Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΕΗ: Όχι στην περικοπή των λιγνιτορυχείων – Αναγκαία σε περίπτωση κρίσης


Τα λινγιτορυχεία πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν σε περίπτωση βλάβης του ηλεκτρικού συστήματος καθώς από αυτά εξαρτάται η τροφοδοσία μονάδων παραγωγής που ενδεχομένως να είναι απολύτως απαραίτητα για την ευστάθεια του συστήματος.
Αυτό επισημαίνει εμμέσως πλην σαφώς η ΔΕΗ σχολιάζοντας στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης του σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για την «άμυνα και την αποκατάσταση» του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας σε περίπτωση κινδύνου black out.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα λιγνιτορυχεία της ΔΕΗ υπολειτουργούν εν όψει της πλήρους απολιγνιτοποίησης και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στο μίγμα παραγωγής είναι κατά μέσο όρο κάτω του 10%, η ΔΕΗ θεωρεί ότι η συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτορυχείων σε μια ενδεχόμενη κρίση του συστήματος είναι αναγκαία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ στο «Σχέδιο Άμυνας και Αποκατάστασης» που παρέδωσε στη ΡΑΑΕΥ προς διαβούλευση προβλέπει ότι μια σειρά σημαντικοί και μεγάλοι καταναλωτές σταματούν να τροφοδοτούνται σε περίπτωση κρίσης προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότηση του μεγάλου πλήθους των μικρών καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό τα λιγνιτορυχεία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αποκοπτόμενων καταναλωτών. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η σχετική πρόταση του ΑΔΜΗΕ, σε περίπτωση εξαιρετικά κρίσιμων καταστάσεων που τίθεται σε κίνδυνο η ευστάθεια του Συστήματος και απαιτείται άμεση Αποσύνδεση Φορτίου/Παραγωγής για την επίτευξή της, ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει σε άμεση Αποσύνδεση Φορτίου/Παραγωγής που κρίνει αναγκαίο, χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως τους χρήστες.


Kριτήρια και προγραμματισμός

Σε άλλο σημείο ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι με στόχο την πρόκληση της ελάχιστης δυνατής όχλησης στους καταναλωτές, ο προγραμματισμός και η ιεράρχηση των Περικοπών Φορτίου γίνεται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. Περικοπή των φορτίων των λιγνιτωρυχείων
  2. Περικοπή αρδευτικών φορτίων. Για τις ημέρες που προβλέπεται δυσκολία στην κάλυψη του συνολικού φορτίου του ΕΣΜΗΕ ή περιορισμένη ασφάλεια στην τροφοδότηση του Νοτίου Συστήματος ο διαχειριστής ζητά από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Ηπείρου, Κεντρικής Ελλάδας και Μακεδονίας-Θράκης τη Μακεδονίας-Θράκης την περικοπή των αµιγώς αρδευτικών φορτίων.
  3. Μείωση των φορτίων των καταναλωτών υψηλής και μέσης µ τάσης που ενδεχομένως συμμετέχουν σε μηχανισμό περικοπής φορτίου.
  4. Περικοπή φορτίων Διανομής. Ο ΔΕΔΔΗΕ περικόπτει φορτίο ιεραρχικά.

Επανεξέταση του τρόπου ιεράρχισης

Με βάση αυτά τα δεδομένα της πρότασης του ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ τονίζει στη σχετική επιστολή της ότι θεωρεί απαραίτητο, να επανεξεταστεί ο τρόπος ιεράρχησης της περικοπής φορτίου και να επαναπροσδιοριστεί η υποχρέωση περικοπής των φορτιών των λιγνιτωρυχείων. Όπως σημειώνει πρέπει να ληφθεί ότι η διακοπή λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων επιδρά στη λειτουργία των θερμικών Μονάδων παραγωγής τις οποίες δύνανται να τροφοδοτήσουν.

«Κατά συνέπεια, καταλήγει η ΔΕΗ, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι πιθανή περικοπή δεν θα αποβεί σε βάρος της ικανότητας να λειτουργήσουν οι εν λόγω θερμικές Μονάδες, οι οποίες, σε κατάσταση κρίσης, πιθανόν να πρέπει να εγχέουν ενέργεια στο Σύστημα, βάσει του προγραμματισμού λειτουργίας τους. Επίσης θα πρέπει να περιγραφούν με ακρίβεια οι απαραίτητες ενέργειες και υποχρεώσεις των αρμόδιων Φορέων για την υλοποίηση της περικοπής».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η ΔΕΗ σημειώνει στον ΑΔΜΗΕ ότι μονάδες που έχει συμπεριλάβει στο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης αντιμετώπισης κρίσεων έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας και αναφέρει ενδεικτικά, τις μονάδες ΑΗΣ Αμυνταίου Ι και ΙΙ και ΑΗΣ Μεγαλόπολης ΙΙΙ καθώς και το γεγονός ότι έχει συμπεριληφθεί ο υδροηλεκτρικός σταθμός Στράτου ΙΙ ως Κατανεμόμενη Μονάδα.

www.worldenergynews.gr