Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Μανουσάκης: Το α' τρίμηνο του 2025 τα αποτελέσματα της μελέτης κόστους-οφέλους του GSI για το τμήμα Ισραήλ-Κύπρος

 

Μανουσάκης: Το α' τρίμηνο του 2025 τα αποτελέσματα της μελέτης κόστους-οφέλους του GSI για το τμήμα Ισραήλ-Κύπρος

Την εφαρμογή με μεγαλύτερη ένταση του demand response, ξεχώρισε μεταξύ άλλων στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην αγορά ενέργειας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, από το βήμα του Athens Investmen Forum.

“Έπρεπε χθες να μεταφέρουμε την κατανάλωση στο μεσημέρι και την χρήση των έξυπνων μετρητών”, σχολίασε σχετικά. Μεσοπρόθεσμα πρόκειται να παίξουν καταλυτικό ρόλο οι διασυνδέσεις και αποθήκευση.

Ως προς την πορεία της μετάβασης και τις υποδομές της χώρας, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι, έχουμε περισσότερες ΑΠΕ από τις γειτονικές χώρες και αυτό είναι προς το συμφέρον μας για να αλλάξει το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών, καθώς και για να είμαστε αυτάρκεις.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια εκτενώς, στην αύξηση των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, αλλά και στην πορεία ανάπτυξης νέων έργων που είναι στα σκαριά, όπως τον Green Aegean. “Η Ελλάδα έχει περίσσεια ενέργειας από ΑΠΕ και μέσω αυτών των υποδομών θα έχει τη δυνατότητα να γίνεο εξαγωγέας”, είπε συμπερασματικά.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ μιλώντας για τα τελευταία βήματα σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση GSI, σημείωσε ότι προχωράνε οι μελέτες τόσο στα ελληνικά όσο και στα κυπριακά χωρικά ύδατα, ενώ βρίσκεται σε ώριμο στάδιο η συζήτηση με τους επενδυτές. Επιπλέον, έχει ανατεθεί η μελέτη κόστους - οφέλους και θα έτοιμη το πρώτο τρίμηνο του 2025, για το τμήμα Ισραήλ-Κύπρος. Όπως σχολίασε είναι θέμα χρόνου να επιλυθούν οι όποιες εκκρεμότητες, μεταξύ κυπριακής και ελληνικής πλευράς

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η χώρα μπορεί να λειτουργήσει και ως τηλεπικοινωνιακός κόμβος, με την ανάπτυξη data centers, τόνισε ότι είναι πολύ κομβικό ζήτημα η χωροθέτησή τους. “Είναι λογικό να εγκαθίστανται στην Αττική, όμως εδώ είναι τα μεγαλύτερα φορτία κατανάλωσης. Άρα μια επένδυση θα πάρει κάποια χρόνια ή θα πρέπει να γίνει χωροθέτηση με κινητροδότηση σε περιοχές που υπάρχει ηλεκτρικός χώρος”, όπως εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτό υλοποιείται ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης. “Η χωροταξία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο συνολικά για το επόμενο επενδυτικό στάδιο στην χώρα”, κατέληξε.