Βασική προϋπόθεση πλάι στην λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα είναι η ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει αποτελεσματικά τα νέα έργα ΑΠΕ που θα αναπτυχθούν στο νησί.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου επανέλαβε ότι τα περιθώρια ισχύος του νησιού για νέα έργα ΑΠΕ μετά την θέση σε λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, υπολογίζονται στα 2150 MW με μέγιστη τιμή τα 2500 MW, εφόσον συνδεθούν σταθμοί αποθήκευσης.
Εντούτοις, όπως αναφέρει, η αξιοποίησή τους βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ενίσχυση του δικτύου σε βαθμό που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη μεταφορά των ποσοτήτων ενέργειας μεταξύ σημαντικών σημείων του ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς της Κρήτης, μέσω των γραμμών μεταφοράς.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Πέρα όμως από το συνολικό περιθώριο ισχύος ΑΠΕ στην Κρήτη σημαντικό ρόλο έχει και η γεωγραφική θέση και το σημείο όπου θα δεσμεύσουν ηλεκτρικό χώρο οι νέοι σταθμοί ΑΠΕ. Τα έργα ενίσχυσης του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης είναι αναγκαία έργα, που θα ισχυροποιήσουν το σύστημα της Κρήτης, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή του λειτουργία σε καθεστώς διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα. Προϋπόθεση για την σύνδεση νέων ΑΠΕ αλλά και την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης στην Κρήτη είναι να διασφαλίζεται η διακίνηση των απαιτούμενων ποσοτήτων ισχύος μεταξύ σημαντικών σημείων του ηλεκτρικού Συστήματος Μεταφοράς της Κρήτης, μέσω των γραμμών μεταφοράς».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Υφυπουργός υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τα σχεδιαζόμενα έργα για την ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος του νησιού, διατηρώντας την προτεραιότητα σε κρίσιμες υποδομές με αυξημένη ζήτηση. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «Έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από έργα ενίσχυσης του ηλεκτρικού άξονα της Κρήτης, μεταξύ των σημείων των δύο διασυνδέσεων (Κρήτη-Πελοπόννησος και Κρήτη-Αττική), αλλά και ενισχύσεις του ηλεκτρικού δικτύου όπου υπάρχουν κρίσιμες υποδομές με αυξημένη ζήτηση, όπως για παράδειγμα τα αεροδρόμια, οι πόλεις, αλλά και στις περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη παραγωγή από δυναμικό ΑΠΕ. Οι παραπάνω ενισχύσεις των τοπικών ηλεκτρικών δικτύων θα αυξήσουν την δυνατότητα για σύνδεση νέων ΑΠΕ με μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά πάνω στη Κρήτη».
Να αναφέρουμε τέλος ότι η διασύνδεση, όπως αναφέρεται και στη σχετική επιστολή, αναμένεται να ηλεκτριστεί εντός του 2025, όπως προβλέπει το τελευταίο επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ για το έργο.
Δείτε εδώ την επιστολή της Υφυπουργού στη Βουλή.