
Τις ενστάσεις της εξέφρασε η ΔΕΗ αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να εφαρμόσει στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος η ΡΑΑΕΥ.
Κατά τη σχετική διαβούλευση που ολοκληρώθηκε, η ΔΕΗ τοποθετήθηκε σε αρκετά επιμέρους σημεία.
Καταρχήν, η επιχείρηση εκτιμά ότι μέσω της παρέμβασης διατηρείται η τάση διεύρυνσης της ρυθμιστικής ύλης και επαύξησης της έντασης και της έκτασης της ρυθμιστικής παρέμβασης σε ζητήματα που άπτονται της εμπορικής πολιτικής των Προμηθευτών και επηρεάζουν τη διαμόρφωση της εμπορικής τους στρατηγικής.
Τίθεται ως εκ τούτου ένα αυστηρό ρυθμιστικό περίγραμμα, το οποίο η ΔΕΗ θεωρεί αδικαιολόγητο, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στην λιανική αγορά προμήθειας τόσο από πλευράς διαμόρφωσης τιμών όσο και από πλευράς συνθηκών ανταγωνισμού και κανονιστικής συμμόρφωσης των συμμετεχόντων σε αυτήν.
Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους θέματα, οι παρατηρήσεις της ΔΕΗ έχουν ως εξής:
1) Πεδίο εφαρμογής:
Το πεδίο εφαρμογής του υπό διαβούλευση πλαισίου θα πρέπει να περιοριστεί στους Πελάτες ΧΤ με παροχές ισχύος μικρότερες από 25 kVA, οι οποίοι, βάσει των αξιολογήσεων που αποτυπώνονται ήδη στον ΚΠΗΕ, χρήζουν αυξημένης προστασίας.
Από την άλλη, οι Μεγάλοι Πελάτες έχουν τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων βασισμένων σε εξατομικευμένες προσφορές σύμφωνα με τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά τους, ως αποτέλεσμα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με τον Προμηθευτή.
Εάν δε, το υπό διαβούλευση πλαίσιο υιοθετηθεί ως έχει και για τους Μεγάλους Πελάτες, επισημαίνουμε ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και κατ' επέκταση περιοριστικά ως προς την ανάπτυξη της εμπορικής πολιτικής των Προμηθευτών σε ό,τι αφορά την παροχή ευέλικτων επιλογών και καινοτόμων προϊόντων.
2) Μονομερής τροποποίηση συμβατικών όρων
Το δικαίωμα του Προμηθευτή για μονομερή τροποποίηση των όρων της Σύμβασης Προμήθειας, ως βασική συνιστώσα της επιχειρηματικής του ελευθερίας, δεν αξιολογείται ως άξιο προστασίας από την Αρχή. Ωστόσο, η εν λόγω αξιολόγηση δεν συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας, καθώς είναι υπέρμετρα περιοριστική σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό προστασίας των Πελατών, ο οποίος δύναται να επιτευχθεί εξίσου αποτελεσματικά με ηπιότερα μέσα, όπως η δέουσα πρότερη ενημέρωσή τους βάσει του ισχύοντος άρθρου 30 ΚΠΗΕ.
Ο υπέρμετρος περιορισμός των Προμηθευτών σε ό,τι αφορά την δυνατότητα τροποποίησης των συμβατικών όρων, πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση των προσφερόμενων τιμών, στο πλαίσιο διασφάλισης από πλευράς των Προμηθευτών επαρκούς αντιστάθμισης κινδύνου για τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια.
3) Προέγκριση της ΡΑΑΕΥ σχετικά με σκοπούμενη τροποποίηση συμβατικών όρων κυμαινόμενων τιμολογίων
Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και την επιφύλαξή μας σχετικά με την υπό διαβούλευση πρόβλεψη, βάσει της οποίας οι Προμηθευτές υποχρεούνται σε πρότερη ενημέρωση της Αρχής σχετικά με σκοπούμενες τροποποιήσεις συμβατικών όρων προϊόντων κυμαινόμενης χρέωσης.
Πρόκειται για προσθήκη νέου σταδίου πρότερης ενημέρωσης και λήψης έγκρισης από τη Ρυθμιστική Αρχή, το οποίο δεν προβλέπεται στην Οδηγία (ΕΕ) 2019/944, η παρ. 4 του άρθρου 10 της οποίας αναφέρεται μόνο σε προηγούμενη δέουσα ενημέρωση των τελικών πελατών για σκοπούμενες τροποποιήσεις. Προκαλεί αδόκητη καθυστέρηση στη διαδικασία μονομερούς τροποποίησης, ενώ συνιστά δυσανάλογη τροχοπέδη στην άσκηση της τιμολογιακής πολιτικής του Προμηθευτή στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του ελευθερίας και της άμεσης προσαρμογής του στις συνθήκες που οδήγησαν στη λήψη της επιχειρηματικής του απόφασης για τροποποίηση των συμβατικών όρων και οι οποίες (συνθήκες) κατά κανόνα είναι έκτακτες ή/και επείγοντος χαρακτήρα.
4) Λεπτομερής ρύθμιση δομής τιμολογίων και αυστηρή τυποποίηση των προϊόντων με αναλυτικά κριτήρια
Στο υπό διαβούλευση κείμενο γίνεται ρητή αναφορά στην πρόθεση της Αρχής για θεσμοθέτηση, παγίως πλέον, του Χρωματικού Κώδικα («Σημάνσεις Διαφάνειας»). Εντούτοις, το προτεινόμενο από την Αρχή πλαίσιο δεν περιορίζεται στον ως άνω σκοπό σε ό,τι αφορά την παγίωση των Σημάνσεων Διαφάνειας, αλλά προδιαγράφει αναλυτικά και σε σημαντική λεπτομέρεια τη δομή των τιμολογίων, η οποία εμπίπτει σε κάθε περίπτωση στο κανονιστικό περιεχόμενο του ΚΠΗΕ, καθώς και τα τιμολογιακά χαρακτηριστικά των αντίστοιχων προϊόντων, τα οποία ανάγει σε κριτήρια αυστηρής τυποποίησής τους.
Η αναλυτική εξειδίκευση της δομής των τιμολογίων εκφεύγει του βασικού σκοπού του Χρωματικού Κώδικα και εμπίπτει στο κανονιστικό περιεχόμενο του ΚΠΗΕ, αφετέρου η αυστηρή τυποποίηση των προϊόντων βάσει των τιμολογιακών χαρακτηριστικών τους αναπόδραστα θα λειτουργήσει περιοριστικά ως προς τη διαμόρφωση νέων τύπων προϊόντων.