Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ με πολυτελή βίλα 1.000 τ.μ.

s23_1010energeia-hlektr-ykw-rae

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ 
 Την επανεξέταση των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) θα ζητήσει η ΔΕΗ, προκειμένου να μπει τέλος στο όργιο απάτης που συντελείται εις βάρος της Επιχείρησης αλλά και των καταναλωτών που πληρώνουν το κόστος του ΚΟΤ ως Υπηρεσία Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) μέσω των λογαριασμών ρεύματος. 
Αυτό ανακοίνωσε, χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τις στρεβλώσεις που έχει δημιουργήσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. 
Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε σε ενδεικτικά παραδείγματα, από έρευνα που πραγματοποίησε η ΔΕΗ. Οπως είπε, εντοπίστηκε καταναλωτής που έχει ενταχθεί στο ΚΟΤ με βίλα 1.000 τ.μ. στην
Κηφισιά και κατανάλωση 8.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο που χρωστάει 28.000 ευρώ, αλλά και πρώην εφοπλιστής στην Καστέλλα που διατηρεί μονοκατοικία εκτάσεως 760 τ.μ., δηλώνει άνεργος, καταναλώνει 7.500 κιλοβατώρες και χρωστάει 32.000 ευρώ. Εντοπίστηκε μάλιστα και βίλα πρώην εφοριακού στον Βαρνάβα περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων με κατανάλωση 15.000 κιλοβατώρων και χρέος 65.000 ευρώ. 
Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε λόγο για σωρεία τέτοιων περιπτώσεων και παραδέχθηκε και την ευθύνη της ΔΕΗ. «Μέχρι τώρα είχαμε μια αντίληψη, θα το πω ευθέως, λάθος, ότι επειδή κάποιος έχει κοινωνικό τιμολόγιο, δεν κόβουμε το ρεύμα. Είχαμε άλλες προτεραιότητες» είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε από τις αρχές του 2018 αλλαγή στάσης. 
«Αποφασίσαμε ότι όποιοι έχουν πάνω από 10.000 οφειλή, θα τους κόψουμε» τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης και επεσήμανε ότι η αποκοπή σε κοινωνικό τιμολόγιο της ηλεκτρικής ενέργειας υπόκειται σε περιορισμούς σοβαρούς και μάλιστα την περίοδο από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο δεν μπορεί να γίνει διακοπή.
 Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλή για να του θέσει τα στοιχεία που εντόπισε η έρευνα, προκειμένου να ελεγχθούν από τους αρμόδιους μηχανισμούς. «Δεν ξέρω και τι ΕΝΦΙΑ πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι, πόσα τετραγωνικά δηλώνουν. Εμείς έχουμε τα πραγματικά τετραγωνικά ως ΔΕΗ, αλλά τι δηλώνουν στην εφορία θα πρέπει να το ελέγξουν οι φορολογικοί θεσμοί» είπε χαρακτηριστικά. 
Με τις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτάκης δημοσιοποίησε ένα πρόβλημα γνωστό στη ΔΕΗ από τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων του, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί. «Είχαμε άλλες προτεραιότητες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης, παραδεχόμενος με ένα τρόπο την πλημμελή στάση της Επιχείρησης όταν μάλιστα, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι την απάτη την πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές. Το πλαίσιο του ΚΟΤ είναι πράγματι αυστηρό ως προς τις αποκοπές ρεύματος για τους δικαιούχους, η απαγόρευσή τους, ωστόσο, εκτός από συγκεκριμένους μήνες τον χρόνο, δεν απορρέει από αυτό, αλλά από τη γενικότερη στρεβλή αντίληψη περί κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής υπηρεσίας που έχει επιβληθεί άνωθεν στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να γίνεται κατάχρηση εις βάρος των πραγματικά δικαιούχων του ΚΟΤ και των καταναλωτών συνολικότερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδότηση του κόστους του ΚΟΤ προκειμένου οι δικαιούχοι να πληρώσουν το ρεύμα μέχρι και 42% φθηνότερα από το οικιακό τιμολόγιο, χρεώνεται ως Υπηρεσία Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με το κόστος για την επιδότηση του ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά όπως και την επιδότηση στα τιμολόγια των πολυτέκνων. Η ΔΕΗ εμφανίζεται να μην έχει ανακτήσει από την κατανάλωση για τα έτη 2012-2015 ποσό ύψους 735 εκατ. ευρώ που έχει δαπανήσει για ΥΚΩ, και έχει ζητήσει αναθεώρηση του υπολογισμού που έχει κάνει η ΡΑΕ, περιορίζοντάς τα περίπου κατά το ήμισυ. 

 http://www.kathimerini.gr/929975/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/sto-koinwniko-timologio-ths-deh-me-polytelh-vila-1000-tm