Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΑΔΜΗΕ: Δάνειο 400-500 εκατ. ευρώ για το Κρήτη-Αττική – Ηλέκτριση έως το τέλος 2020 του Κρήτη-Πελοπόννησος

ΑΔΜΗΕ: Δάνειο 400-500 εκατ. ευρώ για το Κρήτη-Αττική – Ηλέκτριση έως το τέλος 2020 του Κρήτη-Πελοπόννησος
Έως τις αρχές Ιουνίου θα υπογραφούν οι συμβάσεις του ΑΔΜΗΕ με τους αναδόχους τόσο του καλωδιακού τμήματος της «μεγάλης» διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης, όσο και των σταθμών μετατροπής

Στη σύναψη δανειακής σύμβασης με ελληνική τράπεζα, ύψους 400-500 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο του 2,5% προχωρεί το επόμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να εξασφαλίσει το χρηματοδοτικό πακέτο της επένδυσης ύψους 1 δισ. ευρώ για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Το έργο που προωθείται από την θυγατρική εταιρία του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη, πέραν του δανεισμού αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους περίπου 300-400 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 200 εκατ. ευρώ είναι το μετοχικό κεφάλαιο που έχει εισφέρει ήδη ο ΑΔΜΗΕ στην Αριάδνη.


Έως το τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου εξάλλου, πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους τόσο του καλωδιακού τμήματος του έργου όσο και των σταθμών μετατροπής με στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί εντός 36 μηνών δηλαδή στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Αυτά δήλωσαν μεταξύ άλλων οι Ιωάννης Μάργαρης (Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ), Ιάσων Ρουσόπουλος (Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών) και Ελένη Ζαρίκου (Οικ. Διευθύντρια ΑΔΜΗΕ), κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΑΔΜΗΕ για το 2019, τονίζοντας ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση του COVID-19, ενώ οι επιπτώσεις στο τζίρο της κατά το πρώτο τρίμηνο από την πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που επέφερε το lockdown, είναι αμελητέα.

Επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές για είσοδο στην «Αριάδνη»

Μάλιστα ο κ. Μάργαρης διαβεβαίωσε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ που προβλέπει την υλοποίηση έργων 5 δις ευρώ έως το 2030, δεν θα επηρεαστεί αφού τους επόμενους μήνες αναμένεται ανάκαμψη της ζήτησης, ενώ η στροφή προς τις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας που προβλέπονται στο ΕΣΕΚ απαιτούν τις επενδύσεις στα δίκτυα που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρεί κανονικά η υλοποίηση του έργου της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο με την προοπτική η ηλέκτριση να γίνει έως το τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα σταθερός παραμένει και ο σχεδιασμός για την προσέλκυση επενδυτών μειοψηφικού πακέτου που θα συμμετάσχουν στη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάργαρης, έχει γίνει όλη η προεργασία, υπάρχουν επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές όπως Ευρωπαίοι Διαχειριστές και είναι πλέον ζήτημα των μετόχων του ΑΔΜΗΕ να αποφασίσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

Μάλιστα ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχει άνεση χρόνου αλλά και τα κεφάλαια ώστε να προχωρήσει το έργο και να αποφασίσουν οι μέτοχοι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την αναζήτηση επενδυτών.

www.worldenergynews.gr