Στο πάνω «ράφι» της παγκόσμιας αγοράς, μεταξύ των οποίων πασίγνωστα ονόματα από τις ΗΠΑ και αλλού, ανήκουν αρκετοί από το 50% των ξένων επενδυτών που μπήκαν στο ομόλογο της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες και παρ’ ότι τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ, οι δύο συντονιστές της έκδοσης (HSBC, Goldman Sachs) δεν είχαν ολοκληρώσει την αναλυτική καταγραφή όσων δάνεισαν την επιχείρηση με 650 εκατ. ευρώ, η κατανομή δείχνει 30% έλληνες και 70% ξένους. Δηλαδή κοντά στα 450 εκατ. ευρώ προήλθαν από ξένα κεφάλαια, εν προκειμένω μεγάλους θεσμικούς, private banks, hedge funds.
Κυρίως όμως αυτό που μετρά, είναι ότι ένα 50% του ποσού των ξένων (σσ. πάνω από 200 εκατ. ευρώ), αφορούσε αποκλειστικά real money investors, ανάμεσα στους οποίους κάποια πολύ μεγάλα ονόματα, παγκοσμίου βεληνεκούς.
Τέτοιοι για παράδειγμα είναι θεσμικοί που διαχειρίζονται τεράστιες δεξαμενές πλούτου, όπως αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες με χαρτοφυλάκια τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, μερικά εκατομμύρια πελάτες, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο χιλιάδων εταιρειών.
Κάποιοι εξ αυτών είναι παλιοί γνώριμοι της ελληνικής αγοράς και όντας τοποθετημένοι εδώ ξέρουν από πρώτο χέρι την πορεία της οικονομίας, ενώ άλλοι έχουν τελευταίως μόνιμα στραμμένο το βλέμμα τους στην χώρα μας και μάλιστα στον κλάδο της ενέργειας.
Για παίκτες σαν αυτούς, το να δανείσουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια στην ΔΕΗ είναι σταγόνα στον «ωκεανό» των τρισ. που διαχειρίζονται. Πολλώ δε μάλλον όταν ο εκδότης παρουσιάζει ένα πολύ καλό «στόρυ» και το «ομόλογο βιωσιμότητας» (SLB "sustainability-linked bonds”), συνοδεύεται από κουπόνι, που όμοιο του δύσκολα θα βρει κανείς σε εταιρική έκδοση εντός ευρωζώνης. Σε μια «θάλασσα» μηδενικών επιτοκίων, δεν αγνοεί κανείς μια απόδοση 3,875% από μια εταιρεία με τις προοπτικές της ΔΕΗ. Το δείχνουν οι προσφορές συνολικού ύψους 3 δισ ευρώ, που υπερκάλυψαν κατά έξι φορές το αρχικό ποσό της έκδοσης, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία της.
Για την ΔΕΗ, τα όσα συνέβησαν από την Δευτέρα, οπότε και άνοιξε το βιβλίο προσφορών, μέχρι και χθες, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Εκτιμάται πως είναι η πρώτη φορά που σε ομόλογο ελληνικής εταιρείας μπαίνουν τόσα πολλά χρήματα από τόσους πολλούς παίκτες.
Από εκεί και πέρα, η επιχείρηση κρατά το ότι πέτυχε κουπόνι μιάμιση μονάδα κάτω από το σημερινό μέσο κόστος δανεισμού της. Διότι το 50% από τα 650 εκατ ευρώ που δανείστηκε με επιτόκιο 3,875% θα τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει μέρος υφιστάμενου δανεισμού, όταν το μέσο κόστος δανεισμού της κινείται στο 5,40%.
Το άλλο 50% θα διατεθεί ισομοιρασμένα στο επιχειρησιακό της πλάνο, όπως προβλέπουν άλλωστε αυτού του τύπου τα ομόλογα, δηλαδή στο πράσινο μετασχηματισμό της και εν προκειμένω στην χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ, στο πλάνο για την ηλεκτροκίνηση, κ.ό.κ.
Τραπεζικά πάντως στελέχη εκτιμούν ότι η είσοδος τόσο δυνατών ονομάτων και με τέτοιους όρους στο ομόλογο της ΔΕΗ αντανακλά την ευρύτερη αλλαγή στάσης του επενδυτικού κεφαλαίου απέναντι στην Ελλάδα.
Εκτιμούν ότι deals σαν αυτό της ΔΕΗ βοηθούν ευρύτερα την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και την ανάδειξη της ελληνικής «συνταγής». Δηλαδή του γεγονότος ότι ένα χρόνο μετά την μεγάλη αυτή περιπέτεια, η διαχείριση της πανδημίας κινείται πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, η κατάταξη της χώρας στους εμβολιασμούς από τον Economist είναι θετική, η στήριξη της απασχόλησης έχει αποτρέψει ένα κύμα λουκέτων και γενικότερα οι «σκληροί» δείκτες είναι καλύτεροι συγκριτικά με ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην πράξη, η ΔΕΗ αφενός κεφαλαιοποίησε με την συγκεκριμένη έκδοση το turnaround story του τελευταίου ενάμισι έτους, αφετέρου εκμεταλλεύτηκε μια μοναδική συγκυρία, αφού η ποσότητα κεφαλαίων που αναζητά αποδόσεις στην σημερινή εποχή είναι αδιανοητη. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη περίοδος εδώ και δεκαετίες που να έχουν συγκεντρωθεί, λόγω της πανδημίας, τόσα πολλά τρισεκατομμύρια αδιάθετων κεφαλαίων σε τόσους πολλούς παίκτες.