Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού - Ολική επαναφορά στη ρότα ανόδου προβληματισμοί εν όψει λογαριασμών ρεύματος Δεκεμβρίου

www.energymag.gr

Eπανήλθε σε ρότα ανόδου η χονδρική αγορά ρεύματος με την μέση μηνιαία τιμή να “κρατιέται” στα 137,02 ευρώ/MWh,  αυξημένη από τα 92 ευρώ που ήταν η μέση τιμή του Οκτωβρίου, κάτι που θέτει μια σημαντική μεταβλητή, αυτήν της χονδρεμπορικής τιμής, για τη διαμόρφωση της τελικής λιανικής τιμής των λογαριασμών Δεκεμβρίου, σε “διαδικασία ώσης”.

Ουσιαστικά εάν δεν αλλάξει δραματικά κάτι τις επόμενες μέρες οι προμηθευτές θα κληθούν να σταθμίσουν τα δεδομένα και να δουν τα ποσοστά από την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής που θα περάσουν στη λιανική συνεκτιμώντας και τα άλλα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για την τελική εικόνα των χρεώσεων, το Δεκέμβριο. Συνακόλουθα και η πολιτεία, με βάση όσα έχει αναφέρει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης θα σταθμίσει τα μέτρα που θα λάβει με πρώτο τις επιδοτήσεις.

Έτσι, για σήμερα, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 136,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 26,15% σε σχέση με την Κυριακή. Η χαμηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 70,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η υψηλότερη στα 242,19 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το φυσικό αέριο παραμένει το κυρίαρχο καύσιμο στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με το ποσοστό του να φτάνει στο 51,75% ενώ περιορισμένο είναι το μερίδιο των ΑΠΕ με το ποσοστό στο 27,54%. Με 6,39% συμμετέχει στο μείγμα ο λιγνίτης ενώ το ποσοστό των εισαγωγών ξεπέρασε οριακά το 10%.

Στο φόντο αυτό αναμένονται αυτήν την εβδομάδα τα τελικά “‘ζυγίσματα” μετά και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με κλιμάκιο της Κομισιόν που βρέθηκε στην Αθήνα. Όπως είπε στις αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι  παρεμβάσεις που αφορούν τους καταναλωτές και θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της κρίσης για αυτούς.

Να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες για μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση ενεργειακών κρίσεων όπως αυτή του καλοκαιριού φαίνεται πώς εξανεμίζονται σε αυτή τη φάση μετά και τη συνάντηση του ΥΠΕΝ με τους κοινοτικούς.

Όπως, χαρακτηριστικά, είπε ο κ. Σκυλακάκης μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το είδος των παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν θα είναι δημοσιονομικό με πρώτη πιθανότητα την επιβολή κάποιου έκτακτου φόρου στα συγκυριακά κέρδη των προμηθευτών για να στηριχθούν οι επιδοτήσεις. Το σενάριο, δε, του πλαφόν αδυνατίζει με βάση και την συνάντηση με τους κοινοτικούς αξιωματούχους την Παρασκευή.

Όπως, χαρακτηριστικά, τόνισε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και πολύ παραγωγική συνάντηση με την τεχνική ομάδα της Επιτροπής, με αντικείμενο τα φαινόμενα των πολύ υψηλών τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει να κάνει από την πλευρά της για να συνεισφέρει στην εθνική και ευρωπαϊκή αγορά. Αυτήν την περίοδο παράγουμε πολλή ενέργεια, εξάγουμε πολλή ενέργεια, έχουμε τις διασυνδέσεις και έχουμε και πολύ μεγάλη ευελιξία στην παραγόμενη ενέργεια. Αυτή η θετική στάση της χώρας γίνεται κατανοητή από την Επιτροπή. Συζητούμε με την Επιτροπή τη δέσμευση της κυβέρνησης, που είναι να μην αφήσει να περάσουν στους καταναλωτές αυτές οι αυξήσεις. Συζητούμε τα εργαλεία με τα οποία θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο, εργαλεία που από την πλευρά της Επιτροπής υπάρχει μια διάθεση να είναι περισσότερο δημοσιονομικά και λιγότερο κανονιστικά σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς. Αυτό που οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι η κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει τις παρεμβάσεις που τους αφορούν και θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης στη ΝΑ Ευρώπη».