Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Έρχονται νέες συγχωνεύσεις εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας



 του Χάρη Φλουδόπουλου -  capital.gr

Σε νέα φάση ανακατατάξεων έχει εισέλθει η αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έκλεισε ο τελευταίος κύκλος συγκέντρωσης με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Volterra από την Protergia. Ο νέος κύκλος συγκέντρωσης αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις μεγάλες καθετοποιημένες εταιρείες του κλάδου, με τις μικρότερες να απορροφώνται από τα μεγαλύτερα σχήματα. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται σε δύο ακόμη μέτωπα: την Elpedison αλλά και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας (Φυσικό Αέριο), όπου ενδεχομένως να υπάρξουν νέες εξελίξεις που θα διαφοροποιήσουν περαιτέρω το σκηνικό της αγοράς και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση τον κλάδο. 

Elpedison

Στην Elpedison είναι γνωστό πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ("ολλανδική δημοπρασία") προκειμένου να αποκτήσει το 100% της εταιρείας ο ένας εκ των δύο σημερινών μετόχων, της Helleniq Energy και της ιταλικής Edison. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Helleniq Α. Σιάμισιη το τοπίο σε σχέση με την Elpedison αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέσα στο έτος.

Καθώς o όμιλος έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στις ΑΠΕ, ζητούμενο πλέον είναι η καθετοποιημένη παρουσία τόσο στην πράσινη ενέργεια όσο και στη θερμική παραγωγή αλλά και την προμήθεια. "Έχουμε αποκτήσει ανανεώσιμα και πρέπει να καθετοποιηθούμε", τόνισε ο κ. Σιάμισιης σημειώνοντας ότι μια κοινοπραξία με ποσοστά 50%-50% είναι πιο δύσκολο να λειτουργήσει όταν υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά στο κάθε κομμάτι δραστηριότητας (ΑΠΕ). "Δεν αποκλείω συμφωνία να αγοράσουμε ή να πουλήσουμε", τόνισε απαντώντας σε ερώτηση μετόχου. Εξάλλου δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής και η αναφορά του CEO στο γεγονός ότι στα 15 χρόνια λειτουργίας της Elpedison η εταιρεία δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ μέρισμα στους μετόχους της. 
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η Elpedison έχει μερίδιο 5,76% τον Ιούλιο και σε περίπτωση που επικρατήσει η πλευρά της Helleniq Energy, τίθεται το ερώτημα πώς θα κινηθεί στη συνέχεια και εάν θα απορροφηθεί από τον όμιλο. 

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Εξελίξεις αναμένονται και σε σχέση με την Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η οποία είχε μερίδιο αγοράς 3,02% τον Ιούλιο. Στη θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με ποσοστό 35% η Helleniq Energy, η διοίκηση της οποίας πιέζει ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προωθώντας κατά βάση την πώληση του ποσοστού που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας στον βασικό μέτοχο, στο Ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει το υπόλοιπο 65% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται ότι η Helleniq Energy αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά ενέργειας τόσο μέσω της Elpedison όσο και μέσω της Φυσικό Αέριο, γεγονός που, όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση η τύχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα κρίνει και την πορεία της Φυσικό Αέριο.

Protergia 

Όταν ρωτήθηκε ο Ευ. Μυτιληναίος στο τελευταίο teleconference πόσο εύκολο θα είναι το μερίδιο της Protergia να ανέβει από το 20% στο 30%, απάντησε ότι θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για το οποίο θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Voltera, η METLEN Energy & Metals προχωρά την καθετοποίηση, μετά και τις απορροφήσεις Watt + Volt και Efa Energy, και γίνεται η πρώτη ιδιωτική εταιρεία ηγέτης του κλάδου. Το μερίδιό της προσεγγίζει το 15% με την εταιρεία να κυριαρχεί στην υψηλή τάση με μερίδιο κοντά στο 40%.

Ο κλάδος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, ο ελληνικός κλάδος προμήθειας περιλαμβάνει συνολικά 16 εταιρείες προμήθειας, αριθμός μεγάλος για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς των περίπου 7 εκατ. μετρητών και των 5,500 GWh. Βεβαίως ήδη καταγράφεται συρρίκνωση καθώς το 2023 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 21. Στην πραγματικότητα οι εταιρείες με μετρήσιμο μερίδιο αγοράς είναι 9 έως 10, από τις οποίες εκτιμάται ότι στη φάση ωρίμανσης της ελληνικής αγοράς θα παραμείνουν περίπου οι μισές.

Μάχη μεριδίων

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μάχη των μεριδίων αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, με τους παίκτες να διεκδικούν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, για τον μήνα Ιούλιο, έναν μήνα κατά τον οποίο οι τιμές του ρεύματος σημείωσαν αύξηση, η ΔΕΗ κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της, παραμένοντας αισθητά πάνω από το 50%. Συγκεκριμένα ο κυρίαρχος παίκτης εμφάνισε μερίδιο 54,6% από 52,53% τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες μέχρι τον Ιούλιο το τιμολόγιο της ΔΕΗ ήταν το φθηνότερο μεταξύ των διαθέσιμων πράσινων τιμολογίων της αγοράς, εξέλιξη η οποία φαίνεται ότι επηρέασε την εξέλιξη των μεριδίων. 

Στη δεύτερη θέση της αγοράς βρίσκεται η Mytilineos, με μερίδιο αγοράς 14,54% από 15,05% τον Ιούνιο. Η Mytilineos κρατά τα ηνία της αγοράς στην Υψηλή Τάση με μερίδιο της τάξης του 39,97% ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση της αγοράς στη Μέση Τάση με 13,55%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Ήρωνας, ο οποίος εμφάνισε απώλεια μιας ποσοστιαίας μονάδας από το 11,24% στο 10,19%. Μικρές απώλειες και για την Elpedison, στην τέταρτη θέση της αγοράς, που από 6,14% υποχώρησε στο 5,76%. Ανεπαίσθητη μείωση κατέγραψε και το μερίδιο της NRG στην πέμπτη θέση της αγοράς, στο 5,44% από 5,58% τον Ιούνιο. Η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ακολουθεί με μερίδιο 3,02% από 3,19% τον Ιούνιο. Μικρή αύξηση καταγράφει το μερίδιο της ZeniΘ στο 2,72% από 2,6% τον Ιούνιο, ενώ ουσιαστικά αμετάβλητο παρέμεινε το μερίδιο της Volterra στο 1,62% από 1,66%. Τέλος η Volton έχει μερίδιο 1,38% από 1,34% τον Ιούνιο, η Eunice 0,22% από 0,26% και η Elin 0,17% όσο και τον Ιούνιο.