Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Δυτική Μακεδονία: Ξεκολλά η δίκαιη μετάβαση – Τα επενδυτικά projects των 140 εκατ.


 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΧΤΣΙΡΑΣ - www.energymag.gr

Γκάζι στην δίκαιη μετάβαση σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο επιχειρεί να πατήσει η κυβέρνηση με 6 ώριμα επενδυτικά σχέδια, άνω των 140 εκατ. ευρώ, που θα λάβουν επιχορήγηση να υλοποιούνται σταδιακά από το νέο έτος στις περιοχές που ρίχνει βαριά την σκιά της η απολιγνιτοποίηση.

Κρίσιμο στοίχημα αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων με την Δυτική Μακεδονία να διψά για επενδύσεις που θα προσδώσουν αναπτυξιακή ορμή και θέσεις εργασίας σε μία πολύπαθη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, πόροι άνω των 125 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην Δυτική Μακεδονία με την Πελοπόννησο να λαμβάνει 15 εκατ. ευρώ. Αναμφίβολα ξεχωρίζουν η επένδυση της Ιntracom Telecom (παραγωγή πλακετών) στην Κοζάνη, το data center στην Φλώρινα αλλά και οι… τορτίγιες.

Ποιες εταιρείες επενδύουν σε Κοζάνη, Φλώρινα και Πελοπόννησο

1)Το επενδυτικό σχέδιο της Intracom Telecom ΑΕ (πρόεδρος o Άλον Ίσακ ) έχει επιλέξιμο προϋπολογισμό 38,7 εκατ. ευρώ και θα λάβει επιδότηση 19,3 εκατ. ευρώ για την δημιουργία μονάδας παραγωγής πλακετών στην περιοχή Κασλάς της Κοζάνης, επένδυση ύψους 44,1 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Intracom Telecom, διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λύσεων, απασχολεί παγκοσμίως 1.600 εργαζομένους, εκ των οποίων 1.200 στην Ελλάδα ενώ οι εξαγωγές της εταιρείας αγγίζουν το 70% του κύκλου εργασιών της.

2) Tottis Foods International AE: Η εταιρεία (πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος η Βικτώρια Τόττη) θα επενδύσει στον τομέα των τροφίμων (σνακς, κρουασάν, σοκολατοειδή) στην Φλώρινα. Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου αγγίζει 21,7 εκατ. ευρώ με την επιδότηση να φτάνει τα 10,9 εκατ. ευρώ.

Η Tottis Food είναι η μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη των εταιριών Τόττη και διαθέτει μία από τις πιο ισχυρές παραγωγικές μονάδες αλμυρών και γλυκών σνακ στην Ελλάδα, με έδρα τη Βιομηχανική Περιοχή Φλώρινας.

3) Tottis Pack AE: Η εταιρεία θα επενδύσει στην περιοχή της Φλώρινας πέριξ των 12 εκατ. ευρώ στον κλάδο της συσκευασίας (χαρτοκιβώτια, χαρτόνια). Το επενδυτικό σχέδιο έχει επιλέξιμο προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ ενώ θα πάρει επιδότηση 5,97 εκατ. ευρώ. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Αχιλλέας Νικήτας.

4)Η Eunice Bright Data MAE (πρόεδρος ο Γιώργος Καλαβρουζιώτης)  θα κατασκευάσει data center στο Αμύνταιο της Φλώρινας ισχύος 5MW. H επένδυση θα αγγίξει 31,5 εκατ. ευρώ λαμβάνοντας επιχορήγηση 15,77 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία που συστάθηκε στις 18/06/24 δραστηριοποιείται στον τεχνολογικό κλάδο και στις υπηρεσίες ανάπτυξης βάσεων δεδομένων.

5)Η Bakeshack AE θα παράγει τορτίγιες για σνακ, στο Βατερό Κοζάνης με το ύψος της επένδυσης να αγγίζει τα 17,4 εκατ. ευρώ, με την επιδότηση να ανέρχεται στα 8,67 εκατ. ευρώ.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Διονύσης Κουκουτάρης που ελέγχει και την Alfa Pastry, εταιρεία (έδρα η Κοζάνη) με ηγετική θέση στον κλάδο προϊόντων ζύμης.

6)Εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών, επένδυση ύψους 14,82 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει εταιρεία επενδυτικού σκοπού θα δημιουργήσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την επιχορήγηση που θα λάβει να ανέρχεται σε 7,4 εκατ. ευρώ.

Τα έξι επενδυτικά σχέδια από μεγάλες επενδύσεις που ήδη εγκρίθηκαν, έχουν συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 136,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 67,9 εκατ. ευρώ θα είναι η επιχορήγηση που θα δοθεί από το πρόγραμμα ΔΑΜ.

676 επενδύσεις στα σκαριά

Αντίστοιχα, τα 676 επενδυτικά σχέδια, που επίσης εγκρίθηκαν και υπάγονται στο καθεστώς de minimis, έχουν συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό περίπου 57,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 40,2 εκατ. ευρώ θα είναι η επιχορήγηση που θα δοθεί από το πρόγραμμα ΔΑΜ, με βάση στοιχεία που παρέθεσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης και ο Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν από τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια (τα οποία θα μπουν για τα καλά στην πρίζα από το 2025), ανέρχεται σε 1.685.

Παράλληλα, το προσεχές διάστημα αναμένεται και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιπλέον επενδυτικών σχεδίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των οποίων αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν επιπροσθέτως, άλλες 2.300 νέες θέσεις εργασίας.

Με τον αραμπά μέχρι τώρα η μετάβαση

Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει επίσης και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση των εδαφών, ενώ έχει κλειδώσει και το επιχειρησιακό πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το 2023 προκηρύχθηκε και το ειδικό καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου με ενισχύσεις που φτάνουν έως και 100% για επενδύσεις στις περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Το ειδικό καθεστώς περιλαμβάνει κίνητρα ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Το master plan για την απολιγνιτοποίηση, το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών όπου φιλοξενούν λιγνιτικά εργοστάσια ρεύματος (σταδιακά κλείνουν) παρουσιάστηκε πριν από 4 χρόνια και περιλάμβανε αναλυτικά το νομικό πλαίσιο καθώς και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων πέριξ 3,6 δισ. ευρώ.

Η υλοποίηση του master plan για την προσέλκυση επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές τέσσερα χρόνια μετά την ανακοίνωσή του δεν προχωράει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε ενώ πρόσφατα η απένταξη από το πρόγραμμα ΔΑΜ δύο μεγάλων επενδύσεων, της Αdevnt (για εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου στην Κοζάνη) και της B&T Composites (αποσύρθηκε από εγκεκριμένο Ευρωπαϊκό έργο Υδρογόνου) στην Φλώρινα, πύκνωσε τα σύννεφα στην περιοχή σκορπώντας ανησυχία σε τοπικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, γραφειοκρατικές διαδικασίες, χρονοκαθυστερήσεις, πολυνομία, απουσία αξιόπιστης βιομηχανικής πολιτικής… αδικούν τα όποια σχέδια για την δίκαιη μετάβαση της Δυτ. Μακεδονίας που όλο για μεγαλόπνοες επενδύσεις ακούει αλλά δεν τις βλέπει.