Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Το σχέδιο για μαζική μετακίνηση των καταναλωτών στα σταθερά τιμολόγια – Οι αντιδράσεις της αγοράς

 


Χρήστος Κολώνας - www.ot.gr

Νέες αλλαγές σχεδιάζονται στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται με τη λήξη ισχύος του θεσμικού πλαισίου – 31 Δεκεμβρίου 2024 – που καθιέρωσε τα ειδικά ή «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος να στρέψει τα εκατομμύρια των οικιακών καταναλωτών στα σταθερά ή «μπλε» τιμολόγια ρεύματος.

Να σημειωθεί δε, ότι η ηγεσία του υπουργείου προωθεί αλλαγές στο ηλεκτρικό ρεύμα και με την καθιέρωση της δυναμικής τιμολόγησης, «πορτοκαλί» τιμολόγια.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου ρίχνουν στο τραπέζι μέρη του σχεδίου στη διάρκεια συναντήσεων τους με παρόχους και ηλεκτροπαραγωγούς.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει ώστε η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ε.Ε. και οι εγχώριοι οικιακοί καταναλωτές να κλειδώνουν σταθερά ή «μπλε» τιμολόγια ρεύματος προκειμένου να αποφεύγουν τις ακραίες μεταβολές στις τιμές που πυροδοτούν οι χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα πριν την ενεργειακή κρίση σε σύνολο περί των 7 εκατομμυρίων οικιακών καταναλωτών ρεύματος, μόλις 500.000 με 600.000 ήταν τα νοικοκυριά που επέλεγαν τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα που είχαν συνήθως διάρκεια σύμβασης τους 12 μήνες διέθετε επί της ουσίας μόνο η ΔΕΗ.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως στην Ιταλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών είχε συμβάσεις με σταθερά τιμολόγια ρεύματος.

Το σενάριο για διάταξη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει ακόμη και το σενάριο νομοθέτησης της μετακίνησης των οικιακών καταναλωτών στα σταθερά ή «μπλε» τιμολόγια ρεύματος.

Πράγμα, βέβαια, που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελεύθερης αγοράς.

Ωστόσο το τρικ… που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου είναι λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη των ειδικών ή πράσινων τιμολογίων να επιτρέψει στους παρόχους να θέσουν το δίλημμα στους οικιακούς καταναλωτές που έχουν συμβάσεις με τέτοια προϊόντα: «Είτε προαιρετικά σε κυμαινόμενα (κίτρινα) και σταθερά (μπλε) τιμολόγια ρεύματος είτε υποχρεωτικά σε σταθερά (μπλε) τιμολόγια ρεύματος».

Όπως και να έχει πηγές της αγοράς εμφανίζουν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να είναι σε προβληματισμό ακόμη ως προς τις αλλαγές που θέλει να εφαρμόσει.

Στις σκέψεις Σκυλακάκη και Σδούκου, λένε πηγές στον ΟΤ, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και μίας παράτασης των ειδικών ή «πράσινων» τιμολογίων ρεύματος, μετά και το 2024, μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οι αντιδράσεις της αγοράς

Σύμφωνα με πηγές του ΟΤ, σύμφωνοι με την ιδέα της στροφής των οικιακών καταναλωτών στα σταθερά ή «μπλε» τιμολόγια ρεύματος είναι και η ΔΕΗ και οι ανεξάρτητοι πάροχοι.

Ωστόσο, αντιδρούν σε οποιαδήποτε διάταξη που θα μετακινεί υποχρεωτικά και μαζικά τους οικιακούς καταναλωτές σε αυτά τα προγράμματα 12μηνης ή εξάμηνης διάρκειας.

Παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εξηγούν ότι είναι σχεδόν αδύνατον και οικονομικά ζημιογόνο για τις εταιρείες ενέργειας να μετακινήσουν μαζικά και μονομιάς τα εκατομμύρια των καταναλωτών στα σταθερά ή μπλε τιμολόγια ρεύματος.

Οι εταιρείες ενέργειας για να διαμορφώσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα προχωρούν σε hedgingαναζητώντας να κλειδώσουν τιμές σε αγορές χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Τέτοια προϊόντα δεν υπάρχουν εύκολα και επιπλέον σε τέτοιες ποσότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαιτούνται προϊόντα 60 TWh. Ποσότητες τεράστιες και δαπανηρές ακόμη κι αν εντοπίζονταν στις αγορές για hedging.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αντιτείνουν τη σταδιακή μεταφορά των καταναλωτών μέσα από καμπάνιες για την ενημέρωση και την εμπέδωση της κουλτούρας επιλογής τέτοιων προγραμμάτων αλλά και από τη δημιουργία προϊόντων με σταθερές χρεώσεις. Προγράμματα τα οποία θα εμπιστευτούν οι οικιακοί καταναλωτές και θα επιλέγουν για να διασφαλιστούν από ακραίες μεταβολές των τιμών στο ρεύμα.