Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Δυστοκία για την εξεύρεση του νέου αφεντικού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να φαντάζεται τη ΔΕΗ σε ρόλο κεντρικού παίκτη ως προς την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, προς το παρόν ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί ούτε ποιός θα αναλάβει το τιμόνι της.
Ενώ μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί οι διοικήσεις για όλες τις θυγατρικές του ομίλου, δεν ισχύει το ίδιο για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπου φαίνεται πως παρουσιάζεται δυστοκία.
Ανεξάρτητα του αν αυτή η δυστοκία στην στελέχωσή της σχετίζεται και με το πραγματικό πρόβλημα της εταιρείας, που είναι ..
η έλλειψη σαφούς στίγματος και “ταυτότητας” στο χώρο των ΑΠΕ, ο Π. Λαφαζάνης είχε από την πρώτη στιγμή διαμηνύσει πως η κυβέρνηση θα αναβαθμίσει τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προκειμένου να παίξει κομβικό ρόλο στον χώρο των ΑΠΕ.
Το τι ακριβώς ρόλος θα είναι αυτός, και τι έχει στο μυαλό του ο υπουργός, μένει φυσικά να φανεί στην πορεία.
Ας μείνουμε προς το παρόν πάντως στα απολογιστικά στοιχεία της εταιρείας, σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα γίνει γνωστά από τον μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλο Διαμαντή Βαχτσιαβάνο.
Η εταιρεία εμφανίζεται να έχει μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις και ταμειακά διαθέσιμα που ανέρχονται στα επίπεδα των 42 εκατ. ευρώ. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2014 συνέχισαν τη θετική πορεία που είχε καταγραφεί και το 2013. Τα κέρδη προ φόρων για το 2014 κινούνται στα επίπεδα των 11 εκατ. ευρώ, αυξημένα πάνω από 30% σε σχέση με το 2013 που ήταν 8,6 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι και το 2013 υπήρξε μια πολύ καλή χρονιά, καθώς τα προ φόρων κέρδη είχαν σημειώσει αύξηση 96% σε σχέση με το 2012.
Τα θετικά αυτά στοιχεία έχουν παρουσιαστεί και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, και εκτιμάται ότι στην εικόνα αυτή βασίστηκε ο Π. Λαφαζάνης για να κάνει από του βήματος της Βουλής, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, την εξαγγελία για ενίσχυση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ώστε να καταστεί πρωταγωνιστής στον τομέα των ΑΠΕ.
Με βάση τα στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα της εταιρείας, τα εν λειτουργία της έργα είναι 21 αιολικά πάρκα, 16 μικρά υδροηλεκτρικά και 7 μικρά φωτοβολταϊκά, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 147,7 MW. Στην επιμέρους κατηγορία των αιολικών, τα εγκατεστημένα πάρκα είναι ισχύος 81,09 μεγαβάτ (και τα υπό ανάπτυξη ισχύος 94,40 μεγαβάτ). Επίσης τα εγκατεστημένα υδροηλεκτρικά είναι 65,35 MW, και τα φωτοβολταϊκά 1,33 MW.
Θυμίζουμε ότι το περασμένο Φεβρουάριο είχε «ηλεκτρισθεί» και τεθεί σε λειτουργία, έπειτα από πολλά εμπόδια, το αιολικό πάρκο δυναμικότητας 9,9 Μεγαβάτ που έχει κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο Ρέθυμνο.
Πως θα λειτουργήσει χωρίς προσωπικό;
Προκειμένου ωστόσο η εταιρεία να διεκδικήσει το ρόλο για τον οποίο τη προορίζει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, θα πρέπει πρώτα να επιλύσει βασικά θέματα, όπως η στέλεχωσή της με επαρκές προσωπικό.
Διότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αντιμετωπίζει ένα μόνιμο πρόβλημα υποστελέχωσης, και παλαιότερα είχε κινδυνεύσει να κλείσει και να συγχωνευθεί με τη ΔΕΗ.
Επειδή δεν έχει ούτε ένα άτομο δικό της προσωπικό, στελεχώνεται με κάποια διευθυντικά στελέχη που της έχουν διατεθεί από τη ΔΕΗ και με συμβασιούχους υπαλλήλους. Όταν όμως λήγουν οι συμβάσεις τους, πρέπει είτε αυτές να ανανεώνονται είτε η εταιρεία να στελεχώνεται με νέο προσωπικό, κάτι που φυσικά πρέπει να συμβαίνει άμεσα. Στην πράξη φυσικά αυτό δεν συμβαίνει.
Τους τελευταίους μήνες του 2014 το πρόβλημα έγινε πολύ έντονο καθώς έληξαν οι συμβάσεις των συμβασιούχων εργαζομένων, χωρίς να έχουν ακόμη προσληφθεί οι αντικαταστάτες τους.
Ήταν έντονη τότε η φημολογία πως μέσα στους πρώτους μήνες του 2015 η εταιρεία θα… νεκρώσει και θα περιμένει πότε θα τελειώσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το ΑΣΕΠ της πρόσληψης των νέων συμβασιούχων, προκειμένου να ξαναλειτουργήσει.
Την ίδια περίοδο, η διοίκηση της εταιρείας είχε θέσει στην τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ το πρόβλημα, ζητώντας, είτε να εξαιρεθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τις δεσμεύσεις που έχουν τεθεί στις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (κυρίως απαγόρευση προσλήψεων και μειώσεις μισθών), είτε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων των σημερινών εργαζομένων μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Το πρόβλημα θεωρείται βέβαιο πως θα το βρει μπροστά της η νέα ηγεσία του υπουργείου.

 http://energypress.gr/news/dystokia-gia-tin-exeyresi-toy-neoy-afentikoy-tis-dei-ananeosimes