
Πόροι πάνω από 1 δισ. προβλέπονται από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών για τη χρηματοδότηση των νέων διασυνδέσεων. Από αυτά τα κεφάλαια είναι εξασφαλισμένα τα 706 εκατ. με σκοπό τα υπόλοιπα κονδύλια να προκύψουν από ανακατανομή των εσόδων του Ταμείου.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η χρηματοδότηση με 790 εκατ. της διασύνδεσης Δωδεκανήσων, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 530 εκατ. προορίζονται για την «ηλεκτρική λεωφόρο» συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) Κόρινθο – Κω. Το δεύτερο καλωδιακό σύστημα με τεχνολογία συνεχούς ρεύματος, που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα, μετά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και θα είναι συνολικού μήκους 380 χλμ.
Επίσης, με 260 εκατ. θα χρηματοδοτηθεί η διασύνδεση Κω – Ρόδο – Κάρπαθο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξασφαλισµένοι πόροι είναι τα 530 εκατ., σκοπός να ανακατανεµηθούν κεφάλαια του Ταµείου για την πλήρη χρηµατοδοτική κάλυψη του έργου.
200 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις διασυνδέσεις Μέσης Τάσης µικρών νησιών από τον ΔΕΔΔΗΕ, σε Κυκλάδες, ΒΑ Αιγαίο και Δωδεκάνησα. Πιο συγκεκριμένα, 96 εκατ. προορίζονται για τη διασύνδεση της Σίφνου, της Κύθνου, της Δονούσας, της Αµοργού, της Πάτµου και των Λειψών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω κεφάλαια είναι ήδη διασφαλισμένα. Επίσης, στόχος είναι με την ανακατανομή πόρων να «απελευθερωθούν» 104 εκατ. ευρώ, για τις διασυνδέσεις της Ανάφης, της Σύµης, των Αρκιών, του Αγαθονησίου και της Ικαρίας.
Όσον αφορά τη διασύνδεση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, έχουν ήδη εξασφαλιστεί κεφάλαια 80 εκατ. Σκοπός είναι η εξασφάλιση και των υπολοίπων αναγκαίων πόρων (400 εκατ.) για την πλήρη χρηµατοδοτική κάλυψη του έργου.
Εκτός από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών έχουν «θέση» κεφάλαια για την εγκατάσταση συστηµάτων φωτοβολταϊκών µε µπαταρία, για αυτοκατανάλωση σε Δήµους, νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις, όπως και για την ηλεκτροδότηση αφαλατώσεων. Επίσης, θα στηριχθεί η ανάπτυξη merchant έργων ΑΠΕ µε σκοπό την παροχή φθηνότερης πράσινης ενέργειας στους νησιωτικούς Δήµους.
Παράλληλα, υπάρχουν κεφάλαια για την εγκατάσταση µεγάλων µπαταριών σε νησιά µε σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης των ηλεκτρικών συστηµάτων τους ακόµα και σε περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας τους από την ηπειρωτική χώρα, όπως και για την ανάπτυξη υβριδικών σταθµών ΑΠΕ µε µεγάλη αποθήκευση σε µη-διασυνδεδεµένα νησιά (με σκοπό να υποκαταστήσουν τις ρυπογόνες ντιζελογεννήτριες που λειτουργούν σήµερα).
Κεφάλαια προορίζονται επίσης για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων
αιολικών, την κατασκευή φραγµάτων πολλαπλού σκοπού σε νησιά, καθώς και
τη δηµιουργία υποδομών cold ironing σε νησιωτικά λιμάνια για την
τροφοδοσία πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν
υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.