Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025

ΔΕΗ: Εκτός λειτουργίας για το υπόλοιπο του 2025 η μονάδα στον Αθερινόλακκο

Χάρης Αποσπόρης - energypress.gr
Τις εκτιμήσεις της για το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Αθερινόλακκου Κρήτης παρέθεσε η ΔΕΗ στα πλαίσια της έκθεσης α' εξαμήνου που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση αναφέρει ότι στις 3 Μαρτίου σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στον στροφαλοθάλαμο της μονάδας ΜΕΚ1 (12Κ90MC-S ισχύος 51MW). Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ωστόσο προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, με χαρακτηριστικότερη την κατάρρευση της οροφής του μηχανοστασίου που στεγάζει 2 όμοιες μονάδες DIESEL και την σοβαρή βλάβη της μονάδας DIESEL No1. Και οι δύο μονάδες DIESEL βρίσκονται εκτός λειτουργίας, με μεγάλη πιθανότητα να παραμείνουν στην ίδια κατάσταση για το υπόλοιπο του έτους 2025.

Την 30 Ιουνίου 2025 η λογιστική αξία της μονάδας DIESEL No1 ανέρχεται σε €20 εκατ. περίπου, ενώ δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως η έκταση της ζημίας, καταλήγει η ΔΕΗ.