Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Πως οι ρευματοκλοπές και οι τεχνικές απώλειες στο δίκτυο διανομής φτάνουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές με 100 εκατ. ευρώ τον μήνα


Επιβάρυνση 100 εκατ. ευρώ τον μήνα στους καταναλωτές λόγω απωλειών και ρευματοκλοπών

Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης για το έτος 2022 αποκάλυψε σημαντικές επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θα μετακυληθούν στους καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το σχέδιο ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ, η Ελλάδα καταγράφει από τις υψηλότερες απώλειες δικτύου στην Ευρώπη.

Στην επιστολή του ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει ότι κατά την οριστική εκκαθάριση του πρώτου εξαμήνου του 2022, το επίπεδο της ενέργειας που δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί στις μετρηθείσες ποσότητες έφτασε σχεδόν το 18%. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 10 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφονται στο σύστημα, περίπου άλλες 2 μεγαβατώρες χάνονται λόγω ρευματοκλοπών και τεχνικών απωλειών.

Πρακτικά, με δεδομένη την κατανάλωση του συστήματος στις 5 TWh και με μέσο κόστος αγοράς τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το συνολικό κόστος των απωλειών και ρευματοκλοπών αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ τον μήνα. Το κόστος αυτό ενσωματώνεται στις χρεώσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι οι προμηθευτές είχαν προϋπολογίσει τις απώλειες στο 15% αντί του τελικού 18%, με το επιπλέον κόστος του 3%, που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να αναμένεται να επιβαρύνει  περαιτέρω τους καταναλωτές.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το πρόβλημα επιτείνεται εξαιτίας των καθυστερήσεων στην εγκατάσταση των περίφημων έξυπνων μετρητών, κάτι που επισημαίνει και ο ΕΣΠΕΝ. Με την εγκατάστασή τους, οι ρευματοκλοπές θα μπορούσαν να περιοριστούν δραστικά, μειώνοντας σημαντικά το επιπλέον κόστος για τους καταναλωτές.

Άλλοι παράγοντες που συντελούν στο φαινόμενο είναι η αύξηση της διεσπαρμένης παραγωγής και οι τοπικές συμφορήσεις στα δίκτυα, οι οποίες, σε συνδυασμό με τις πεπαλαιωμένες υποδομές, αυξάνουν τις τεχνικές απώλειες.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι οι συνολικές απώλειες δικτύου στην Ελλάδα φτάνουν το 18%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος υπολογίζεται μόλις στο 7%. Η μεγάλη αυτή διαφορά, αναδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος για το ελληνικό δίκτυο.