Στη δημοσίευση των στοιχειών αναφορικά με τις περικοπές ΑΠΕ, πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα οι δύο Διαχειριστές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το πλέον πιθανό είναι οι πρώτες σχετικές ανακοινώσεις από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ να «βγουν στον αέρα» μέσα στην επόμενη εβδομάδα στα σάιτ τους.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάρτηση των σχετικών πληροφοριών περιλαμβάνεται στην πρόσφατη προσωρινή απόφαση της ΡΑΑΕΥ με την οποία, όπως έγραψε το energypress, απέρριψε τα αιτήματα παραγωγών ΑΠΕ που ζητούσαν τη λήψη προσωρινών μέτρων, προκειμένου να εξαιρεθούν των περιορισμών έγχυσης.
Στο πνεύμα της απόφασης της ΡΑΑΕΥ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στις δημοσιεύσεις του ΑΔΜΗΕ θα παρατίθενται τα στοιχεία ανά 15λεπτο, αναφορικά με τις εντολές που εκδίδει ο Διαχειριστής για απομακρυσμένη παρέμβαση στον εξοπλισμό «set-point» των έργων στο ΕΣΜΗΕ, ώστε να περιοριστεί η ισχύς έγχυσης των σταθμών για την ευστάθεια του συστήματος. Επίσης, θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία των εντολών που αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ, για τους περιορισμούς έγχυσης.
Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, θα περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα σχετικά με το χαρτοφυλάκιο στο δίκτυο διανομής το οποίο κάθε φορά περικόπτεται. Υπενθυμίζεται ότι προς ώρας σημαντικό ποσοστό των περιορισμών έγχυσης στο ΕΔΔΗΕ «αγγίζει» συγκεκριμένες ομάδες «μικρών» φωτοβολταϊκών, που συνδέονται μέσω αποκλειστικών γραμμών.
Τα στοιχεία του Διαχειριστή του δικτύου διανομής θα αφορούν την ταυτότητα των έργων στα οποία εφαρμόζεται «ψαλίδι». Ενδεικτικά, θα περιλαμβάνουν την εγκατεστημένη και μέγιστη ισχύ, την τεχνολογία, τη θέση, το επίπεδο τάσης, και τον υποσταθμό σύνδεσης κάθε ομάδας που περικόπτεται, όπως και τα ανάλογα δεδομένα για κάθε σταθμό της αντίστοιχης ομάδας.
Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις, τα στοιχεία θα δημοσιεύονται εφεξής σε μηνιαία βάση. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα γνωστοποιηθούν τα στοιχεία για τις περικοπές που έχουν προηγηθεί, π.χ. την προηγούμενη άνοιξη. Οι Διαχειριστές πάντως δηλώνουν διατεθειμένοι να αναρτήσουν τις σχετικές πληροφορίες για όλη τη χρονική περίοδο από τότε που έγιναν απαραίτητες οι απορρίψεις «πράσινης» παραγωγής, για την ευστάθεια του συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τρεις εισηγήσεις που έχει ήδη στείλει η Ομάδα Διοίκησης Έργου έχει ήδη στείλει στο ΥΠΕΝ, βασικοί πυλώνες για τον εξορθολογισμό των περικοπών θα είναι οι παρεμβάσεις στις αγορές και η επέκταση της τηλεδιαχείρισης. Ωστόσο, θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να δρομολογηθεί η πλειονότητα των μέτρων που περιλαμβάνονται σε αυτούς τους πυλώνες. Επομένως, ρόλο «εμπροσθοφυλακής» θα αναλάβει ο Μηχανισμός Αντιστάθμισης, ώστε τα έργα που περικόπτονται αυτή τη στιγμή γιατί υπάρχει η τεχνική δυνατότητα (δηλαδή όλα τα έργα στο ΕΣΜΗΕ και περίπου 1,5 Γιγαβάτ στο ΕΔΔΗΕ), να αποζημιώνονται μέσω των υπερεσόδων που έχουν όσες μονάδες δεν μπορούν να περικοπούν.
Μάλιστα, όπως έχει γράψει το energypress, το ΥΠΕΝ εξετάζει ο Μηχανισμός να «ενεργοποιηθεί» άμεσα – μέσα στον Οκτώβριο, με την έκδοση της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης. Έτσι, όταν θα είναι έτοιμος να εφαρμοστεί -προς την επόμενη Άνοιξη- θα υπολογίσει ανακτήσεις υπερεσόδων και αποζημιώσεις από το φθινόπωρο του 2024.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του Μηχανισμού θα εξαρτηθεί από μία σειρά παραμέτρων, ξεκινώντας από τον όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό υπολογισμό της πλεονάζουσας ενέργειας που απώλεσε ένα έργο ΑΠΕ, λόγω των υπέρμετρων περικοπών. Υπολογισμός που «περνά» από το φορτίο αναφοράς, για τον καθορισμό του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη από τη ΡΑΑΕΥ η δημόσια διαβούλευση της σχετικής εισήγησης του ΑΔΜΗΕ.
Την ίδια στιγμή, κρίσιμο είναι να βρίσκεται συνεχώς σε θετικό ισοζύγιο ο λογαριασμός που θα δημιουργήσει ο ΔΑΠΕΕΠ για την υποστήριξη του Μηχανισμού – χρηματοδοτώντας τις αποζημιώσεις για τις υπέρμετρες περικοπές. Όπως είναι φυσικό, για να έχει διαρκώς πλεόνασμα, θα πρέπει αυτές οι εκροές να είναι μικρότερες από τα έσοδα που θα συγκεντρώνει από τα υπερέσοδα των έργων που δεν «κόβονται».
Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να
προεξοφληθεί, με δεδομένο ότι κάθε έργο έχει τη δική του Τιμή Αναφοράς.
Επομένως, τα έσοδα του λογαριασμού για την παραγωγή 1 Μεγαβατώρας από
έναν σταθμό στον οποίο δεν εφαρμόζονται περιορισμοί έγχυσης, μπορεί να
είναι μικρότερα από την αποζημίωση 1 Μεγαβατώρας που κανονικά δεν έπρεπε
να μείνει εκτός συστήματος, αλλά απορρίφθηκε επειδή προήλθε από ένα
έργο το οποίο περικόπτεται υπέρμετρα.