Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Αυξάνουν οι συμμετέχοντες στο demand-response του ΑΔΜΗΕ

 

Αυξάνουν οι συμμετέχοντες στο demand-response του ΑΔΜΗΕ – Περιορισμένο ακόμη το «αποτύπωμα» στην αγορά με ισχυρές, ωστόσο, προοπτικές ανάπτυξης

Βήματα μεγέθυνσης αν και με αργούς ρυθμούς γίνονται στο κομμάτι του demand-response στην αγορά εξισορρόπησης που τελεί υπό την ευθύνη του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι συμμετέχοντες πλέον ανέρχονται σε πέντε και εκτός από την Sympower και τον Μυτιληναίο, συναλλαγές πραγματοποιούν η Χαλυβουργία, η ΒΙΕΝΕΡ και η Elpedison, ενώ καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για πρόσθετες συμμετοχές στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνουν πηγές του Διαχειριστή, η αύξηση των συμμετεχόντων, καθώς και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η εν λόγω υπηρεσία λειτουργεί παρά το γεγονός ότι δεδομένων των περιορισμένων όγκων δεν έχει κάποιο «αντίκρισμα» στη συνολικότερη συμπεριφορά της αγοράς.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι τόσο η λειτουργία του demand-response στην αγορά εξισορρόπησης όσο και στις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές (Intraday και day-ahead market) συνιστά κεντρική στόχευση της «ενεργειακής ατζέντας», γεγονός που αποτυπώθηκε τόσο στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκη όσο και συνολικότερα με σχετική μελέτη που εκπόνησαν ο ACER με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Ενδεικτικά η μελέτη των δύο οργανισμών υπογραμμίζει, δίνοντας έμφαση στο demand-response, την ανάγκη για διπλασιασμό της ευελιξίας του ευρωπαϊκού συστήματος σε σχέση με σήμερα, προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης των ΑΠΕ. 

Στη περίπτωση του Υπουργείου, όπως έχει γράψει το energypress, ο σχεδιασμός αφορά παρεμβάσεις στη χονδρική προκειμένου να μειώσει τα "έμμεσα" κόστη ενέργειας ει δυνατόν. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Απόκριση-Ζήτησης θα μπορούσε να παίξει το ρόλο καταλύτη για τον περιορισμό του κόστους εξισορρόπησης αλλά και συνολικά για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και στις τρεις χονδρεμπορικές αγορές. Κι αυτό γιατί το demand-response όχι μόνο διευρύνει τους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης στο Balancing, αλλά και με την «είσοδό» του στις δύο spot αγορές θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στους «παίκτες» να διορθώνουν τις θέσεις τους.

Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα δημοσιεύσει μια έκθεση στα μέσα Δεκεμβρίου σχετικά με τα εμπόδια που υπάρχουν στην ανάπτυξη του demand-response σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στα πλαίσια της παρακολούθησης των αγορών και η μελέτη θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 26 Ιανουαρίου 2024.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η λειτουργία του demand-response είναι ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία τόσο από την πλευρά του Διαχειριστή όσο και της αγοράς, γεγονός που υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να «γίνει από την μία μέρα στην άλλη», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές του Διαχειριστή. Σημειώνεται δε ότι αυτό δεν αφορά μονάχα την ελληνική αγορά αλλά ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στις υπόλοιπες χώρες και αγορές της Ευρώπης όπου και γίνονται τα πρώτα βήματα οργάνωσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Τέλος, να προσθέσουμε, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, ότι δεδομένης και της φυσιογνωμίας που πλέον αποκτά το ηλεκτρικό σύστημα σε συνθήκες ενεργειακής μετάβασης, το demand-response αναδεικνύεται σε συστατικό μέρος του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος και έναν από τους βασικούς άξονες της μετάβασης. 

 energypress.gr