Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Τα μεγάλα ονόματα που επένδυσαν στο ομόλογο της ΔΕΗ



Γ. Φιντικάκης

Η «αφρόκρεμα» των ξένων θεσμικών διεθνών επενδυτών συγκαταλέγονται σε όσους επένδυσαν στο ομόλογο της ΔΕΗ. Κολοσσοί και real money investors, όπως οι Blackrock, Fidelity, Bluebay, Apollo, Henderson και Pictet Group, είναι ανάμεσα στα ονόματα παγκοσμίου βεληνεκούς που τοποθετήθηκαν σε δύο δόσεις στο «ομόλογο βιωσιμότητας» της επιχείρησης, προ δεκαημέρου με 650 εκατ ευρώ και χθες με επιπλέον 125 εκατ ευρώ.

Για παίκτες σαν αυτούς, το να δανείσουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια στην ΔΕΗ είναι σταγόνα στον «ωκεανό» των τρισεκατομμυρίων που διαχειρίζονται. Πολλώ δε μάλλον όταν ο εκδότης παρουσιάζει ένα πολύ καλό «στόρυ» και το ομόλογο (SLB "sustainability-linked bonds”), συνοδεύεται από κουπόνι, που όμοιο του δύσκολα βρίσκει κανείς σε εταιρική έκδοση χώρας-μέλους εντός ευρωζώνης.

Σε μια «θάλασσα» μηδενικών επιτοκίων, δεν αγνοεί κανείς μια απόδοση 3,875% από μια εταιρεία με τις προοπτικές της ΔΕΗ, επιτόκιο που χθες, δηλαδή με το εκ νέου άνοιγμα του βιβλίου προσφορών από την επιχείρηση, διαμορφώθηκε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στο 3,67%. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι στο διάστημα των 3 ωρών που έμεινε ανοιχτό το βιβλίο, το αρχικό ποσό της έκδοσης (75 εκατ. ευρώ) καλύφθηκε... 4,5 φορές, με αποτέλεσμα η εταιρεία να «σηκώσει» 125 εκατ ευρώ.

Εντός δέκα ημερών δηλαδή, η ΔΕΗ κατάφερε να «σηκώσει» 775 εκατ ευρώ, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, καθώς είναι η πρώτη φορά που σε μια ελληνική εταιρεία μπαίνουν τόσα πολλά χρήματα από τόσους πολλούς και ισχυρούς θεσμικούς παίκτες. Ξεχωρίζουν η Blackrock, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund του πλανήτη με έδρα την Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται κεφάλαια 7,8 τρισ δολάρια, η επίσης αμερικανική Fidelity International, η οποία διαχειρίζεται περί τα 437 δισ. δολάρια, ενώ επενδυτές από το «πάνω ράφι» είναι και οι Bluebay, Apollo και Henderson.

Θεσμικοί που διαχειρίζονται τεράστιες δεξαμενές πλούτου, με χαρτοφυλάκια δισεκατομμυρίων δολαρίων, χιλιάδες εργαζόμενους, μερικά εκατομμύρια πελάτες, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο χιλιάδων εταιρειών. Κάποιοι εξ αυτών είναι παλαιοί γνώριμοι της ελληνικής αγοράς, όντας τοποθετημένοι εδώ ξέρουν από πρώτο χέρι την πορεία της οικονομίας, ενώ άλλοι έχουν τελευταίως μόνιμα στραμμένο το βλέμμα τους στην χώρα μας και μάλιστα στον κλάδο της ενέργειας.

Για την ΔΕΗ, τα παραπάνω, όπως και το γεγονός ότι πέτυχε κουπόνι μιάμισι μονάδα κάτω από το σημερινό μέσο κόστος δανεισμού της (αυτό κινείται στο 5,40%), αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία που ακολουθεί. Αντανακλούν ωστόσο και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν πλέον ξένοι θεσμικοί ευρύτερα την ελληνική οικονομία.

Το 50% από τα 650 εκατ ευρώ που δανείστηκε η επιχείρηση θα τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει μέρος υφιστάμενου δανεισμού, ενώ το άλλο 50% θα διατεθεί ισομοιρασμένα στο επιχειρησιακό της πλάνο, δηλαδή στο πράσινο μετασχηματισμό της, στην χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ, του πλάνου για την ηλεκτροκίνηση, κ.ό.κ. Όσο για τα 125 εκατ ευρώ που άντλησε χθες η επιχείρηση, θα διατεθούν όλα για πρόωρη αποπληρωμή μελλοντικού δανεισμού.

www.liberal.gr