Παρέχοντας κάλυψη σε 450.000 νοικοκυριά που βρίσκονται σε 13 δήμους της Αττικής ξεκινά η εμπορική λειτουργία του δικτύου τηλεπικοινωνιών που τώρα χτίζει η ΔΕΗ. Η αρχή της εμπορικής εκμετάλλευσης έχει προγραμματιστεί να γίνει τον ερχόμενο Μάιο και θα αφορά τη χονδρική πώληση του δικτύου.
Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΕΗ, το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που αναπτύσσεται έχει φτάσει σε 140.000 νοικοκυριά που βρίσκονται σε 11 δήμους της Αττικής. Σημειώνουν, δε, ότι το αρχικό ξεκίνημα είχε πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις, που όμως σήμερα έχουν ξεπεραστεί. Η ανάπτυξη του δικτύου πλέον έχει αποκτήσει μια τέτοια δυναμική, που θα επιτρέψει μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες τον υπερτριπλασιασμό της παρεχόμενης κάλυψης του δικτύου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η «παραγωγή» FTTH συνδέσεων (ευρυζωνικών συνδέσεων οπτικών ινών που φτάνουν στο σπίτι) από τη ΔΕΗ θα ανέλθει από 250.000 γραμμές ετησίως σε 700.000 γραμμές στα επόμενα 2-3 χρόνια. Στόχος δε για το 2030 είναι η εταιρεία να έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο οπτικών ινών που θα διέρχεται από 3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί τουλάχιστον 750.000 συνδέσεις. Αν αυτό συμβεί, τότε η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα έχει ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 15%-20% στην αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων τεχνολογίας FTTH.
Επισήμως, οι άνθρωποι της ΔΕΗ σημειώνουν ότι η εμπορική εκμετάλλευση του δικτύου FTTH αφορά τη χονδρική διάθεσή του. Δηλαδή τις συνδέσεις θα τις αποκτούν άλλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι οποίοι θα τις μεταπωλούν στη λιανική αγορά (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Η εταιρεία στοχεύει κυρίως στους παρόχους Vodafone και Nova, οι οποίοι αναπτύσσουν με το σταγονόμετρο τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές οπτικών ινών τους στην Ελλάδα.
Αντίθετα, θεωρείται απίθανο να συνεργαστεί με τον ΟΤΕ, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια έχει βάλει… τα πόδια στους ώμους, προκειμένου να κλείσει τη συγκεκριμένη αγορά στη ΔΕΗ.
Από τη ΔΕΗ αναφέρεται ακόμη ότι η κάλυψη των δήμων τόσο στην Αττική όσο και στην επαρχία, στους οποίους η εταιρεία θα στοχεύσει, θα γίνει στο 100%. Επιπλέον, σημειώνουν ότι δεν θα εισέλθουν στον Δήμο της Αθήνας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο δήμος Αθηναίων απαιτεί εκτεταμένες εργασίες ανασκαφής, ενώ η εταιρεία προτιμά την τακτική ανάπτυξης εναέριων δικτύων οπτικών ινών, όπου διαθέτει πλεονέκτημα τόσο στην ταχύτητα όσο και στο κόστος ανάπτυξης του δικτύου.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία ήδη έχει ξεκινήσει διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχων για τη β’ φάση ανάπτυξης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, ύψους 170 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά μια νέα φάση ανάπτυξης του δικτύου, περισσότερο φιλόδοξη, από την οποία διέρχονται περισσότερο από 1 εκατ. νοικοκυριά που βρίσκονται σε 30 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Το έργο αυτό θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 και έχει στόχο ολοκλήρωσης μέσα σε 18 μήνες.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχιτεκτονική ανάπτυξης του δικτύου FTTH της ΔΕΗ προβλέπει τη διασύνδεση των νοικοκυριών/επιχειρήσεων μέσω χρήσης αποκλειστικής οπτικής ίνας από την τοπική καμπίνα. Επομένως, η εταιρεία μπορεί να προσφέρει απεριόριστα gigabits σε κάθε χρήστη, ανάλογα με τον τερματικό εξοπλισμό. Αντίθετα, όλοι οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αξιοποιούν την τεχνολογία του διαμοιρασμού (splitting) της οπτικής ίνας από την καμπίνα.