Νέες εντάσεις έχει προκαλέσει στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού η υλοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Αν και η προβλεπόμενη νομοθετική ρύθμιση για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής απόφασης έχει συμπεριληφθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, η ΔΕΗ προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην πώληση των πρώτων ποσοτήτων που
είναι υποχρεωμένη να διαθέσει στην προθεσμιακή αγορά για το 2020.Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, προχώρησε στην κίνηση αυτή αφού άναψε το «πράσινο φως» το ΥΠΕΝ με επιστολή που ενημέρωνε τη διοίκηση της εταιρείας ότι δεν τίθεται κάποιο ζήτημα από το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ψηφισθεί η νομοθετική ρύθμιση. Η ΔΕΗ εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι υποχρεωμένη από την Ε.Ε. να διαθέσει τις ποσότητες του 2020 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και αυτό έπραξε. Οι ποσότητες 245 MW (541.000 μεγαβατώρες που αντιστοιχούν στο 50% των συνολικών ποσοτήτων για το 2020) πουλήθηκαν την Παρασκευή μέσω του Γερμανικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στην τιμή των 153,5 ευρώ/MWh, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ εισέπραξε περί τα 83 εκατ. ευρώ. Ο αγοραστής ή οι αγοραστές για ένα τρίμηνο θα προμηθεύονται καθημερινά ενέργεια από τη ΔΕΗ στη σταθερή τιμή των 153,5 ευρώ/MWh. Η πλευρά της ΔΕΗ υποστηρίζει ότι οι ποσότητες διατέθηκαν περί τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής τόσο στο Γερμανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας όσο και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, από το οποίο όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Μια εντελώς αντίθετη εικόνα μεταφέρεται από την πλευρά της αγοράς και συγκεκριμένα από τις εταιρείες προμήθειας, που είναι και οι άμεσοι αποδέκτες του προς διάθεση προϊόντος. Εκπρόσωποι τριών εταιρειών με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» υποστηρίζουν ότι δεν μπήκαν ποσότητες την Παρασκευή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ κρίνοντας από το αποτέλεσμα των συναλλαγών που όπως τονίζουν έκλεισαν σε διάστημα 10 λεπτών και μάλιστα λίγο πριν από το κλείσιμο, μεταξύ 6.30 και 6.40 μ.μ., καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για προσυμφωνημένη πώληση σε μεγάλους πελάτες (traders).
Η πλευρά της ΔΕΗ, όμως, υποστηρίζει το αντίθετο αναφέροντας ότι οι ποσότητες διατέθηκαν την ίδια ώρα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον, κάτι που όπως τονίζουν συνέβη και χθες που η ΔΕΗ διέθεσε νέες ποσότητες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Η ενεργοποίηση της συμφωνίας με την Κομισιόν για το antitrust στον λιγνίτη πάντως είχε χαρακτηριστεί τόσο από την πλευρά της ΔΕΗ όσο και από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τη διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της εγχώριας προθεσμιακής αγοράς και της ρευστότητάς της, προς όφελος των συμμετεχόντων αλλά και των καταναλωτών. Η ίδια η αρμόδια επίτροπος για τον ανταγωνισμό της Ε.Ε. σημείωνε με την ανακοίνωση της απόφασης ότι ο μηχανισμός αυτός θα δώσει τη δυνατότητα στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αντισταθμίσουν καλύτερα την αστάθεια των τιμών, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να μπορούν να ανταγωνίζονται στην αγορά λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και να προσφέρουν σταθερές τιμές στους καταναλωτές.
Η ΔΕΗ με βάση την απόφαση της Επιτροπής θα πρέπει να διαθέσει μέσω είτε του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου είτε του Ελληνικού το 50% της λιγνιτικής παραγωγής του τέταρτου τριμήνου του 2020, και αντίστοιχα κάθε τρίμηνο του 2022 και του 2023 ποσότητες ίσες με το 40% της παραγωγής των αντίστοιχων τριών μηνών του 2021 και του 2022.
Η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΝ προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα πουλάει με μια εύλογη έκπτωση σε σχέση με την Αγορά της Επόμενης Ημέρας (DAM). Δεκαπέντε ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα οριστεί εντολοδόχος παρακολούθησης της διαδικασίας, ο οποίος προτείνεται στην Ε.Ε. από το ελληνικό Δημόσιο και θα εδρεύει στις Βρυξέλλες. Οι ποσότητες που θα διατίθενται από τη ΔΕΗ θα ορίζονται από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ οι αδιάθετες ποσότητες θα μεταφέρονται αυτόματα στο επόμενο τρίμηνο.
www.kathimerini.gr