Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Και η Εθνική Τράπεζα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ

Για την αναζήτηση λύσης που θα είναι συμβατή με όσα
συμφωνήθηκαν με τους δανειστές στη σύνοδο κορυφής, θα αποτρέψει όμως την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και θα επιτρέψει στο ελληνικό δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας δικτύων ηλεκτρισμού, εργάζεται πυρετωδώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ. Στην προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, εξετάζεται το ενδεχόμενο να εμπλακεί ενεργά η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, είτε με ανταλλαγή (swap) μετοχών που κατέχει το
Δημόσιο, είτε ακόμα και με εξαγορά μετοχών του ΑΔΜΗΕ.. από την Τράπεζα.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση «βλέπει» για την Εθνική, ευρύτερα, ρόλο τραπεζικού βραχίονα της οικονομικής πολιτικής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρχικές διερευνητικές επαφές με τη διοίκηση της ΕΤΕ, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε τα χρονικά περιθώρια για την κατάθεση τελικής πρότασης από την κυβέρνηση προς τους δανειστές είναι μικρά.
Πάντως η στάση που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα επιφορτισμένα με τα θέματα της ενέργειας, στις πρώτες συναντήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και στις οποίες διατυπώθηκε η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά στη διατήρηση του ελέγχου από το δημόσιο, δεν υπήρξε a priori αρνητική.
Στην αναζήτηση λύσης από την πλευρά του ΥΠΑΠΕΝ δεν έχουν απορριφθεί τα σενάρια για αποπληρωμή της ΔΕΗ από μελλοντικά μερίσματα του ΑΔΜΗΕ, σε συνδυασμό με swap μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε άλλες εταιρείες του τομέα της ενέργειας ή άλλες ΔΕΚΟ. Στο τραπέζι, όπως έχει αποκαλύψει το energypress φαίνεται να έχει πέσει και η πιθανότητα ανταλλαγής μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ και στην ΕΥΔΑΠ.
Εκείνο που έχει απορριφθεί, καθώς δεν το δέχονται οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών, είναι η διατήρηση ποσοστού 49% από τη ΔΕΗ και 51% από το Δημόσιο. Όπως και το να υπάρξει πλήρης ιδιωτικοποίηση, καθώς αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση. «Δεν μπορείς να ιδιωτικοποιήσεις ανεκτίμητης αξίας πάγια» δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο Πάνος Σκουρλέτης και παρέπεμψε στην υιοθέτηση αντίστοιχων μοντέλων από άλλα κράτη -μέλη της Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι η πώληση της εταιρείας των δικτύων αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την τελική συμφωνία της χώρας με τους δανειστές, με τον αστερίσκο ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα – επιλογή, αντί της αποκρατικοποίησης, να παρουσιάσει μια πειστική εναλλακτική, που να εξασφαλίζει απόλυτη ανεξαρτησία του διαχειριστή και να δημιουργεί συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού στην αγορά του ηλεκτρισμού.