Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Μπαίνει σε εφαρμογή η αναδρομική έκτακτη εισφορά των παλιών «ουρανοκατέβατων» κερδών της ηλεκτροπαραγωγής

 energypress.gr

Θοδωρής Παναγούλης

Στο τελικό στάδιο πριν την υπογραφή τους βρίσκονται οι απαιτούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργείων Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), προκειμένου να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 90% επί των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων» κερδών των καθετοποιημένων ομίλων ηλεκτροπαραγωγής την οποία έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Αυτό άλλωστε ανέφερε χθες σε συνέντευξή του ο Υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας.

Για την πρώτη περίοδο, δηλαδή για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει παραδώσει το πόρισμά της με τους τελικούς υπλογισμούς των προς φορολόγηση ποσών κάθε εταιρείας.

Για τη δεύτερη περίοδο, δηλαδή το τρίμηνο Απρίλιος έως Ιούνιος 2022, η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τους ομίλους να την ενημερώσουν για τις εκπτώσεις όσο και τις επιστροφές βάσει διμερών συμβάσεων και τα στοιχεία αυτά θα σταλούν από τις καθετοποιημένες εταιρείες στη ΡΑΕ, αφού πιστοποιηθούν από ορκωτό λογιστή.

Η έκδοση της Απόφασης των υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, την οποία προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΕΝ για τη φορολόγηση των υπερεσόδων είναι απαραίτητη για τον καθορισμό των ποσών προς φορολόγηση, αφού, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, σε αυτήν μεταξύ άλλων θα προσδιορίζεται κάθε ζήτημα για την εφαρμογή της μεθοδολογίας, όπως και η διαδικασία βεβαίωσης της εισφοράς. 

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται ως γνωστόν το πόρισμα της ΡΑΕ με τα τελικά ποσά που, για κάθε ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία, υπολογίζει τα υπερκέρδη που είχε λόγω της κούρσας των τιμών αερίου.

Τα τελικά ποσά προέκυψαν σε εφαρμογή της φόρμουλας που νομοθέτησε η κυβέρνηση, βάσει της οποίας, από τον αρχικό υπολογισμό της ΡΑΕ για τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα» κέρδη, αφαιρούνται οι εκπτώσεις πάσης φύσεως που παρείχαν οι εταιρείες στους πελάτες τους, οι επιβαρύνσεις που είχαν από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων τους στα ίδια επίπεδα, καθώς και τα ποσά που αφορούν τυχόν διμερή συμβόλαια που διατηρούσαν με άλλες ηλεκτρικές εταιρείες, μέσω των οποίων πωλούσαν ρεύμα σε τιμές χαμηλότερες της χονδρεμπορικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μετά την προσμέτρηση των εκπτώσεων, τα προς φορολόγηση ποσά για το σύνολο των 9 μηνών (Οκτώβριος 2021 έως Ιούνιος 2022) είναι της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Συνεπώς με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 90%, το ποσό που θα αντλήσει το δημόσιο είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σημαντικό μέρος αφορά τη ΔΕΗ.

Με την υπογραφή της εφαρμοστικής ΚΥΑ ολοκληρώνεται ο κύκλος της φορολόγησης των παλιών υπερκερδών στον τομέα του ρεύματος, καθώς από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου και μετά έχει αρχίσει να λειτουργεί το νέο μοντέλο στη χονδρική του ρεύματος το οποίο αποσπά τα επιπλέον κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών κατευθείαν από «την πηγή» μέσω του ανώτατου ορίου εσόδου ανά τεχνολογία παραγωγής.

Η εισφορά στις εταιρείες αερίου  

Στις περίπτωση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται  κατά κύριο λόγο στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, τα έσοδα των οποίων περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΕ πριν το καλοκαίρι, για να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ, θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, η οποία σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα παραπέμπει επίσης σε έκδοση ΚΥΑ, η οποία θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία που θα περιγράφεται στη ρύθμιση. 

Υπενθυμίζεται ότι στο ενημερωτικό της σημείωμα, η ΡΑΕ επισημαίνει ότι σημαντική ήταν η αύξηση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ Εμπορίας από 7% το 2019 σε 24% το 2021. Προσθέτει, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας, το 2021 έλαβε 83 εκατ. ευρώ από την Botas λόγω της απόφασης της Διαιτησίας, εντός του 2022 κατέβαλε στην Botas 50 εκατ. δολ. για χρεώσεις Take-or-Pay του έτους 2021, ενώ εκκρεμεί η πληρωμή του Take-or-Pay για το έτος 2020 στην Gazprom, εκτιμώμενου ύψους 40 εκατ. δολ.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022, έχει προχωρήσει σε γενναίες εκπτώσεις τόσο σε οικιακούς καταναλωτές όσο και σε βιομηχανίες και νοσοκομεία, το ύψος των οποίων φτάνει τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, αν ακολουθηθεί και σε αυτή την περίπτωση η φόρμουλα που υιοθετήθηκε με τους ηλεκτροπαραγωγούς, τα σχετικά έκτακτα έσοδα-έξοδα, καθώς οι εκπτώσεις, θα αφαιρεθούν από το ποσό στο οποίο θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά.