Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Στο κόκκινο παραμένουν τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό


Στο κόκκινο παραμένουν τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών – Κρίσιμος ο ρόλος των νερών στην κάλυψη των αιχμών

Πλεονέκτημα αλλά και «αχίλλειο πτέρνα» συνιστούν τα υδροηλεκτρικά για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με τις πρόσφατες συνθήκες λειψυδρίας τους προηγούμενους μήνες να επιφέρουν ανησυχίες ως προς την διαθεσιμότητά τους.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην χώρα μας αντίθετα επεκτείνεται σε ολόκληρη την Βαλκανική, γεγονός που αποτυπώθηκε με την πρόσφατη εκτόξευση των τιμών, καθώς αποτελεί έναν εκ των βασικών λόγων για τις αιχμιακές τιμές στα «ταμπλό» των Χρηματιστήριων Ενέργειας στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα υδροηλεκτρικά συνιστούν μια «δύναμη πυρός» περί τα 3.000 MW με διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του συστήματος, προσφέροντας κρίσιμη και αναγκαία ευελιξία στο σύστημα. Η απομείωση των αποθεμάτων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα «υποχρεώνει» την ΔΕΗ σε πιο αυστηρή διαχείρισή τους ή αλλιώς σε «ενεργειακό περιορισμό», δηλαδή εξοικονόμηση πόρων όταν η στάθμη των νερών βρεθεί κάτω από ένα προκαθορισμένο όριο.

Ειδικότερα, όπως έχει γράψει το energypress, τα αποθέματα στα φράγματα βρίσκονται περίπου στο 28% κάτω από τα επίπεδα που είχαν τέτοιες ημέρες πέρυσι και σε χαμηλό 15ετίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η συμμετοχή των νερών στο ημερήσιο ενεργειακό μίγμα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 3,51% το διάστημα 12-18/9, χωρίς να είναι πολύ διαφορετική η εικόνα προγενέστερων ημερών. 

Αυτό ωστόσο, στερεί αναπόφευκτα, από το σύστημα ένα όπλο που αξιοποιείται σε κανονικές συνθήκες, κατά κόρον για την κάλυψη της αιχμής του ηλεκτρικού συστήματος. Πηγές με γνώση του θέματος και της λειτουργίας του συστήματος εκφράζουν ανησυχία, ωστόσο διατηρούν την αισιοδοξία τους ως προς την αναπλήρωση των αποθεμάτων κατά τους επόμενους μήνες ως αποτέλεσμα του υδρολογικού κύκλου λόγω εποχικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η μη διαθεσιμότητα των «νερών» δύναται να έχει ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά, τόσο κατά την διάρκεια του χειμώνα, όσο και πολύ περισσότερο το ερχόμενο καλοκαίρι, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μονάχα ελληνικό αλλά ευρύτερο.

Σε αυτή την βάση, η ΔΕΗ αξιοποίησε τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες όπως συνέβη με τους σταθμούς Αγ. Δημητρίου 1 και 2, που αν και προγραμματίζονταν για απόσυρση στις 31 Αυγούστου, παρέμειναν στο σύστημα για τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη προκειμένου να επιτύχει το σχέδιο εξοικονόμησης πόρων στους ταμιευτήρες. Το έκτακτο πρόβλημα αποσοβήθηκε και πλέον οι δύο μονάδες δεν υποβάλουν προσφορές για συμμετοχή στην αγορά όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό που εκδίδει ο ΑΔΜΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση των υδροηλεκτρικών συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και υπό το πρίσμα αυτό, ο κίνδυνος παραμένει όσο οι ταμιευτήρες δεν αναπληρώνουν τα αποθέματά τους.