Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Υποχώρηση κατά 17% της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου - Μεγαλύτερες απώλειες για ορισμένους ιδιώτες

Κατά 17% μειώθηκε η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου κατά τη διάρκεια του lockdown.
Έτσι παρά τους αρχικούς φόβους για εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων που αποτέλεσαν τον εφιάλτη της ΔΕΗ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι οι καταναλωτές συνέχισαν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να πληρώνουν τους λογαριασμούς και τις δόσεις των ρυθμίσεων τους μέσω των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών καναλιών που ενεργοποίησε η ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες ημέρες μετά το lockdown οι εκτιμήσεις μιλούσαν για μείωση της εισπραξιμότητας κατά 30% και πράγματι τον Μάρτιο παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση η οποία ανακόπηκε τον Απρίλιο παρά το γεγονός ότι είχε παγώσει η οικονομική δραστηριότητα.

Πάντως ένα πρόβλημα που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι η μείωση του τζίρου της ΔΕΗ, αλλά και των υπολοίπων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης που την περίοδο του lockdown έφθασε στο -14 % για το σύνολο της αγοράς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το συγκεκριμένο ζήτημα πλήττει λιγότερο τη ΔΕΗ, καθώς η πλειονότητα των καταναλωτών της είναι οικιακοί οι οποίοι πιθανώς να αύξησαν την κατανάλωση τους καθώς βρίσκονταν υποχρεωτικά μέσα στο σπίτι.

Στο 30% η μείωση της εισπραξιμότητας ορισμένων ιδιωτών- Καλύτερα τα νούμερα για βασικούς παίκτες

Αντίθετα ορισμένες ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στη μέση τάση, δηλαδή σε επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές όλο το προηγούμενο διάστημα, εκτιμούν ότι η μείωση της ειπραξιμότητας τους κυμαίνεται μέχρι 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 50%, και για το λόγο αυτό εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την εξέλιξη των μεγεθών τους το επόμενο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη πλευρά μεγάλοι παίκτες της αγοράς διατηρούν απόλυτα ελέγξιμες απώλειες, που μάλιστα είναι ακόμα χαμηλότερες της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ για να αντιμετωπίσει τυχόν πρόβλημα ρευστότητας, που μπορεί να προκύψει από τη μείωση της εισπραξιμότητας, έχει εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) μία πιστωτική γραμμή ως 200 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης.
Επί του παρόντος η συγκεκριμένη γραμμή δεν έχει ενεργοποιηθεί αλλά παραμένει διαθέσιμη για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας τόσο της μητρικής όσο και του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μείωσης των εισπράξεων από ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Δυνατότητα ένταξης στο ταμείο εγγυοδοσίας COVID-19

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εταιρίες προμήθειας ρεύματος, παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε η σύσταση ενός ειδικού ταμείου στήριξης τους από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοιού, η κυβερνητική επιλογή ήταν να τους δοθεί η δυνατότητα ένταξης στο γενικότερο ταμείο εγγυοδοσίας COVID-19, που αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων.

Χθες, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας με το υπουργείο Ανάπτυξης που ανοίγει το δρόμο για την χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, με εγγυήσεις του δημοσίου, επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση. Για το σκοπό αυτό θα χορηγούνται δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις προς τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας COVID-19 συστάθηκε ως ξεχωριστή χρηματοδοτική μονάδα εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας και διαθέτει ποσό 1 δις ευρώ, το οποίο με τη μόχλευση εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 3,5 δις ευρώ για δάνεια ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις.

www.worldenergynews.gr