τη διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Είμαστε τέταρτοι στον κόσμο, αν συμπεριληφθούν οι μικρότερες χώρες που εισάγουν κυρίως ηλεκτρική ενέργεια και δεύτεροι στον κόσμο αν δεν συμπεριληφθούν.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά κάποιον τρόπο πέσαμε θύματα της επιτυχίας μας, Και τούτο διότι εξαιτίας της ταχύτατης αυτής διείσδυσης των ΑΠΕ, βλέπουμε  σε περιόδους χαμηλής ζήτησης μηδενικές ακόμα και αρνητικές  τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, μπήκαν στη ζωή μας  οι περιορισμοί έγχυσης ως εργαλείο διαχείρισης της πράσινης υπερπαραγωγής για να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος  Και κύριος «πονοκέφαλός» μας είναι  το πώς θα διαχειριστούμε το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον επιχειρήσεων όπως η δική σας για επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε σχέδιο, βασικά συστατικά του οποίου είναι η επιτάχυνση σταθμών αποθήκευσης, είτε μεμονωμένων, είτε σε συνδυασμό και πίσω από σταθμούς ΑΠΕ και η ορθή διαχείριση των περιορισμών έγχυσης, για την οποία εργαζόμαστε εντατικά.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να διπλασιάσουμε έως το 2030 την πράσινη εγκατεστημένη ισχύ από τα υφιστάμενα επίπεδα στα 23,5 GW. Με επενδύσεις στην αποθήκευση, στα υπεράκτια αιολικά πάρκα και στις διασυνοριακές ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Όλα αυτά θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό το αιολικό και ηλιακό δυναμικό μας και εξυπηρετούν τον μακροπρόθεσμο στόχο της ενεργειακής μας πολιτικής που είναι να αναδειχθούμε σε σημαντικό καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η πράσινη μετάβαση δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Είναι το βασικό μας όπλο για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή –τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε κάθε χρόνο με μεγαλύτερη ένταση- και να τηρήσουμε την υποχρέωση που έχουμε, όχι απλά εθνική, όχι απλά ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια  μας έναν πλανήτη κατεστραμμένο. Η Ευρώπη έχει δεσμευθεί να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Φιλοδοξούμε η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ελπίζουμε να σας έχουμε στο πλευρό μας μέσα από τα επόμενα έργα που προγραμματίζετε. Και θα σταθούμε αρωγοί στην υλοποίησή τους”.