ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ - www.energymag.gr
Στα θέματα επάρκειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά μόλις “σβήσουν” τα φωτοβολταϊκά, διαχείρισης των εισαγωγών και των εξαγωγών, ώστε να μην διαταραχθεί η εγχώρια κάλυψη των αναγκών, αλλά και επισκόπηση των αντοχών των δικτύων στο φόντο και της εμπειρίας μέχρι τώρα, εστιάζουν οι έχοντες την ευθύνη διαχείρισης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ανέπαφη την ισορροπία του και να αποτρέψουν διακοπές και μπλακ άουτ, σε συνθήκες υψηλής ζήτησης ένεκα καύσωνα.
Ένεκα, λοιπόν, των προβλέψεων για για θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά κυρίως ένεκα της μακράς διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση προβλέπεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 10.000 MW έως και 11.000 MW, αν και η δυνατότητες παραγωγής είναι ικανές να καλύψουν τα ύψη ζήτησης.
Υπενθυμίζεται, ότι στο σύστημα έχουν ενταχθεί και οι νέες μονάδες φυσικού αερίου, όπως ο Άγιος Νικόλαος 2 της Μυτιληναίος και η Κομοτηνή Power της Motor Oil και της ΤΕΡΝΑ, οι οποίες λειτουργούν στη μέγιστη δυναμικότητα, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται επίσης οι λιγνιτικές μονάδες Άγιος Δημήτριος 3 και 4, καθώς και η Πτολεμαΐδα 5, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.
Οι καταναλώσεις
Να σημειωθεί ότι πέρυσι από τις 8 έως 24 Ιουλίου 2024, οπότε και πάλι είχαν καταγραφεί σε μακρά διάρκεια υψηλές θερμοκρασίες, με τη μέγιστη καθημερινά τους 37 oC η ημερήσια κατανάλωση έφτασε τις 130.000 MWh.
Στο φόντο αυτό. χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου συγκάλεσε άλλη μια έκτακτη σύσκεψη με την Ομάδα Εργασίας κρίσιμων φορέων (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΑΕΥ) για την αξιολόγηση της κατάστασης και την ενίσχυση των μηχανισμών επάρκειας.
Πάντως, και χθες όπως καταφάνηκε οι εκπρόσωποι των Διαχειριστών εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, για τις αντοχές του συστήματος καθώς αυτές υπερβαίνουν τα 10.000 MW. Επίσης σημαντικό σημείο είναι το ότι μέχρι σήμερα έχουν επιδειχθεί υψηλά ανακλαστικά για την αποκατάσταση των βλαβών, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου και τα μεγάλα φορτία. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από δυο ώρες το συντριπτικό ποσοστό των βλαβών που ανέκυψαν (53,85% στο εναέριο δίκτυο, 75,76% στο υπόγειο δίκτυο, 100% σε υποσταθμούς υψηλής και μεσαίας τάσης).
Με δεδομένες, πάντως, τις ακραίες συνθήκες η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας βρίσκεται σε εγρήγορση όλο το τελευταίο διάστημα. Έτσι ο κ. Παπασταύρου ζήτησε αυξημένη επιχειρησιακή εγρήγορση εν όψει του καύσωνα των επόμενων ημερών, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο ΑΔΜΗΕ, όπως έχει αναφέρει, έχει προβεί σε απαραίτητες αναβαθμίσεις υποδομών αλλά και συντηρήσεις. Επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ετοιμαστεί όπως και κατά τον προηγούμενο καύσωνα του Ιουνίου. Τότε ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ανακοινώσει την αναστολή προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης, που γίνονται για λόγους συντήρησης, κάτι το οποίο αναμένεται να επαναληφθεί και τώρα.
Οι τιμές
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μέση τιμή ρεύματος αυξήθηκε για σήμερα παραμένοντας πάντως σε επίπεδα ανεκτά. Βέβαια έχει σημασία να καταγραφούν και τα στοιχεία της Αγοράς Εξισορρόπησης για να καταφανεί το πώς λειτουργεί συνολικά η αγορά. Έτσι η τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 115,12 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση 45,12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η ανώτατη τιμή διαμορφώνεται στα 213,78 ευρώ/MWh και η κατώτατη στα 78,22 ευρώ/MWh.
Στο ενεργειακό μείγμα, το φυσικό αέριο έχει ποσοστό 45,32%, ενώ οι ΑΠΕ συμμετέχουν με 33,63%, ποσοστό περιορισμένο λόγω της άπνοιας. Ακολουθούν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 4,75%, οι λιγνιτικές μονάδες με μόλις 1,34%, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά των εισαγωγών, που φθάνουν το 10,64%. Οι εξαγωγές ανέρχονται στο 8,31%, αν και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές χρονικές ζώνες.
Ανάλογα κινούνται και οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 111,39 ευρώ/MWh, ενώ στην Ουγγαρία στα 109,77 ευρώ/MWh. Στην Αυστρία και τη Γερμανία, οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες, στα 88,74 και 100,23 ευρώ/MWh αντίστοιχα.
Αντίθετα, πολύ χαμηλές τιμές καταγράφονται στη Γαλλία και την Ιβηρική χερσόνησο, στα 24,34 και 57,61 ευρώ/MWh αντίστοιχα, αντανακλώντας τη μεγάλη συμμετοχή πυρηνικής και ανανεώσιμης παραγωγής. Την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη παρουσιάζει η Ιταλία, όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 121,28 ευρώ/MWh. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Βόρεια Μακεδονία, στην οποία –λόγω προβλήματος στο σύστημα– η τιμή έχει εκτοξευθεί στα 7.582,82 ευρώ/MWh, επίπεδο πολλαπλάσιο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή αγορά.