Του Χάρη Φλουδόπουλου - capital.gr
Απαντώντας στην ερώτηση του Capital.gr κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού καθώς σήμερα παρατηρούνται στρεβλώσεις που οδηγούν σε άνοδο των τιμών. Όταν οι ΑΠΕ βγαίνουν εκτός συστήματος παρατηρείται μια μεγάλη άνοδος των τιμών που τελικά οδηγεί υψηλά και τις μεσοσταθμικές τιμές. Εδώ έχουμε μια στρέβλωση και υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει αυτό, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δυσλειτουργία στο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού το target model και προανήγγειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Φοντερ Λάιεν για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα να παρατηρούνται στη χώρα μας τιμές που είναι 10 φορές υψηλότερες από τη Δ. Ευρώπη.
Σύμφωνα με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο στην χονδρική του ρεύματος ώστε να αντιμετωπίζονται ενδημικές κρίσεις που προκύπτουν και δεν αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, όπως συμβαίνει με την κρίση στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το περίγραμμα της ελληνικής πρωτοβουλίας έδωσε με δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα τα έσοδα από τη χονδρική του ρεύματος πηγαίνουν μόνο στους παραγωγούς ενώ το πρόβλημα υπάρχει στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις και εκεί πρέπει να γίνουν επενδύσεις.Στο μοντέλο που θα προτείνει η ελληνική πλευρά, τα έσοδα από τη χονδρική του ρεύματος θα πηγαίνουν και για επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα δίκτυα, ούτως ώστε να υπάρξει μείωση των τιμών. Φυσικά μια τέτοια αλλαγή στο target model θα προκύψει μετά από διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ωστόσο σε αυτήν την κατεύθυνση η ελληνική πλευρά κινείται έχοντας δημιουργήσει συμμαχίες με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που επίσης ζητούν τις ίδιες αλλαγές.
Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μέχρι να βρεθεί λύση θα επιβάλλονται φόροι στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρισμού και θα επιστρέφουν στους καταναλωτές ως επιδοτήσεις ώστε οι τιμές του ρεύματος να παραμένουν κάτω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα, για όσο διάστημα κρατά η αναταραχή και οι τιμές παραμένουν ψηλά.
Εδώ βεβαίως υπάρχει το πρόβλημα ότι οι επιδοτήσεις αυτές δεν καλύπτουν τις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να πληρώσουν τις αυξήσεις στις τιμές. Αλλά και η βιομηχανία, όπως φάνηκε και από την κοινή παρέμβαση των επιχειρηματικών συνδέσμων την περασμένη εβδομάδα έρχεται αντιμέτωπη με το υπέρογκο κόστος που απειλεί όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα αλλά ακόμη και τη βιωσιμότητα, ιδίως των ενεργοβόρων επιχειρήσεων.
Συνεχίζεται το ράλι
Η εκτίμηση που διατυπώνεται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι τιμές στη χονδρική του ρεύματος θα αποκλιμακωθούν το επόμενο διάστημα καθώς θα υποχωρήσει η ζήτηση. Επί του παρόντος βέβαια οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και για σήμερα η μέση τιμή της χονδρικής θα παρουσιάσει αύξηση 107,68% από 79,30 ευρώ η μεγαβατώρα της Κυριακής και θα εκτιναχθεί στα 162,68 ευρώ η μεγαβατώρα. Μάλιστα η μέγιστη τιμή στις 8 το βράδυ θα φτάσει στα 511,68 ευρώ η μεγαβατώρα επιβεβαιώνοντας ότι το "παιχνίδι" που γίνεται στη χονδρεμπορική αγορά μόλις σταματήσει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών συνεχίζεται αμείωτο.
Για την ώρα πάντως η μέση τιμή του ρεύματος στην χονδρική την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ήταν στη χώρα μας στα 144,23 ευρώ η μεγαβατώρα, 11% πάνω από το μέσο όρο του Αυγούστου που ήταν στα 129,83 ευρώ η μεγαβατώρα.