Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Πρωταγωνιστές πανευρωπαϊκά ΔΕΗ και Metlen στη σύναψη «πράσινων» PPAs


του Κώστα Δεληγιάννη - insider.gr

Στους μεγάλους «παίκτες» πανευρωπαϊκά στη σύναψη «πράσινων» PPAs, αναδείχθηκαν την προηγούμενη χρονιά η ΔΕΗ και η Metlen, σύμφωνα με το Power Barometer 2024 της Eurelectric, της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ενέργειας που εκπροσωπεί περισσότερες από 3.500 επιχειρήσεις του κλάδου από 30 χώρες.

Επικαλούμενο στοιχεία έκθεσης της εταιρείας PexaPark, το Power Barometer κατατάσσει τη ΔΕΗ στον 6ο μεγαλύτερο πωλητή διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, με deal που συνολικά κινήθηκαν λίγο χαμηλότερα από 600 MW. Υπενθυμίζεται ότι τα «πράσινα» PPAs έχουν εξελιχθεί σε βασικό «όχημα» με το οποίο η ΔΕΗ καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες εγχώριων βιομηχανιών, έχοντας συνάψει για αυτό τον σκοπό σύμβαση με τη Viohalco, για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 520 MW.

Επίσης, η επιχείρηση έχει ακολουθήσει την ίδια φόρμουλα για την τροφοδοσία και της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, υπογράφοντας μακροχρόνια συμφωνία αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας. Το συγκεκριμένο deal αφορά την παραγωγή ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 300 MW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογης συνολικής ισχύος με τη ΔΕΗ είναι και τα «πράσινα» PPAs που σύναψε πέρυσι η RWE. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική εταιρεία έχει προχωρήσει σε «συμμαχία» με τη ΔΕΗ στη χώρα μας, μέσω της κοινοπραξίας ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, με στόχο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος έως 2 GW. Στο ενεργητικό της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή καταγράφονται ήδη τρία «πράσινα» PPAs με βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ έχει επίσης συνάψει μία 10ετή διμερή σύμβαση αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ και την RWE Supply & Trading.

«Πρασινίζει» η Metlen

Από την άλλη πλευρά, η Metlen δίνει το «παρών» στη λίστα των μεγαλύτερων πανευρωπαϊκά αγοραστών «πράσινων» PPAs για το 2023, καταλαμβάνοντας την 8η θέση με συμβάσεις συνολικής ισχύος λίγο μικρότερης από 500 MW. Στόχος αυτών των deal είναι να «πρασινίσει» έτι περαιτέρω το «καλάθι» προμήθειας της εταιρείας με ηλεκτρική ενέργεια. Ενέργεια που αξιοποιεί για να καλύψει τόσο τις δικές της ανάγκες (Αλουμίνιον) όσο και των πελατών που εξυπηρετεί μέσω της Protergia.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πλειονότητα των «πράσινων» PPAs που σύναψε η εταιρεία στον ρόλο του off-taker αφορούν ενδο-ομιλικές συμφωνίες, με αντισυμβαλλόμενο τη M Renewables. Εξάλλου, το πρώτο «πράσινο» deal στην Ελλάδα με τρίτο off-taker υπογράφηκε με την EDP Renewables τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ το αμέσως επόμενο με τον Όμιλο Καράτζη, τον Απρίλιο του 2024.

Αύξηση 41% στην Ευρώπη

Τα «πράσινα» PPAs αποτελούν μία win-win λύση, καθώς εξασφαλίζουν στον off-taker μακροπρόθεσμη «ορατότητα» για το ενεργειακό κόστος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Από την άλλη πλευρά, για τον παραγωγό ΑΠΕ μία τέτοια συμφωνία σημαίνει εγγυημένα έσοδα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, γεγονός το οποίο μπορεί να «ξεκλειδώσει» τραπεζικό δανεισμό για τα έργα.

Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί, σύμφωνα με το Power Barometer 2024, πέρυσι οι όγκοι των PPAs σημείωσαν αύξηση 41% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 16 GW. Ωστόσο, η αύξηση ήταν εξαιρετικά ανισομερής, καθώς το 51% των νέων συμβάσεων αφορά δύο χώρες – τη Γερμανία και την Ιταλία.